Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Yli 100 000 marssi EU:n ytimessä

Panssarivaunuja Barcelonassa, veroparatiiseja Luxemburgissa, itsenäisyyden kasvava kaipuu ja roihuavat roskalaatikot. Eurooppa kokee kovia, mutta tämä on vasta alkua. Sosiaalisessa mediassa on kuluneina päivinä ihmetelty viime viikolla Euroopan unionin sydämessä järjestetyn jättimarssin olematonta mediahuomiota. Ylen lyhyehköä uutista lukuunottamatta yksikään suomalaisista valtamedian edustajista ei uutisoinut tapahtumasta..

Viime viikon torstaina Brysselissä järjestetettyyn demonstraatioon osallistui arvioiden mukaan jopa 100 000 - 120 000 mielenosoittajaa. Pääosin rauhallisesti sujunut marssi yltyi mellakaksi vasta sen viime metreillä, kun pieni joukko marssijoita ryhtyi kylvämään kaaosta ympärilleen. Viranomaisten mukaan mellakoitsijat provosoivat virkavaltaa heittelemällä poliiseja kivillä, kyhäilemällä kaduille barrikaadeja sekä sytyttämällä autoja ja roskalaatikoita tuleen. Poliisi vastasi levottomuuksiin kyynelkaasulla ja vesitykeillä. Noin sadan poliisin ja neljänkymmenenkolmen siviilin kerrotaan loukkaantuneen yhteenotoissa.

Torstaina järjestetty marssi toimi lähtölakauksena ammattiliittojen järjestämälle kamppanjalle, joka vastustaa maan hallituksen kaavailemia leikkauksia, jotka kohdistuvat ennen kaikkea köyhtyneeseen keskiluokkaan sekä pienyrittäjiin. Kamppanja on saanut lähes koko kansan tuen taakseen, ja esimerkiksi maan rautatieyhtiöt tarjosivat alennettuja lippuhintoja Brysseliin matkaaville marssijoille, jotta mahdollisimman moni pääsisi paikalle - Suomessa hinnat olisivat todennäköisesti vain nousseet kysynnän mukaisesti. Ammattiliittojen aloittaman kamppanja huipentuu joulukuun puolessa välissä järjestettävään yleislakkoon, jonka uskotaan lamaannuttavan koko Belgian. Tätä ennen odotettavissa kuitenkin on myös muita pienempiä lakkoja ja mielenosoituksia, joiden vaikutukset heijastuvat lähinnä paikallistasolla.

Ammattiliittot ja kansalaisaktivistit katsovat, että keskustalaisista kristillisdemokraateista sekä kolmesta porvaripuolueesta koostuva maan hallitus on ottanut linjauksissaan selkeän uusliberalistisen kannan, leikaten niiltä, joilla on muutenkin vähän.

- Hallituksen tulisi etsiä rahaa sieltä missä sitä on, totesi yksi mielenosoittajista brittilehti Daily Mailille.

Hallitus on asettunut puolustuskannalle. Pääministeri Charles Michelin mukaan Belgia elää tilassa, jossa sen on pakko viedä lävitse tiukkoja säästötoimenpiteitä ja pitää tätä kautta maan kasvavaa budjettivajetta kurissa Euroopan unionin sopimusten mukaisesti.

Belgian hallitus katsoo, että kovemman verotuksen sijaan yritykset tarvitsisivat entistä lievempää veropolitiikkaa, jotta ne pystyisivät kilpailemaan taantumassa lepäävillä maailmanmarkkinoilla. Hallitus päätti aikaisemmin nostaa maan eläkeikää kahdella vuodella 67-vuoteen, jäädyttää palkkojen ja inflaation väliset korotukset sekä leikata julkisia palveluja tavoilla, jotka vaikuttavat maan koko väestöön.

Aikaisemmin Belgiassa on ollut hyvin pitkät perinteet työehtosopimusten neuvotteluista työnantajien sekä työntekijöiden tai heidän edustajiensa välillä, jonka vuoksi maan aikaisemmat hallitukset ovatkin yleensä myötäilleet julkista mielipidettä ja kansan tahtoa leikkauksia koskevissa kysymyksissä. Tämä lisää tyytymättömyyttä entisestään.

Toistaiseksi mielenosoitus ei ole ylittänyt uutiskynnystä suomalaismediassa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Yli 100 000 marssi EU:n ytimessä: Miksi media vaikenee?"

Tarhatut voisivat huolestua.
Ja tarhaajat [raha] sekä tarhajien rengit [politikot] täälläkin voisivat saada ankaraa vastarintaa vastaansa.

Henry

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En voi kuin hämmästellä sitä, että noin suuri mielenosoitus Euroopan unionin sydänmaalla saa Suomessa aikaiseksi vain kaksi postimerkin kokoista uutisartikkelia, joissa ei käsitellä edes sitä, mistä kansan tyytymättömyys kumpuaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin, mediasensuuri on suuri ongelma. Ja sitä ei voida enää perustella "palstatilan puutteilla", koska verkkolehtiin voidaan ladata määrämättömästi aineistoa.

Politikkoja ei kannata haastaa - se ei herätä ketään. En halua vähätellä mielenosoituksia, jotka päätyvät eduskuntatalon eteen, mutta jos mielenosoittajat marssisivat Pasilaan, YLEn toimitilojen eteen ja vaatisivat päätoimittajia vastuuseen - se olisi uutinen se!

Henry

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #3

Tuolla sosiaalisen median puolella jo pohdittiinkin Susanna Kaukisen seinällä, että kun 40 uusnatsia riehuu Varsovassa, niin se on etusivun otsikko, mutta kun 100 000 työläistä puolustavat oikeuksiaan mielenosoituksessa, joka on hyvin organisoitu ja ammattiliittojen tukema, niin siitä vaietaan. Pelko ja extremismi myy.

Toisaalta kansalaisten ei haluta saavan myöskään turhia ajatuksia.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #4

Viisikin mielenosoittajaa riittää - jos niillä on tissit paljaana, eikä aihe koske Suomea.
Lööppilehdet vääntää siitä heti "Katso kuvat!"-jutun.

Henry

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #6

Se on muuten totta. Neonatsit riehuvat Varsovassa ja media käy villinä. Viisi naista protestoi naisten oikeuksien puolesta Berliinissä tissit paljaana, niin sekin nostaa kovan elämän, mutta kun 100 000 työläistä marssii Brysselissä ei kukaan huomaa mitään. Pari postimerkin kokoista uutista Ylen verkkouutisissa.

Jos vain saisimme kaljut, isorintaiset miehet protestoimaan leikkauksia, vyön kiristämistä, korruptiota ja kapitalismia vastaan tissit paljaana, niin johan alkaisi lyyti kirjoittamaan

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #4

40 uusnatsia on riehunut lujaa, kun niitä pidätettiinkin kai jotain 200.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #8

En lukenut sitä artikkelia, kun ei kiinnostanut. Heitin arvion tuulesta, kun näin uutisotsikot. Tomerasti yläkanttiin arvioitu, totesi vanha sydänkäpyseni Varsovasta, kun hetki sitten kysyin onko kaikki hyvin.

Minna Eerolainen Vastaus kommenttiin #10

Öö, miksei sinua muuten kiinnosta äärioikeistolaisten touhut? Oletko lainkaan seurannut mitä Euroopassa on tapahtunut viime vuosina: Breivik Norjassa, neonatsien murhasolu Saksassa, Kultainen aamunkoitto Kreikassa, Unkarin touhut, jne. Nämä ovat väkivaltaisia ja aseistettuja tyyppejä, kyllä näihinkin soisi huomion kiintyvän.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #20

Koska liian usein nämä Ylen natsit ovat paljastuneet vasemmistoradikaaleiksi. Ja koska joka kerta, kun olen meinannut saada selkääni, niin nyrkkien kanssa on ollut heilumassa Antifa, ei uusnatsit.

Viimeksi liian provosoivaksi koettiin Burzum-bändin paita, koska Saksan televisiosta oli tullut norjalainen black metal-dokumentti.

Siperiaan pitäisi lähettää kaikki ääriliikkeiden edustajat, koska siinä vaiheessa kun ollaan ääri-mitä-vaan, on minun mielestäni menty jo liian pitkälle rajan ylitse. Aatetta katsomatta.

Minna Eerolainen Vastaus kommenttiin #22

No voi Norjan saatananpalvojat sentään, unohdinkin kokonaan nämä takavuosien atonaaliset veijarit..missähän porukoissa mahdat liikkua kun "joka kerta kun olen meinannut saada selkääni" asialla on ollut Antifa:D Kuinka yleistä on edes nuorehkoille miehille olla ulkona liikkuessa tuossa vaarassa, toistuvasti?

Taitaa tuo Siperian reitti olla lähempänä kuin monet haluaisivat ajatellakaan joten ei kannata sitä kummemmin takaisin manata.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #30

Alatyyliseen lällättelykommenttiin tarjoan alatyylisen vastauksen heristelemällä virtuaalista keskisormeani. Minna Eerolaisen kädestä ei ole koko Uuden Suomen historiani aikana tullut koskaan yhtään ainuttakaan järkiperäistä kommentia, ja vain harvoin hän keskustelee edes itse teksti aiheesta.

Tästä syystä olen päättänyt palkita Minnan myös koko virtuaalihistoriani ensimmäisillä banneilla. Tämä on paljon sanottu, sillä olen toiminut esimerkiksi IRCissä operaattorina jo 16 vuotta.

Otteita minun ja Minnan aikaisemmasta, lähes yhtä hedelmällisestä keskustelusta (Saksa haluaa passittaa työttömät kotiin: http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/164233-saksa...):

Martti Asikainen: Mutta nyt kysymys on siitä, että toimiiko Suomi niin. Oman tietämykseni mukaan ei. Olisi mukava kuulla perusteluja sille, että miksi Suomen tulisi toimia näin tai miksi ei. Itse ajattelen pariutumisriitit yhtenä syynä jäädä maahan, mutta en toisaalta hyväksy lainkaan juuretona maleksimista ja näen Saksan linjauksen tässä hyvänä. 4-5 kuukautta olisi sopiva aika.

Minna Eerolainen: Hitsi, tekeekö Saksassa asuminen ihmisestä automaattisesti natsin? Aika ehdottomia mielipiteitä esität:(Minä ainakin hyväksyn todella lämpimästi juurettoman maleksimisen. Tykkää erityisesti juurettomuuden synnyttämistä taideteoksista. Mihin muuhun perustui esim. loistavan Henry Millerin tuotanto kuin reilun kymmenen vuoden kärvistelyyn rahattomana Pariisissa? Ja nyt haluat tälläisen kieltää:D

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #32

Mutta koska olen jalo mies, niin vastaan silti hänen kysymyksensä.

Liikun paljon Düsseldorfissa sijaitsevassa Bilkin kaupunginosassa, joka on tunnettu Saksassa siitä, että se on julistautunut Antifa-kaupunginosaksi. Syy liikehdinnälleni on se, että Bilkissä sijaitsee useita kivoja putiikkeja, sekä katukuppiloita. Pidän myös erityisesti sen monikulttuurisesta ja rennosta ilmapiiristä, jossa kaikki tuntuvat olevan sinut keskenään.

Selkääni olen meinannut saada kolme kertaa, ja jokainen näistä kerroista on ollut tuolla samaisessa kaupunginosassa. Kerran syyksi olisi riittänyt jopa se, että suomalaiset ovat tunnettuja natsisikoja. True Finns. Tilanne tuntui absurdilta.

Käsikohmeloilta on kuitenkin tähän mennessä aina vältytty, koska olen jalouteni lisäksi myös kohtalaisen joviaali seuramies, kun sille päälle satun.

Toivottavasti kukaan ei loukkaannu Minnan kohtalosta. Eihän hän minnekkään ole kadonnut. Hänen hurmaavia sivuheittojaan (esim: "kaikki saksalaiset ovat natseja") vain ei enää voi minun blogissani kuulla. Muuten moderointilinjani on (ja tulee aina pysymään) kohtalaisen avomielisenä ja vapaana..

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #32

Tuo natsikortin heiluttelu tympii - liian helppoa ja halpaa, mutta - ah - niin suosittua!
Siedätyshoitoa Suomessa.
Asuin vuosia Jenkeissä ja nyt alkaa tuntua siltä, että olen syypää mm. siihen, että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Vähintäänkin olen kai suurpääoman sotahullu juoksupoika. :D

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #37

Setä Samulista seuraava, ja Bushin oikea käsi. Uskon, että varmasti on kuulunut varsinkin nyt Ukraina-kriisin aikana.

Sellaistahan se välillä täälä tuo keskustelu on, mutta onneksi on toisinaan myös niitä muitakin linjoja. Esimerkiksi täällä on tullut ihan hyviä kommentteja minun mielestäni.

Eikös siitä ole jo useita vuosikymmeniä aikaakin, kun sinä siellä Yhdysvalloissa asuit?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #20

Breivik täytynee laskea yksittäistapaukseksi. Hän toki yritti olla osana jotain porukkaa, mutta vaikka olisikin ollut, niin hiljaista on muuten ollut.

Noista listaamistasi ainoa systemaattinen uhka on kultainen aamunkoitto, joka sikisi pyhästä Brysselistä, syntyi eurofantasiasta, kärsi Trichet'n aikana.

Se on liike, jonka valtaapitävät olisivat voineet halutessaan tukahduttaa alkumetreilleen (toteuttamalla sellaista politiikkaa, ettei kreikkalaisilla olisi tyytymättömyyteen aihetta).

He eivät vaan tehneet niin. Joko he eivät osanneeet tehdä, tai he eivät halunneet tehdä.

Voit valita aivan vapaasti, kumpaan kategoriaan haluat Brysselin temppeliritarit asettaa: kädettömiin vai sadisteihin?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #25

Minun on pakko olla Henrin kanssa samaa mieltä. Antifa ja neonatsiryhmät Euroopassa ovat pääosin keskenkasvuisten miesten räpelöintiä, ja turhautuneisuutta, joka kumpuaa pitkään jatkuneesta rauhasta. Etsitään vihollista ja tappelua. Vähän niin kuin ennen vanhaan menivät vetämään naapurikylän nuoria kosseja nenään.

Kultainen aamunkoitto taas on leivottu täsmälleen samasta taikinasta kuin natsi-Saksan aikainen kansallissosialistinen puolue. Ensimmäisen maailmansodan voittajavaltiot laittoivat Saksan niin kovalle kuurille, että ei ollut enää minkäänlaista pakotietä. Työmyys oli huipussaan. Kansan kärsiessä myös tyytymättömyys kasvaa ja radikalismi saa sijaa. Nälkäkuolemat olivat arkipäivää.

Sitten tulivat ja sanoivat, että nyt saa riittää. Ei enää. Maailmassa ei ole kuunaan nähty sellaista talouskasvua.

Katso Kreikkaa tänään. Euroopan sivistyksen kehtoa.

Minna Eerolainen Vastaus kommenttiin #25

Eli Kultainen aamunkoitto on Euroopan unionin syytä? Tuo nyt on kuitenkin saman luokan yksinkertaistus kuin syyttää Wienin kuvataideakatemiaa holokaustista.

Mikä on muuten mielipiteesi edustamasi puolueen "kanta-isän pojan" Pekka Vennamon suorastaan vallankumouksellisesta lausumasta, eli siitä että kaiken mahdollisen syynä ei olekaan EU vaan harjoitettu huono politiikka?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Satuin olemaan tuona aikana Espanjassa, ja siellä tuo oli kyllä suuri uutistapahtuma, joka näkyi niin televisiossa kuin lehtikioskien lööpeissäkin.

Onkohan meidän mediamme suomettunut?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pohdin mielessäni samaa. Ajankohtakin voi vaikuttaa, kun torstai on tunnetusti toimittajien punaviinipäivä.

Omituista se silti on.

Toisaalta ainakin ulkomaisista medialähteistä olen saanut vähän sellaisen kuvan, että espanjalaiset olisivat aika tyytymättömiä EU:n ajamaan politiikkaan. Ja varsinkin Saksan kovaan linjaan elvyttämisessä. Tämä voi osaltaan selittää uutisen volyymin.

Näkyikö muuten EU-kriittisyys mitenkään katukuvassa, vai oliko kaikki yhtä Kataloniaa?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Viimeksi Belgiassa nähtiin vastaavanlainen marssi toisen maailmansodan aikaan.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Valtamedia Suomessa ei hoida sille kuuluvaa tehtävää.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pidetään yllä ajatusta Euroopasta lintukotona, jota uhkaisi vain kourallinen neonatseja ja suuri setä-Vladimir, mutta että muuten kaikki on hyvin täällä sateenkaarien ja vaahtokarkkien keskellä. Todellisuudessa liitokset natisevat ja tyytymättömyys kasvaa kaikkialla.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Kaikkialla Keski-euroopassa juuri keskiluokka on pulassa ja pienyrittäjät.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #12

Ja sama pätee Suomeenkin, vaikka sitä kaunistellaankin hienoin powerpoint-esityksin ja tilastoin.

Ainoa, joka pärjää ja painaa eteenpäin, on Saksa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Markku Jokisipilä oli nähdäkseni yleisellä tasolla oikeilla jäljillä kirjoittaessaan EU-vaalituloksen heijastamista tunnoista eri puolilla Eurooppaa. Kuunnella tai tulla kuulluksi ovat ongelmia:
http://www.google.fi/url?q=http://www.ts.fi/mielip...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Linkkisi ei Seppo toimi, mutta olen sinut tuon kirjoituksen kanssa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Toimii se, ja toden totta: erinomainen teksti Jokisipilältä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Puhelimeni vain halusi rähmäillä, mutta tietokoneelta se toimii. Hyvä teksti.

Tällä hetkellä ei keskitytä lainkaan EU:n jäsenmaiden ongelmiin, vaan syyllistetään ja kannetaan huolta siitä kuinka populismi ja nationalismi nousevat Euroopassa.

Jukka Laine

Mikä olisi ollut eurovaalien tulos ilman Ukrainan konfliktia ja Venäjän ''uhkaa''. Vain yhtenäinen EU ja pankkiunioni voi pelastaa meidät. Suomessa ei tunneta lainkaan Euroopaa, eikä siitä puhuta, eikä se edes kiinnosta ihmisiä. Venäjä, Venäjä, Venäjä...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kuullostaa ihan siltä kuin Belgiaan olisi saatu muodostettua hallitus lähiaikoina? :D

P.S. luin tuosta The Wall Street Journalista. En raportoinut, koska oli toinen projekti käsillä, sekä henkilökohtaisia kiireitä. :)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Eikös Belgia toimi melkeinpä paremmin ilman hallitusta? Kannattaisi ehkä kokeilla meilläkin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

11. lokakuuta näyttäisi hypänneen liberaalipuolueesta Charles Michel pääministerin virkaan, että ilmeisesti siellä jonkinlainen hallitus pystyssä on.

Jyrki Paldán

Asukaslukuun suhteutettuna tuo mielenosoitus oli samaa kokoluokkaa Maidanin mielenosoitusten kanssa.

Siitäkään ei kyllä muistaakseni hirveästi pidetty metakkaa lehdistössä ennen ampumatapauksia ja poliittisia vaikutuksia... vai muistanko väärin?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kyllä Maidanista uutisoitiin marraskuun lopusta lähtien, ja taisipa Yle lähettää sinne kirjeenvaihtajankin jo joulukuun alussa.

Ihmiset sen aikaan kiinnostuivat siitä vasta siinä vaiheessa, kun veri alkoi virtaamaan ja salaliittoteoriat tulivat mukaan kuvioihin. Siitä lähtien niitä uutisia on sitten tullutkin päivittäin. Ja monta.

Jyrki Paldán

Voi olla, oma muisti ei pelaa noin kauas.

Käyttäjän Johannes21 kuva
Esko Mahlberg

Edellä esimerkkiä Suomalaisille. Kaduille. Joukolla. Mitä suurempi massa sitä vahvempi vaikutus. Ei vaan ole Lylystä paremmin kuin muistakaan asian eteenpäin viejäksi. Suomi ns. seisomaan niin pitkäksi aikaa, että lurjukset lähtee hallituksesta ja vähempiosaisille jaetaan heille kuuluva osuus.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jämäkästi sanottu, Esko.

Tällaisissa mielenosoituksissa ja marsseissa on kuitenkin tärkeää, että ne ovat organisoituja, koska muutoin ne voivat riistäytyä täysin käsistä. Jos vain Suomen ammattiyhdistyksien pomot ajattelisivat välillä muutakin kuin omaa palkkakuittiaan ja mersun uutta verhoilua.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

"Miksi media vaikenee?"

Siksi että valtamedia on uussuomettunut. Siis länteen päin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Martti, eihän meillä uutisoida edes EU:n Suomessa päätetyistä tärkeistä asioista ja arvioida mihin tehdyt päätökset voivat johtaa. Mitä sitten tulee noihin muissa jäsenmaissa olleisiin erilaisiin protesteihin, milloin vahinkoa tuottavaa - milloin rauhallisia marsseja, niin hyvin harvoin (kriisin alkuvaiheessa ehkä pari) niistä todellakin meidän YLE uutisoi ainakaan uutislähetyksissä. Eihän meillä sovi enää nostattaa kriittisyyttä tuota kautta kun se on jo muutoin lisääntynyt ja lisääntyy todellakin ulkomaisten medioiden kautta saatavilla kuvilla ja kirjoituksilla.

Kas kun Suomen vienti EU:hun ja varsinkin euroon oli viekkauden tuotos. Uutisointikin perustui mahdollisimman positiiviseen kuvaan EU:n hyödyistä ja ylipäätään tulevaisuudesta. Nyt ollaan kyllä toivottavasti monen KYLLÄ äänestäneen kohdalla toista mieltä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset