Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Itsenäisyyspäivän ilkivaltaa

Moni toivoo kotonaan tällä hetkellä, että joku lähtisi itsenäisyyspäivän kunniaksi kylille vetämään pulloja ikkunoihin heitteleviä, Suomen lippuja polttavia ja autoja vahingoittavia paskahousuja turpaan.

Omatkin tunteeni ovat pinnassa.

Kyllä minä mielenosoituksia ymmärrän, ja lähes poikkeuksetta niitä myös kannatan, mutta minun mielestäni räät poskilla riehuminen kännissä on kokonaan toinen asia kuin mielenosoittaminen ja oman tyytymättömyyden ilmaiseminen. Tällä hetkellä vain pieni kourallinen räyhähenkiä riittää siihen, että koko mielenosoitus on joutumassa aika epämiellyttävään valoon. Sen sanomalta katkotaan siivet.

Jokaisen luulisi tietävän, että Subwayn pitäminen on franchising-yrittäjyyttä, eivätkä niiden omistajat nyt varsinaisesti rahassa piehtaroi, kun emoyhtiö vie leijonan osan ja säilyttää päätäntävallan itsellään. Ja että koruliikkeet ovat puolestaan olleet taantuman vuoksi muutenkin jo pitkään ahdingossa, ja asettuvat yleensä pienyrittäjyyden maastoon. Eivät nämä kohteet edusta sitä, mitä oli tarkoitus vastustaa.

Entäpä autojen katoilla hyppiminen, peltien ruttaaminen ja sivupeilien katkominen. Mitä nämä sivulliset autoilijat ovat kennellekään tehneet, mietin. Ja mätäkalaa sankarihaudalle seppelettä laskeneen niskaan, oikeasti?

Riehuminen on epäreilua muita mielenosoittajia kohtaan.

Luulevatko nämä vandaalit, että mediassa heräisi tämän jälkeen laajempaa keskustelua kasvavista tuloeroista? Tai että media kiinnittäisi enemmän huomiota siihen, kuinka luokkayhteiskunta tekee paluutaan Suomessa ja päätäntävalta on karkaamassa Brysseliin?

Ei. Seuraavien viikkojen otsikot tulevat käsittelemään mielenosoituksen yhteydessä toteutettua mellakointia ja vandalismia. Varmaan sieltä saadaan taas joku huomiota kerjäävä ”anarkistipomo” esittämään omia näkemyksiään tapahtuneesta jokaiselle televisiokanavalle, mutta siihen se sitten taitaakin jäädä.

Kunnes ensi vuonna taas uudestaan.

Surullista katsottavaa.

 

Joka tapauksessa hyvää itsenäisyyspäivää Suomi.

Ja olkaa kaikki ihmisiksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Brysselin mielenosoituksessa oli arvioiden mukaan lähes 120 000 ihmistä paikalla, joista 80 - 120 käyttäytyi huonosti. Mitä uutisoitiin?

Autot palavat, poliiseja hakattu, barrikaadeja, palavia roskapönttöjä.. Hyvin useassa uutisartikkelissa mielenosoituksen syyt jäivät kokonaan kauhukuvien varjoon.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ja kun katalaanit muodostivat rajoilleen ihmisketjun, jossa kansalaiset pitivat toinen toisaan kädestä kiinni, mitä uutisoitiin?

Uutisoitiin symboliikasta ja siitä, miten Kataloniassa ei koeta "espanjalaisuutta".

Ottakaa opiksi.

Jos haluatte protestoida ulkoparlamentaarisin keinoin niin menkää ulos, istahtakaa alas ja vaikka laulatte kuorossa jotain. Sillä aikaa kun te laulatte, te ette ole tehtaan liukuhihnan äärellä takomassa veroeuroja Suomen tasavallalle.

Silloin teidän sanomaanne kuunnellaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen
Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

mielenosoittajat tekevät itselleen karhunpalveluksen mikäli eivät pistä joukossaan riehujia kuriin.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Meille, jotka Suomi petti 90-luvun laman aikaan, on todellakin pienempi paha "räät poskilla riehuminen", kuin se, että meidät ryöstettiin. "räät poskilla" on pientä siihen nähden, että kansalaisilta vietiin omaisuus, kodit ja kotimaa. Siitä ei lööppejä näy, kun yritän asiallisesti siitä ajasta kirjoittaa!!!! Ketään ei meidiassa, lukuunottamatta YLE:ä, asia ei kiinnosta. Poliitikot ovat hissun kissun...hekin, jotka väittävät edustavansa "kansan syviä rivejä ja tietävää kansaa" ???

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176316-t...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ei ne syyt siksi varjoon jää,vaan siksi ettei syitä haluta myöntää siitä johtuviksi.Eli euroopassa on eu into lopahtanut ja kannatus laskenut pohjalukemiin.Ihmiset ovat heränneet koomastaan todellisuuteen.Eriarvoisuus kasvaa,ihmisoikeudet ovat poljettuna ja joka neljäs lapsi elää köyhyydessä.Varat eivät riitä enää elinkustannusten maksamiseen,asunnot katoavat alta,työtä palkatta tai nimelliskorvauksella,jne.

Jokainen tajuaa syyt mikä saa ihmiset barrikadeille.Jos miljoona ihmistäkin lähtee kaduille,ei kukaan kuvittele että sinne mennään huvikseen aikaa tappamaan.

Suomessakin pelätään kansannousua,siksi eliitille on tärkeätä saada nato turvaamaan näiden audi ynm.veronmaksajien elättien etujen säilyminen ja "turvallisuus"Kyllä tämä on tiedetty kuinka käy,kun pienen joukon etuja ajetaan koko muun kansan kustannuksella.Niin tyhmiä ei sentään poliitikotkaan ole.
Siksi kiristetään kansalaisten valvontaa yksityiselämää myöten ,ja annettiin naapureille ynm.oikeudet ilmiantoihin perheistä lapsineen("lastensuojeluilmoitukset"),sekä epäilyistä josko joku olisi menossa vaikkapa pankkia ryöstämään.Eli poliisien salaiset rekisterit,joissa voi olla kuka vaan..

EUhan aloitti lobbareiden avulla kampanjoinnin,jolla euta mainostetaan paratiisin tekijänä,juuri näinä päivinä.TV:ssähän on jo mainosta pukannut ja lisää tulee.

Mitä enemmän vastustusta ja kapinaa euroopassa alkaa tulla,on tullut jo,sitä enemmän media tuottaa mielikuvaa kansalaisista,joiden syyt ovat kanssaihmisten vahingoittaminen ja ainoastaan ilkivallan teko.Kohta kun Suomessakin aletaan antaa pampusta ja pyssystä mielenosoittajille,päästäänkin muun euroopan tasolle.Eli sille tasolle jota eliitti onkin halunnut.Se on seurausta siitä välinpitämättömyydestä ja ylimielisyydestä jolla poliitikot ovat ihmisiä kohdelleet.

Kukaan ei ole niin idiootti,että kuvittelee suomenkaan säästyvän yhä lisääntyvältä mekkaloinnilta.Kun kansaa alkaa olla tarpeeksi työttömyyden,asunnottomuuden,nälän,köyhyyden alistamina,ei muuta seurausta voi olla.Loogista,jollei ihminen ole täysin flekmaattinen,menetettyään elämänsä tarkoituksen.Kun ei enää muita keinoja ole,alistetuilla ja nälkäisillä ei ole enää mitään menetettävää.Varsinkaan jos ei ole enää edes sitä perhettäkään.

Eli kuka sen väkivallan onkaan aiheuttanut.Henkinen väkivalta johtaa usein siihen viimeiseen niittiin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Höpsis, Suomessa saa viedä työläiseltä housutkin jalassa, ennen kuin tämä etes kiroilemaan ryhtyy. Ja demokratiahan on jo nyt karannut kansan puheiden ulottumattomiin. Tavallisten ihmisten on aika vaikea suhtautua Suvi Auvisen tyyppisiin henkilöihin, jotka huutavat, että poliisi on vihollinen ja levittävät samalla "anarkistisanomaa" kuin Jehovan todistajat konsanaan.

Tottakai pyrin parhaani mukaan ymmärtämään myös tyytymättömyyttä ja joukkohurmosta (en minäkään nykymenoa riemulla katsele), vaikka tämä pieni kourallinen ei muita huomioisikaan, kun riehumisensa aloittaa. Vuodessa on kuitenkin 364 muutakin päivää riehua ja häpäistä maamme lippua kännipäissään.

Onko se aivan pakko tehdä tänään? Paikalla oli jopa mikkeliläinen, 101-vuotias veteraani Hannes Hynönen. Murhaajaksi varmaan tätäkin huutelivat, niin kuin viime vuonna veteraanejamme?

Tuntuu, että hakusessa oli muutenkin shokkiarvo. Ja luulot siitä, että auton peilejä katkottaessa ollaan jotenkin vahvempia ja kovempia jätkiä (ja likkoja).

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Enpä näihin anarkisteihin kantaa ottanutkaan,ei ole tullut nyt seurattua.Ei edes 30 000 euron kemuja 45miljoonalla rempatussa linnassa.

Tilanne on aivan yleinen katsaus euroopan tulevaisuudesta,ja jo olemassa olevasta,Suomi mukaan lukien.Se onkin se ikävämpi kuva siitä,mitä tuleman pitää.Sotaveteraanien rahat ovatkin jo sosialisoitu parempiin suihin,heidän oikeuksistaan kun eivät edes ne,joille asiat ovat kuuluneet,kerro.

Jopa siivousapu joka heille kuuluu,on pimitetty vuosia jne.Hoitopaikkoja lakkautettu ja rahaa kerätään silti jatkuvasti sotiemme veteraanien hyväksi.Siis kenenkä hyväksi,suonet minun ihmetellä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #8

Ja vaikka keskustelu tästä kiihtyy aina itsenäisyyspäivän tienoilla, niin yli 10 vuodessa ei ole varsinaisesti mikään muuttunut, vaan meno jatkunut entisellään.

Olavi Mansikka

mä en tajua miten noita idiootteja voidaan puolustella...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minä itse olen sitä mieltä, että tänä päivänä kansa osoittaa mieltään aivan liian harvoin, ja tyytyy aivan liian usein purnaamaan asioista vain omissa oloissaan.

Toivoisin lisää mielenosoituksia, mutta mielenosoitus ei saa olla synonyymi vandalismille, idiotismille ja mekkaloinnille.

Eikä siitä sellaista saa myöskään tulla

Tuollainen kännipelleily ja ilkivalta vahingoittaa esiin nostettua asiaa sekä leimaa samalla muita mielenosoittajia ikävällä tavalla.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Pitihän Stillerinkin raahata en ole itse kiveä koskaan heittänyt-Auvinenkin pressiklubiin horisemaan olematonta agendaa tahi helvetin vanhaa jargoniaa luuokkasodasta Kuparisen irvistellessä kuten terävän kannon nokassa istuva palkittu ohjaaja (onkos sitä copyrightia pöytäkirjoihin vaikkakin julkisiin olemassa). Taas nousi lasikatto ja voidaan ulkopuolinen tarkkailija saattaa hämmästyä naisten euron ollessa noin 80 senttiä jonkin kohtuullise 50 sijaan.
Toisaalta A-talkissa oli miehitys liki täydellinen, Pro Hanhikiven Halmeenpää oli täydellinen ruohonjuuriliikkeen puhemies(nainen) ja keskustelu oli yksi parhaimpia näkemiäni Halmeenpää kontra Hemminki & Vapaavuori. 3 sivistynyttä ihmistä huutamatta toistensa päälle, Niinistölle jäi sitten särön asema virnistelyineen ja hohotteluineen. Kannattaa katsoa Areenasta ja nauttia kerrankin onnistuneesta keskustelusta.

Jaakko Häkkinen

Paranna maailmaa - puukota anarkisti päivässä! ;-)
Jos meillä vallitsisi anarkismi, noin voisimme todella toimia, eikä meidän tarvitsisi pelätä seurauksia poliisien taholta. Sitä päivää odotellessa...

Anarkistien kannattaisi oman uskottavuutensa vuoksi pitää kurissa ne riehujat - ai mutta kun sehän olisi fasismia, niin ei voi. Hemmotellut, narsistiset pikku miesprinsessat siellä vain luovasti toteuttavat itseään veronmaksajien kustannuksella.

"Tavallisten" järkevien mielenosoittajien (jos sellaisia sekaan mahtuu) pitäisi kuvata niitä ilkivallantekijöitä ja riistää heidän naamionsa. Videot sitten poliisille.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Puheenvuoroon kirjoitteleva anarkisti Suvi Auvinen oli perjantain pressiklubissa ja hän sanoi hyväksyvänsä mm. ikkunoiden rikkomisen.

Sain käsityksen, että tuo riehuminen ei ole mitään kännisten örvellystä, joka lähtee käsistä, vaan Auvisen mukaan sabotaasi on valittu taktiikka. Auvinen sanoi vastustavansa kansallisvaltioita ja nationalismia, joten lipunpolttokin sopii kuvaan.

Tosin en ole seurannut mikä porukka eilen hihhuloi. Olivatko Auvisen kavereita, vaan jotain ihan muita. Kuitenkin vasemmistoanarkisteja, oletan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olisi mielenkiintoista kokeilla missä vaiheessa Auvinen kutsuisi poliisin apuun, kun joukko anarkisteja menisi kivittämään hänen asuntonsa ikkunoita rikki.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sitä minäkin vain, kun tuli tuossa aikaisemmin tuo Suvi Auvinen puheeksi, että miksi nämä kokonaan anarkistista valtiomuotoa kannattavat suviauviset ja muut linssiluteet eivät muuta jonnekkin missä sellainen on jo toiminnassa tai lähestulkoon valmis.

Vaikka Liberiaan. Pääsisivät kaikki helpommalla.

Afrikastakin löytyy monia hyviä maita, joista puuttuuvat lait ja järjestys. Ei ole poliisivihollisia. Paikkoja, joissa mennään vahvimman ehdolla ja muut vikisevät perässä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"Itäkeskuksesta Helsingin keskustan kautta Tähtitorninmäelle edenneen mielenosoituksen aikana tapahtui runsaasti ilkivaltaa ja vahingontekoja. Jehkonen arvioi, että taloudelliset vahingot ovat useita satoja tuhansia euroja.

Mellakoijat hajottivat kiinteistöjen ikkunoita ja portteja sekä vahingoittivat toistakymmentä autoa. Myös rakennusten seiniä sotkettiin. Lisäksi HKL joutui ottamaan yhden metrovaunun käytöstä töhryjen ja sotkujen takia.

– Siellä oli kävelty autojen päällä ja rikottu autojen peilejä. Muutaman lähetystön seiniä on myös vahingoitettu".

http://yle.fi/uutiset/itsenaisyyspaivan_mellakasta...

Tätäkö se kansa sitten haluaa?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

En pidä mellakoinnista mutta kyllähän noiden anarkistien riehunta on varsin pienimuotoista, jos vertaa sen kustannuksia vaikka Talvivaaraan, jossa rahamiehet riehuivat muutaman vuoden. Veronmaksajat maksavat molemmat.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Voihan sen pienimuotoisena nähdä, koska kaikki on suhteellista, mutta se on myös tarpeetonta. Autojen katoilla hyppiminen, peltien ruttaaminen ja peilien katkaiseminen? Mitä nämä sivulliset autoilijat ovat kennellekkään tehneet?

Mitä jos minä menisin rälläköimään heidän jopojaan?

Ei, en hyväksy julkiseen ja yksityiseen omaisuuteen kohdistettua ilkivaltaa, koska joku sen aina maksaa. Tässä tapauksessa tavalliset, töissä käyvät palkanmaksajat ja pienyrittäjät.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Nyt yhteiskunnan viesti näille mellakoijille on, että riehumalla ja rikkomalla paikkoja saa kerättyä hyvin huomiota ja pääsee heittämään muutaman iskulauseen toimittajille ja ehkä jopa televisioon.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #32

Näinhän se on. Pääsee Radio Rockin haastateltavaksi, Ylelle ja hesariin.

Tuttava tuossa totesi, että vapautetaan saman tien nuo 23 pidätettyä ja lyödään lasku vahingoista kouraan. Oikeusvaltio ei voi kuitenkaan toimia näin, koska on hyvin vaikeaa lähteä todistamaan, että mikä ilkivallanteoista on heidän vastuullaan ja mikä ei.

Puhumattakaan siitä, että maksaisivatko nämä laskuaan koskaan (sosiaalista taustaa kun en tiedä).

Ikkunoiden rikkojista on julkaistu tänään aika tiuhaan tahtiin kuvia sosiaalisessa mediassa. Sellaisia kuvia, joista henkilöt ovat helposti tunnistettavissa. Saa nähdä tuleeko poliisi tekemään asian eteen mitään.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys Vastaus kommenttiin #32

Hyvä taktiikka tuo tosiaan on, kun riehumalla pääsee otsikoihin.

Media lietsoi etukäteen otsikoita myös äärioikeiston kokoontumisesta samaan aikaa Helsinkiin. 612-tapahtuma sujui rauhanomaisesti. Soihtukulkue marssi ilman mitään ilkivaltaa sankarihaudoille laskemaan seppeleen ja kunnioittamaan soadassa kaatuneita veteraaneja ja poistui paikalta yhtä rauhanomaisesti.

Tästäkin olisi voinut tehdä otsikoita, niin riehujat olisivat saaneet vähemmän palstatilaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"Helsingin poliisi kertoi aiemmin päivällä ottaneensa kiinni neljä henkilöä Hietaniemen hautausmaalla. He olivat häiriköineet sankarihautatilaisuudessa.

- Paikalla oli useita henkilöitä, mutta mielenilmaus kohdistui vain yhteen henkilöön, joka oli laskemassa hautausmaalla seppelettä, ylikomisario Juha Hakola kertoo.

Seppelettä laskemaan kumartunut henkilö sai niskaansa ikävän yllätyksen.

- Minun käsitykseni mukaan jotain kalatuotteita viskottiin tämän henkilön päälle. Tämän jälkeen tekijät pinkasivat karkuun.

Hakola ei usko teon olleen spontaani. Anarkistinen Takku-sivusto julkaisi kiinnioton jälkeen viestin, jossa se kertoi poliisin pidättäneen "neljä toveria jo aamupäivällä".

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014120618898919_u...

Enpä ihmettelisi yhtään, vaikka ensi vuonna kaupungille lähtisi myös toinen porukka pelaamaan "hakkaa hippi" -juomapeliä, kun näitä ylilyöntejä tulee. "Anarkistit" kusevat mielenosoittajien eli meidän kaikkien kansalaisaktiivien pakkiin näillä lapsellisilla tempauksillaan. Mätäkalaa seppeleen laskijan niskaan, oikeasti?

Ja sitten me kummastelemme.

Kuten Pekka Helistekin totesi, väkivalta lisää väkivaltaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Nyt päivän kysymys:

Montako uutisartikkelia olette lukeneet mielenosoituksesta, ja siitä minkä vuoksi mielenosoittajat ovat tyytymättömiä vallitsevaan tilanteeseen?

- Ette yhtään, koska mediahuomio menee näille räkänokille.

Pekka Heliste

Aivan samalla tavalla käyttäytyivät maajussit 90-luvulla kun marssivat mielenosoituksessa pitkin mannerheimintietä, ikkunoita hajotettiin, liput revittiin tangoista, sianraatoja heiteltiin pitkin katuja .

"Suomen ensimmäinen kausi Euroopan unionin puheenjohtajana huipentui joulukuussa 1999 Helsingin huippukokoukseen. Kokouksessa oli Turkin jäsenehdokkuuden käsittelyn vuoksi dramatiikkaa ja jännitystä. Suurelle osalle suomalaisista kokouspäivistä jäi mieleen lähinnä vain maataloustuottajien mielenosoitus, joka karkasi järjestäjänä toimineen MTK:n käsistä. Viljelijöiden mielenilmaus, johon kuului EU-lippujen polttamista, maatalousministeriä esittävän nuken hirttäminen ja verisiä eläintenruhoja, oli suomalaiseksi protestiksi poikkeuksellisen voimakas."

Tai työttömien marssit samoihin aikoihin

Mikä tahnsa ryhmä voi aloittaa levottomuudet kunhan vain heidät syrjäytetään

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sitä en ole epäillyt missään vaiheessa, Pekka.

Turhautuneisuus ja ulkopuolisuuden kokemus johtavat levottomuuksiin. Joukkohenki ja kokemus yhteenkuuluvuudesta taas laskevat kynnystä radikaaleihin tekoihin ja käytökseen, johon ei muissa olosuhteissa koskaan turvauduttaisi. Johan tämä nähtiin Lontoon mellakoissa, joissa aivan "tavalliset" nuoretkin äityivät varastelemaan ja tuhoamaan paikkoja.

Tällä hetkellä hyvin moni Suomessa kokee, että heidän mahdollisuutensa vaikuttaa on viety. Ja varsinkin nuorten aikuisten kesken katsotaan, että politiikassa ei ole nuorisolle tilaa - ei ääntä. Tähän kun lisätään vielä lohduttomilta tuntuvat työmarkkinat, kasvava eriarvoisuus, rikotut unelmat koulutuksen tuomasta työllisyydestä ja turvasta, syrjäytyminen, epäsosiaalisen käytöksen kasvu ja kaikki muu, niin paketti on valmis. Eletään isojen kysymysten keskellä, jotka tulevat vaatimaan vielä isompia yhteiskunnallisia rakennemuutoksia.

Sitten on vielä tämä toinen kysymys: Euroopan unioni.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset