Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Löytääkö vasemmisto uskottavuutensa ennen vaaleja?

Eilen Yle uutiset haastatteli pitkän linjan poliitikkoa Esko-Juhani Tennilää, joka ilmoitti jättäytyvänsä eduskuntavaalien ulkopuolelle. Tämä tulee olemaan kova isku vasemmistolle, jonka uskottavuus työläisten silmissä on muutenkin kärsinyt vuosien saatossa. Kansan parissa Tennilä tunnetaan ennen kaikkea hänen tulenpunaisista näkemyksistään sekä terävästä ja suorasukaisesta kielenkäytöstään.

Se on totta. Vasemmistoliitto on hylännyt perinteiset viiteryhmänsä ja vanhat kannattajansa - eli työtä tekevät palkansaajat. Tänä päivänä vasemmisto on profiloitunut enemmän tai vähemmän yliopistoelitistien maailmanparannusjärjestöksi, jonka asialistalla työläisiä korkeammalle nousevat kaikki muu, aina irtolaisista ja feministeistä seksuaalivähemmistöihin, etnisistä vähemmistöistä työttömiin ja maahanmuuttajista vähemmistöuskontoihin. En suinkaan sano että tämä olisi väärin, on hyvä että joku heidänkin oikeuksia ja etuja valvoo, mutta tästä huolimatta puolueen kannatusta ajatellen on ollut valtava virhe unohtaa kaikki muut. Heidät, jotka jäävät marginaalin ulkopuolelle.

Pohdinkin itsekseni, onko työläisten olot Suomessa liian hyvät?

Ja palkkatulot liian kovat?

En usko. Hyvin usein sanotaan, että työläiset olisivat jättäneet vasemmiston, mutta todellisuudessa se meni toisinpäin. Vasemmisto hylkäsi itse työläiset, jättäen heidät samalla poliittiseen tyhjiöön ilman työväenpuoluetta. Kannatusta nostaakseen vasemmisto ryhtyi kalastelemaan liian isosta lammesta, ja kun kaikki energia kului marginaaliäänien onkimiseen, alkoivat alkuperäiset kannattajat hiljalleen kaikkoamaan puolueen takaa. Heidät unohdettiin. Suuhun jäi vain verensekainen pettymyksen maku.

En väitä, että vasemmistoliitto olisi hylännyt kaikki arvonsa. Kyllä työllisyyspolitiikka ja työllistyminen ovat edelleenkin vasemmistoliiton asialistalla, mutta pääosin sieltä huokuvat pehmeät arvot ja naisen kosketus. Kaivoksissa kätensä karaisseita työmiehiä ei näillä sanoilla lumota, vaan tarvitaan ääntä ja särmää. Vasemmistolla ei yksinkertaisesti ole enää tarpeeksi energiaa ja puhtia taistella retoriikalla pelaavaa oikeistoa vastaan. Puhemiehet puuttuvat.

Missä vaiheessa suojakypärä vaihtui kanttilaseihin ja lapio älypuhelimeen, mietin.

Mielestäni vasemmisto ajautui tähän kriisiin, kun puolueesta ei löytynyt enää vastusta oikeiston koville arvoille ja edellä mainitsemalleni retoriikalle. Tennilän kaltaisia räväköitä edustajia olisi kaivattu kipeästi lisää, mutta tennilöiden sijaan saatiinkin vain vapaataiteilijoita ja tissiposkia (vaikka eihän vasemmistolaisuus kulttuuripiireissä uutta ollut).

Työväenliikkeiden näyttävät tavaramerkit, kuten vappumarssit, konsertit ja torikokoukset alkoivat muistuttamaan yhä enemmän hautajaissaattueita, kun ne  ammottivat tyhjyyttään. Toisinaan paikakuntakohtaisesti niitä ei vaivauduttu järjestämään enää lainkaan. Aate oli kuollut.

Samaan aikaan työn merkitys on muuttunut. Se ei ole enää itseisarvo, eikä sen luonne yhtenäisyyden lähteenä ole kirkossa kuulutettua. Päinvastoin, ammattiyhdistysliikkeissä on käynyt tasainen jäsenkato jo pitkään, ja varsinkin nuoret jättäytyvät liikkeiden ulkopuolelle jo alkumetreillä. Työläiset ovat väsyneitä maksamaan porvarillisten ay-pomojen mersun päällisiä, sillä tyhjän saa pyytämättäkin. Ja ilmaiseksi.

On kuitenkin harhaista kuvitella, että pääoman ja työn välillä vallitsisi näinä uusliberalistisina aikoina jonkinlainen konsensus, vaikka työväenlauluja lauletaankin lähinnä vain rapujuhlissa. Paitsioon jätetty työväenluokka voi Suomessa pahoin. Ja syystäkin. Varmasti jokainen onkin huomannut, että vaaka työläisten äänistä on kääntynyt viime vuosina selvästi Soinin ja perussuomalaisten hyväksi. He ovat hyväksyneet työläiset omikseen. Ja näin Suomeenkin on päässyt syntymään työläispuolueita ilman työläisiä..

 

"Kyllä vasemmistolla on oikeus kapinoida. Toiset elävät kuin porsaat pellossa, ja toisilla ei ole mitään"

- Esko-Juhani Tennilä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Vasemmistoa mielestäni tarvitaan.

Ei porvaripuolueet aja palkansaajien ja työntekijöiden asiaa. Ne ajavat yrittäjien asiaa. Kokoomus on suurpääoman etujen ajaja ja Keskusta lypsää rahaa maaseudulle omien kannattajien tarpeisiin.

Hyvin ovat porvarit omien äänestäjien etuja todella ajaneet. Kokoomus ajaa maassa koko ajan uusliberalistista kapitalismia. Kaikki pitäisi yksityistää ja pääomien mellastamiselle ei pitäisi laittaa mitään esteitä. Tietysti, jos tätä haluaa lisää, niin sitten vain äänestää porvaripuolueita Keskustaa ja Kokoomusta valtaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Raiko, olen kanssasi samaa mieltä. Vasemmistoa tarvitaan vastavoimaksi, mutta ongelman ydin lepääkin siinä, että kuka voi tänä päivänä sanoa kirkkain katsein, että vasemmistoliitto ja SDP ajaisivat työväen etua. Siitä ei ole kuin muutama viikko, kun esimerkiksi SDP:n Paavo Lipponen totesi Lapin Kansassa, että SDP:n pitää saada kasvatettua kannatustaan hyvätuloisten parissa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ja ennen kuin kukaan tulee raivoamaan suu vaahdossa, niin haluan sanoa, että kuten jotkut ehkä tietävätkin, niin minä olen itse entinen vasemmiston äänestäjä, ja kyse on myös osittain omista tuntemuksistani.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Hyvätuloisista pitäisi siis saada lisää äänestäjiä, ainakin Lipposen mielestä. Uskokoon, ken tahtoo.
Minusta koko vasemmiston on kuitenkin omaa ideologiaansa vietävä keskustavasemmiston suuntaan. Sieltä voi tulla lisää kannattajia, peruskannattajien lisäksi.

SDP:nkin potentiaali kaikista äänestävistä äänestäjistä voisi olla noin kolmannes, mikä taso tällä hetkellä on todella kaukana. Lisäksi vasemmistoliitto voisi ihan hyvin nousta noin kymmenen prosentin kokonaiskannatukseen. Potentiaalinen yhteiskannatus voisi vasemmistopuolueilla olla noin yksi kolmasosa kaikista annetuista äänistä. Sillä äänimäärällä olisi jo jonkinlainen neuvotteluasetelma porvaripuolueiden kanssa tulevaa hallitusta muodostettaessa.

Nyt yhteiskannatus tällä hetkellä on noin yksi neljäsosa. Se on todella kaukana vasemmiston potentiaalisesta kannatuksesta. Vasemiston on alettava olemaan jotain mieltä asiakysymyksissä. Tätä vaativat ja odottavat vasemmistoa äänestäneet äänestäjät. On saatava oma mielipide asioista hallituskumppanien tietoon. Nyt kannatus on huvennut, koska ei olla kyetty tekemään riittäviä kompromisseja omien kannattajien asioiden ajamiseksi. Siinä on vielä demareilla todella paljon tehtävää.
Muuten kannatuksen laskua ei saada oikaistuksi ennen ensi vuoden eduskuntavaaleja. Mielestäni vasemmisto on ainoa vastavoima porvarilliselle oikeistomenolle. Muualta ei vastapainoa ole odotettavissa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mutta eikö SDP ole juuri sitä pyrkinyt tekemään surullisin seurauksin. Taiteillut siinä välissä.

Selvää kuitenkin tuntuu olevan tällä hetkellä, että ensi vaaleissa saamme kenties kaikkien aikojen oikeistolaisimman hallituksen koskaan, jossa suurinta ääntä pitävät porvaripuolueet. Tai näin ainakin uskoisin, ellei sitten jonkin ihme tule väliin.

Työmiehiä tulee löytymään lähinnä perussuomalaisten riveistä (luojan kiitos siitä).

Siitä olen kyllä samaa mieltä, että mielipiteitä tuoda vähän rohkeammin esiin. Enää ei ole aikaa pehmeille sanoille. Varsinkin kun SDP on halunnut miellyttää kaikkia, mutta loppujen lopuksi ei onnistunut miellyttämään juuri ketään. Istunut kelkassa kokoomuksen syntipukkina.

Vasemmisto taas hairahtuu liian usein omaan erinomaisuuteen ja takertuu marginaaliasioihin (en väitä, että aina). Koko poletti hukuttautuu triviaan, jossa keskustellaan kannabiksen laillistamisesta ja eläkeläisten kalastusluvista, kun tällä välin toisaalla myydään housutkin jaloista.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

SDP on hoitanut omien kannattajiensa asioiden ajamisen tällä hallituskaudella melko huonosti.

On keskitytty lähinnä lillukanvarsiin asioiden hoidossa ja ei olla keskitytty suurten asioiden hoitoon. On oltu tällä hallituskaudella aivan liikaa Kokoomuksen apupuolue. Ei tällä tavalla oma kannatus kasva, vaan tällä menolla menee loputkin puolueen kannatuksesta. Kalastuslaki ei ole mikään suuri asia. Lisäksi on annettu Kokoomukselle aivan liikaa periksi asiassa kuin asiassa. Omia saavutuksia ei ole ollut tai tullut tarpeeksi esille äänestäjien keskuuteen. Äänestäjät ovat pettyneet SDP:N ajamaan politiikkaan tällä hetkellä.

Kannatajista osa on kadonnut nukkuvien puolueeseen, osa perussuomalaisiin ja osa ties minne, ehkä osa kannattajista on mennyt myös porvaripuolueiden ja etenkin Keskustan äänestäjiksi. Nykyinen kannatustaso on aivan liian surkealla tasolla. Syy tähän on juuri tällä vaalikaudella harjoitettu käytännön politiikka yhdessä Kokoomuksen kanssa. Tämä hallituskausi on ollut todellinen tuskien taival demareille. Kahdessa vuodessa on kannatus pudonnut toiseksi suurimman puolueen asemasta vasta kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Välillä oltiin jo jopa vasta neljänneksi suurin puolue.

Vaikuttaa siltä, että äänestäjät eivät luota demareihin tällä hetkellä maan asioiden hoidossa. Oire huono kannatus on aina jostakin, yleensä siitä politiikasta, mitä käytännössä on harjoitettu yhdessä Kokoomuksen kanssa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Niin se varmastikkin on. Demarit ovat joutuneet pesemään kokoomuksen likapyykkiä, ja äänestäjien silmissä sitä ei suopeasti ole katseltu.

Eikös demareilla ole kuitenkin aika hyvä satsi nuoria poliitikontaimia kypsymässä, joilla on vielä intoa ja ääntä lähteä ajamaan voimakkaammin omaa linjaansa.

En tosiaan usko, että tuollaiset ulostulot, niin kuin Lipposella oli, ainakaan positiivisesti demareiden kannatukseen vaikuttaa. Kylillä jo huhuilevat, että demarit ovat ajaneet karvansa ja hypänneet porvareiden kelkkaan, kun Mikael Jungnerikin niin innoissaan on valtion omaisuutta myymässä.

Koskas teiltä muuten alkaa tulemaan ensimmäisiä ehdokaslistoja?

Antti Jokela

Vanha vasemmisto-oikeisto -jakolinja ei enää puhuttele, varsinkaan nuorempaa sukupolvea. Näyttäisi siltä, että jakolinja on nykyisin (arvo)liberalismi-konservatismi -akselilla.

Maailma on siis muuttunut ja se näkyy äänestystuloksissa. Viime vaalien jytkyssä persut onnistuivat puhuttelemaan sekä vasemmiston että oikeiston konservatiiveja. Näemmekö vielä joskus liberaalijytkyn? Voisivatko vasemmiston ja oikeiston liberaalit löytää toisensa saman katon alta?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Se on totta, mutta toisaalta suomalainen verojärjestelmä onkin tänä päivänä sellainen, että kaikki häviää. Tai pienyrittäjät ja työntekijät. Vain suuret voittavat - eli toisin sanoen ei tarvitse tapella enää keskenään niin paljon. Ei vielä, mutta selvästi olot ovat menossa ankeammiksi.

Hyvän kysymyksen muuten heitit. En usko, että vasemmiston ja oikeiston liberaaleissa niin valtavasti eroja on, kun puhutaan yksilövapauksista arvoliberalistisesta näkökulmasta katsottuna, mutta sitten kun mennään talouden puolelle, niin viimeistään siinä vaiheessa menevät kyllä nokat vastakkain. En usko koskaan kuulevani vasemmistolaisen suusta, että vapaat markkinat ja vapaakauppa edistäisivät parhaiten ihmisten hyvinvointia.

Myös koulutuksen suhteen oikeistoliberaalienkin parista löytyy niin paljon erilaisia näkemyksiä, että mikä sitten on se todellinen linjaus?

Törmäsin vasta netissä videoon, jossa vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson käy poliittista debattia kokoomusnuorten puheenjohtajan Susanna Kosken kanssa. Tyttäret ovat kuulemma yhdessä kirjoittaneet kai jonkin kirjankin, joka käsittelee heidän välistä poliittista kirjekeskustelua. En sen enempää jaksanut asiaan perehtyä, mutta kyllä siinä videossakin ilmi tuli, että nyt kuljetaan ääripäästä toiseen.

Mutta niinhän sitä sanotaan, että on erittäin tärkeää oppia keskustelemaan ihmisten kanssa, joiden kanssa on eri mieltä.

Antti Jokela

"En usko, että vasemmiston ja oikeiston liberaaleissa niin valtavasti eroja on, kun puhutaan yksilövapauksista arvoliberalistisesta näkökulmasta katsottuna, mutta sitten kun mennään talouden puolelle, niin viimeistään siinä vaiheessa menevät kyllä nokat vastakkain."

Ei välttämättä, jos lähtökohdaksi otettaisiin pohjoismainen malli talousasioissa. Talousliberalisteja ei kosiskeltaisi, mutta voisihan siinä käydä niin, että heistä tulisi "jytkyliberaalien" halla-aholaisia. Persutkin ovat omineet pohjoismaisen mallin. Ei Timo Soini halua ottaa kantaa vasemmisto-oikeistoakselilla.

"En usko koskaan kuulevani vasemmistolaisen suusta, että vapaat markkinat ja vapaakauppa edistäisivät parhaiten ihmisten hyvinvointia."

Eivät kai kaikki vasemmistolaiset halua EU:sta erota? Varsinkaan liberaalit?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #12

Eivät, enkä sitä suinkaan edes tarkoittanut, mutta sitten tulee tämä toinen aihe. Transatlantinen kauppa- ja investointisopimus eli tuttavallisemmin TTIP. Siinä olisi jo nieltävää. Toisaalta en tunne vasemmistolaisten sielun- ja aatemaailmaa sen paremmin kuin oikeistolaisten tai konservatiivienkaan, koska olen aina pysynyt aika etäällä politiikan teosta.

Eivätkö oikeistoliberaalit toivo Suomeen nimenomaan sitä Amerikan stetsonimeininkiä, jossa rupusakki tekee kahta työtä pysyäkseen leivässä? Ei pohjoismaista mallia.

Antti Jokela Vastaus kommenttiin #13

Taidat sekoittaa arvo- ja talousliberaalit. Liberalismi määritellään klassisesti suurin piirtein niin, että jokaisen tulee saada itse päättää omista asioistaan niin kauan kuin ei vahingoita muita. Mielestäni tuo määritelma sulkee pois taloudellisen riiston.

Heitin tämän ajatuksen puolileikilläni avaukseesi. En tiedä minäkään miten realistista olisi yhdistää vasemmisto- ja oikeistoliberaaleja.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #14

Ei vaan liberalismilla voidaan tarkoittaa sosiaali-, arvo- ja talousliberalismia. Sen takia toinkin esiin sen, että aatteet voisivat kohdata jossain arvoliberalismin perukoilla, mutta kun keskustelu menisi talouteen, niin yhteistä säveltä enää löytyisi.

Mainitsemasi käsitteet kuuluvat arvoliberalismin piiriin.

Miksi tuon talouden esiin on se, että kun kokoomuslainen puhuu itsestään liberaalina, niin sillä tarkoitetaan nimenomaan talousliberalismia ja kapitalismia.

Antti Jokela Vastaus kommenttiin #15

"Miksi tuon talouden esiin on se, että kun kokoomuslainen puhuu itsestään liberaalina, niin sillä tarkoitetaan nimenomaan talousliberalismia ja kapitalismia."

Tjaa, nyt pitäisi tietysti määritellä käsitteet, jos tätä keskustelua haluaa jatkaa. Nähdäkseni suurin osa suomalaisista kaikissa eduskuntapuolueissa - myös kokoomuksessa - kannattaa pohjoismaista mallia. Kokoomusnuorista tosin on kuulunut libertaristisia kannanottoja, mutta puolueena painotus on kai ennemminkin markkinaliberalismissa. Wikipedian mukaan "markkinaliberaalit kannattavat kannustavaa sosiaaliturvaa, valtion tukemaa koulutusta ja terveydenhuoltoa (kenties palvelusetelein)".

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #16

Kuvaile "pohjoismainen malli". Yhdessäkään muussa Pohjoismaassa (Tanskaa lukuunottamatta) ei ole lähdetty yksityistämään palveluita ja myymään hyvinvointiyhteiskunnan peruskivenä toimivia, tuottavia ja infrastruktuurille elintärkeitä yrityksiä vapailla markkinoilla. Totta kyllä tuo, että radikaaleimmat kokoomusehdotuksethan tulevat yleensä nuorten puolelta, ja aikuistuessa se halu ja liekki on vähän jo sammunut. Liian usein rinnastan emopuolueen ja nuorisopuolueen toisiinsa.

En oikeastaan tiedä, että miksi tätä pitäisi jatkaa, kun voisimme molemmat nauttia kupilliset iltakahvia (oma päivä on viimeinkin pulkassa, ja pääsee kotia kohti).

Ajatus siitä, että vasurit ja kokkarit tekisivät yhteistyötä yhteisessä puolueessa (olivat nämä kuinka jaloja ja liberaaleja tahansa) on täysin absurdi. Tietysti on niitä väliinputoajia paljon (niin kuin minäkin), jotka eivät ole ihan vasemmalla, mutta eivät aivan oikeallakaan.

Ja mitä taas "jytkyyn" tulee, niin itse (ja monet politiikan tutkijat) ovat sitä mieltä, että ei sitä äänestystulosta konservatiivien äänillä aikaan saatu. Ei Suomi ole sen konservatiivisempi kuin aikaisemminkaan. Kyseinen ilmiö sai tietääkseni alkunsa siitä, kun valtapuolueet (lue: hallituspuolueet) olivat alkaneet muistuttamaan liikaa toisiaan, ja muuttuneet toimintakyvyttömiksi tyhjänjauhajiksi.

Haluttiin shokeerata ja kaivattiin muutosta.
Sen takia nostettiin uutta verta aitioon rähisemään.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

SDP:n on tehtävä erityinen yrittäjyyden edistämisen ohjelma seuraaviin vaaleihin. SDP:n pitää kertoa, miten yrittäjyyttä edistetään seuraavan vaalikauden aikana? Se on haasteellinen tehtävä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Suomessa ongelmana on, että kukaan ei oikein edistä pienyrittäjyyttä. Massiivisille yhtiöille, jotka eivät apua tai tukea kaipaa, tarjolla on kyllä kaikkea aina tuista ilmaistyövoimaan, mutta pienyritykset jäävät kokonaan jalkoihin, kun veroja aletaan lypsämään. Ei näin luoda pieniä kasvuyrityksiä.

Toisaalta moneen muuhun maahan verrattuna Suomessa on asiat vielä hyvin. Olen itse pohtinut tuota Viron mallia, jossa voitoista ei makseta veroa, ellei niitä napsita osinkoina ulos yrityksestä. Se on minun mielestäni aika hyvän kuuloinen, mutta pitäisi perehtyä kenties enemmän siihen, että kuinka se toimisi suomalaisessa yhteiskunnassa. Siinäpä jollekkin nokkelalle oiva gradutyön aihe, ja varmasti löytyisi töitä valmistumisen jälkeen.

Mitä yrittäjyyden edistämiseen tulee, niin jokaisen puolueen tulisi pohtia tätä asiaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset