Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Yritysmaailman nepotismia ja noitavainoja

Tiistaina Soili Suonoja ilmoitti eroavansa tehtävistään valtion omistamissa yhtiöissä. Suonoja on toiminut puheenjohtajana Finaviassa, Finnpilotissa, Alkossa sekä Leijona Cateringissa. Suonojan eroon johtanut kohu sai alkunsa, kun hänen väitettiin suoraan vaikuttaneen lähipiirinsä virkanimityksiin. Finaviassa Suonojan oma tytär palkattiin asiakkuus- ja projektipäälliköksi hänen kehoituksestaan. Samalla hänen kerrotaan vaikuttaneen kummipoikansa palkkaukseen, joka rekrytoitiin Finavialle asematason valvojaksi vuonna 2011. Lehtitietojen mukaan kummipoika ei ollut täyttänyt paikan hakukriteereitä.

Sittemmin tunkiolta on monenlaisia yhteensattumia. Suonojan kerrotaan vaikuttaneen kummipoikansa rekrytointiin jo vuonna 2010, kun tämä palkattiin Alkon kausimyyjäksi. Samalla hänen väitetään hankkineen sukulaiselleen kesätöitä nykyisestä Itellasta 2000-luvun alussa. Suonoja kiistää kaikki väitteet lähipiirinsä suosimisesta, mutta päätyi jalona henkilönä kuitenkin eroamaan, koska hän haluaa suojella näitä hienoja yhtiöitä negatiiviselta julkisuudelta. 

Eilen antamassaan haastattelussa Suonoja totesi, että kun on tehnyt pitkään töitä, niin tulee väistämättäkin vastaan sukulaiselle haiskahtavia ihmisiä. Sukulaiselle haiskahtavia ihmisiä, kuten oma tytär, ajattelen itsekseni.

Julkisella sektorilla nepotismi on aina ollut enemmänkin sääntö ja tapa kuin poikkeus, eikä Suonojankaan toiminta tästä syystä yllätyksenä pitäisi tulla. Minäkin olen törmännyt sukulaisten suosintaan työhistoriani aikana, vaikka en lähde erikseen työnantajiani nimeämäänkään. Se, että sitä tehdään hiljaisesti kaiken aikaa ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se olisi oikein. Mielestäni yksityisellä sektorilla ja omalla rahalla voidaan tehdä niin kuin mielitään, mutta julkinen sektori on toinen asia. Tästä on olemassa ihan lakipykäliäkin, jotka kieltävät tällaisen. Valitettavasti kytkösten toteennäyttäminen on kuitenkin vaikeaa ellei mahdontona, koska johtoporras puhaltaa yhteiseen hiileen. Palkkauksesta harvoin vastaa sukulainen suoraan, vaan se tapahtuu enemmänkin tämän vaikutuspiirin ja tuttavaverkoston kautta. Uskokaa kuitenkin minua, kun sanon teille, kyseessä on todennäköisesti vain jäävuoren huippu.

Päättäjien keskuudessa Suonojan päätös on otettu vastaan hyvin arveluttavalla tavalla. Liikenne- ja viestintäministeri Paula Risiko, valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero ja peruspalveluministeri Susanna Huovinen ovat vuoronperään kiitelleet Suonojaa hyvin tehdystä työstä. Epäilemättä heidän lausuntoihinsa vaikuttaa osaltaan myös se, että Finavian ja Finnpilotin omistajaohjaus kuuluu liikenne- ja viestintäministeriölle, Alkon omistajaohjaus sosiaali- ja terveysministeriölle ja Leijona Cateringista vastaan puolestaan valtioneuvoston kanslia. Tuntuukin, että ministeriparvi haluaa vain pitää oma pesänsä puhtaana ja pyyhkäistä nousseen kohun pois pöydältään, ennen kuin enempää vahinkoa ehtii tapahtumaan.

Tämäkin kohu olisi voinut olla eron myötä loppuun käsitelty asia. Soile Suonoja halusi kuitenkin saada sen viimeisen sanan, kun hän eilen antamassaan haastattelussa totesikin yllättäen joutuneensa ajojahdin uhriksi. Suonojan mukaan hänet hiillostettiin ulos, koska hän on nainen. Väite on huteralla pohjalla, sillä tätä ennen hän on jo ehtinyt toimia toistakymmentä vuotta valtionyhtiöiden luottamustehtävissä. Samalla Suonoja arvosteli hyvin karkein sanoin nimettömiä ilmiantoja, joihin on hänen mukaansa mahdotonta vastata.

- Minulla tuli mieleen, että kun keskiajalla oli sellaisia kiiluvasilmäisiä miehiä, jotka järjestivät noitavainoja, niin vähän tällaista on nytkin ilmassa, hän totesi.

Eli väärin ei ollutkaan se, että Suonoja itse toimi epäeettisesti ja käytti häpeilemättä hyväkseen luottamusasemaansa, vaan se että joku uskalsi tuoda asian esille.

Puheissaan Suonoja tykkää verrata itseään mm. Merja Ailukseen, Heidi Hautalaan ja Laura Rätyyn, tehden kohusta niin ikään sukupuolikysymyksen. Haluaisin kuitenkin Suonojan ymmärtävän, että ensinnäkään Laura Rädystä ei tulisi puhua samassa kontekstissa Merja Ailuksen ja Heidi Hautalan kanssa, sillä Räty oli itse inkvisiittori pahimmasta päästä. Toisekseen on arveluttavaa nostaa sukupuolikysymys pinnalle, kun on itse toiminut väärin ja vastoin kaikkia eettisyyden sääntöjä. Tasa-arvon ja yhteiskuntarauhan nimissä toivonkin, että Suonoja, jolla aivan varmasti on rahaa aivan tarpeeksi eläkkeeseen, menisi kotiinsa ja nauttisi elämästään. Nyt on aika niellä ylpeys, eikä lähteä rakentamaan tästä tarpeetonta sukupuolikysymystä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Hyvä Martti, että tuot asiaa esille. Nämä viimeaikaiset tapaukset ovat todellakin vain jäävuoren huippu. Sulle mulle hyvävelikerho toimii ja voi hyvin Suomessa. Ei se ihme ole, että tällä maalla ei asiat nyt oikein viimeisen päälle reilassa ole.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Onneksi näitä vyyhtejä on viime aikoina alettu lehdistön puolelta purkamaan. Vaikka yleensä ilmiantojen taustalla vaaniikin kateus tai oma etu, niin rivikansalaisen silmin katsottuna jokainen ilmianto on hyväksi veronmaksajille.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Eli väärin ei ollut se, että Suonoja käytti asemaansa väärin ja toimi epäeettisesti, vaan se, että joku uskalsi tuoda asian esille. Suonoja vertasi itseään mm. Ailukseen, Hautalaan ja Rätyyn, tehden kohusta sukupuolikysymyksen."

Oli oikein että asia tuotiin esille, oli oikein että tämä teko on tuomittu epämoraalisena ja lainvastaisena, mutta on väärin että yhteiskunta nyt menettää tämän "rikollisen" työpanoksen yhteiskunnalle. Olisi pitänyt tuomita toisin, lisätä töitä, eikä päästää eläkkeelle.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

No joo, siitä että kuinka suuri "työpanos" valtion omistamien yhtiöiden hallituksen puheenjohtajalla sitten loppujen lopuksi on, voidaan olla montaa mieltä. Palkkiovirkojahan nämä ovat, joilla halutaan vain kasvattaa kavereiden pankkitiliä.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Nepotismistahan on tullut yhä enemmän sääntö kuin poikkeus. Niin tavallista siitä on tullut julkisella puolella, että vain harvoin se enää edes uutiskynnystä ylittää. Aina löytyy pätevämpää ns. sopivampi sukulainen, hyvä ystävä tai naapuri. Ja jos ei ihme ja kumma löydy, niin onneksi on olemassa vielä nämä oikeanlaisen jäsenkirjan omaavat jellona- ja rappariveljet. Eivätkä siskotkaan enää siinä harvinaisia ole.

Juicekin jo aikanaan lauloi, että toiset nousivat itse ja toiset nostettiin. Toiset julmasti myytiin, toiset siististi ostettiin..

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuntuu, että tasa-arvoon vedotaan aina silloin, kun kerätään nappeja kauluksiin ja halutaan lisää naiskiintiötä julkisen sektorin johtoportaaseen. Naiseuteen vedotaan taas silloin, kun tulee hankaluuksia ja ongelmia. Kun tuntuu, että korttitalo romahtaa.

Olisi voinut tämäkin täti keppihevosensa vähän paremmin valita. Ei tämä ole sukupuolikysymys.

Jos siitä välttämättä sellainen halutaan tehdä, niin onhan tässä joutunut samaan aikaan suonsilmään miehiäkin aina Vapaavuoresta Pekkariseen, siitä Kataiseen ja Kanervaan. Männistöön..

Erona vain se, että nämä pojankoltiaiset ovat niin vietävän röyhkeitä, että eivät tajua poistua hiljaa takavasemmalle, vaan jatkavat niin kuin ei mitään.

Ja kohujen ja kansan muisti on lyhyt. Liian lyhyt.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pahoittelen kirjoituksen aiempaa ulkoasua, joka teki lukemisesta vaikeaa. Kirjoitin tekstin kännykälläni, ja kohtasin jonkin verran ongelmia kirjoitusasun muotoilussa. Myös englanninkielinen auto-correct-ominaisuus toi mukaan omat haasteensa.

Nyt tekstin kuitenkin tulisi olla luettavassa muodossa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"Uuden Suomen laskelman mukaan Suonoja on saanut yli 7000 euron kuukausipalkkaa pesteistään Finavian, Finnpilotin, Alkon ja Leijona Cateringin hallitusten puheenjohtajana. Kuukausipalkkojen lisäksi hallitusten jäsenille maksetaan kokouskohtaisia palkkioita.

Osastopäällikkö Eero Heliövaara valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosastolta kertoo Uudelle Suomelle, että hallituksen puheenjohtaja ei valtionyhtiön tehtävästä erotessaan saa erokorvauksia".

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/73552-yli-7000-euk...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"Keskusteluissa paljastui, että Suonoja oli vaikuttamassa hänelle Fazer Amican vuosilta tutun Anne Gullsténin rekrytointiin Finavialle.

Keskusteluissa paljastui, että Suonoja oli se, joka määräsi Gullsténin Finavian johtoryhmään. Gullstén vastasi Suonojan tyttären rekrytoinnista Finavialle.

Keskusteluissa paljastui, että Suonoja oli käskenyt palkata kummipoikansa Finavialle, vaikka tämä ei läpäissyt tehtävään vaadittua kuntotestiä.

Tai kuulemma läpäisi, mutta vasta toisella yrittämällä. Syystä tai toisesta valtionyhtiössä päätettiin "venyttää" rekrytointiprosessia toisesta päästä.

Keskusteluissa paljastui myös se, miten Suonoja oli myötävaikuttanut hallituksen puheenjohtajana samaisen kummipojan rekrytointiin Alkon kausimyyjäksi."

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Sukulaisten suosintaan on todellakin julkisella sektorilla totuttu niin, että ei enää nähdä sitä edes tapahtuvaksi. Ylempi viskaali vie nimityksissä alaisiaan ja verkostot vahvistavat. Siksi ne ovat ennenmuuta tärkeitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset