Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Paavi: Jumala ei ole taikuri

  • Vatican Press: Paavi Franciscus
    Vatican Press: Paavi Franciscus

Jumala ei ole taikuri, kerrotaan paavi Franciscusin jyrisseen Paavillisen tiedeakatemian tilaisuudessa. Teoriat evoluutiosta ja alkuräjähdyksestä ovat totta, sillä ei Jumala ole mikään taikasauvaa heilutteleva loitsija.

Paavi Franciscusin mukaan kumpikaan teorioista ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta Luojasta, vaan päinvastoin ne tukevat ajatusta siitä, että jossain olisi korkeampi voima. Alkuräjähdys, jonka me tänä päivänä uskomme olevan maailmankaikkeuden alkupiste, ei suinkaan sulje pois mahdollisuutta taivaallisesta luojasta, vaan enemmänkin tukee sitä, hän jatkaa.

Sama pätee myös evoluutioon, sillä jotta evoluutio toteutuisi, tarvitaan jotain joka evolvoituisi eli kehittyisi. Ihmiset ovat alkuräjähdyksen suoria jälkeläisiä, ja evoluution alkuoliot saivat alkunsa Jumalasta, pähkäili paavi.

Kun me luemme luomiskertomusta Mooseksen ensimmäisestä kirjasta, leikimme hyvin riskialtiilla mielikuvilla siitä, että Jumala olisi kaikkivoipa taikuri, joka voi sauvaansa heilauttamalla saada aikaan mitä tahansa. Tämä on harhakuvaa, hän jatkaa.

Kriitikot ovat olleet paavin puheista innoissaan. Heidän mukaansa viimeistään tämä tulee laittamaan lopun kaikille niille ”pseudotieteellisille teorioille”, kuten kreationismille eli luomisopille sekä älykkäälle suunnittelulle (nk. Intelligent Design), joita Franciscuksen edeltäjä, saksalainen paavi Benedict XVI tuki hyvin avoimesti. 

Vaikka tämä onkin vasta pieni askel kristikunnan modernisoitumisen saralla, voidaan tätä millä tahansa mittarilla mitattuna pitää merkityksellisenä ja tärkeänä harppauksena, jonka toivoisi tuovan rauhan myös tiedepiireihin.

Katolisella kirkolla on ollut jo satojen vuosien ajan paha kaiku tiedepiireissä, jonka vuoksi useat lahjakkaat tutkija ovatkin joutuneet pohtimaan arvomaailmaansa kahdesti, ja tasapainoilemaan uskon ja tieteen välissä aivan turhaan.

Odotan myös mielenkiinnolla sitä, kuinka paavin lausunto otetaan Yhdysvalloissa vastaan.

Viime vuoden lopulla julkaistun National Science Foundationin kyselyn mukaan vain 60% yhdysvaltalaisista tiesi alkuräjähdyksestä. Kysymykset olivat aseteltu niin, että vastaukseksi riitti pelkkä kyllä tai ei -vastaus. Tulos tuki vuonna 2012 julkaistua tilastoa, jonka mukaan 46 % yhdysvaltalaisista uskoi luomisuskoon ja sen kertomuksiin.

Kenties on olemassa jopa mahdollisuus, että evoluutioteorian opetus tekisi paluun joissakin nimeltämainitsemattomissa amerikkalaiskouluissa, jotka innosta puhkuen tuhosivat jopa koulujen tiloissa olleet maalaukset apinan tiestä ihmiseksi, niiden harhaoppisen luonteen vuoksi. Toisaalta turhapa tässä on liikoja toivoa, kun maan väestöstä vain 22 % on katolilaisia. Ja niistäkin suurin osa latinoja.

 

Lähde: The Independent

 

 

Aiheeseen liittyvä kirjoitus.

Kokeilisit Jumalaa herra Darwin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tietystihän meistä jokaisella on oikeus uskoa tai olla uskomatta mihin ikinä haluaa. Se on oikeutemme.

Pekka Pylkkönen

Vatikaani on toki aiemminkin ottanut saman kannan. Tuo on hyvä osoitus siitä että uskovaisenkaan ei tarvitse olla typerä.

Havainnot ja järki etusijalla.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olen samaa mieltä. Alunperinhän tien evoluutiolle Vatikaanissa avasi paavi Pius XII (2.3.1939 - 9.10.1958), joka oli tieteen miehiä, ja uskoi vakaasti mm. alkuräjähdykseen, sekä siihen, että useat tieteelliset teoriat tukivat Jumaluskoa.

Valtavasti mediassa esiintynyt, sympaattisen oloinen rokkipaavi Johannes Paavali II meni ajatuksissaan vieläkin pidemmälle todetessaan, että evoluutio ei ole vain teoria ja hypoteesi, vaan yleisesti todistettavissa oleva fakta.

Minä itse henkilökohtaisesti pidin puolalaiskeikarista, vaikka tälläkin oli aika jyrkkiä mielipiteitä joistakin humanistisista kysymyksistä.

Toisin sanoen Francis jatkaa entisten suurmiesten linjoilla, toisin kuin tämän edeltäjä, konservatiivinen ja taantumuksellinen sakemanni, Benedictus XVI.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Luulisi Soinillakin menevän pasmat sekaisin, kun paavi pamauttelee tällaisia ulostuloja.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Onneksi jotkut uskonnotkin tunnustavat pikkuhiljaa todellisuuden olemassaolon ja sen luonteen. Tai no, toi jälkijättöinen islaminusko tunnustaa tuonkin ehkä vasta vuonna 3000. No meillähän on aikaa, totuus kun tulee aina julki, se on sen ikävä vaikutus. Soinin politiikka taasen on koko ajan jälkijättöistä ja aivan liian hidasta, sen kannattajat mädäntyvät. Maailma on nopeempi kuin persu, valitettavasti, siksi kuolemme sukupuuttoon ;)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Rohki dystooppinen tulevaisuusnäkymä, mutta mahdollinen skenaario sekin.

Minusta on hyvä, että tällaiset paavien kannanotot kuitenkin yhdistävät liitoksistaan natisevaa tiedemaailmaa, ja edistää tätä myötä ihmiskunnan kehitystä. Vaikka olenkin ateisti, niin voin hyvin kuvitella, että uskovaisella tutkjalla voi tulla useita sisäisiä ristiriitoja vastaan, kun oikein aletaan tutkimaan.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Kyllä niitä ristiriitoja on riittämiin luonnontieteiden parissa puuhastelevien jumaliin uskomattomienkin parissa aivan omiksi tarpeiksi. 96% universumin massasta on edelleen kadoksissa, alkupärähdystä ei päästä edes miljardisosasekuntia lähemmäksi, ja multiversumiteoria tekee meistä lähinnä täydellisiä nollia. Itse asiassa uskonnolliset suhteellisen yksinkertaiset paradigmat ovat varsin vähäpätöisiä tieteen esiin nostamille, totaalisille kosmisille itsetunto-ongelmille

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Tiedemiehiä ja Pappeja yhdistää vankkumaton halu löytää jokin mistä ei ole mitään todisteita ja minkä todellista luonnetta emme voi ymmärtää, mutta silti tiedämme että se on siellä.

Papeille se on Jumala
Tiedemiehille Pimeä aines (dark matter)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Joskus kirjoitin tekstin tuosta pimeästä aineesta:

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/165517-rajah...

En tällä tarkoita sitä, että kaikkea huuhaata tulisi uskoa, mutta lähinnä sitä kuinka fundamentalistinen tuo tiedemaailmakin voi olla.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Meinaatko että muinaiset ajattelijat (ilman välineitä) päätyivät jotenkin samaan nykyisten havainnoitsijoiden kanssa (varustettuna välineillä). Kiertotietä,kö tultiin samaan lopputulokseen?! Toisin sanoen, aivot,ko riittävät selvittämään, yksin ihan kaiken? Jossa siinä tässä kaikessa ei ole (aivojemme mukaan) oikestaan järjen hitustakaan. Se tämä kaikki vaan on, ja me siinä sen kuohussa mukana surfailemassa ;D En usko että se menee niin, mutta eihän se minun uskosta ole onneksi kiinni. Multiversumissa kaikki, aivan kaikki mahdollinen on mahdollista, jopa tämä meidän kokema, varsin absurdi todellisuus pisteessä Tellus ;D

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Tuossa on Tuomas hyvää läppää (pdf) tietämisestä ja sen havainnoijasta http://ojs.tsv.fi/index.php/tt/article/download/47... En nyt ihan rinnastaisi tuota pimiää ja jotain piip jumalaa, vaikka kyllähän ne mieltä kiihottaa, 2014 ;D Lopullinen tuomio lie jossain miljoonan vuoden takana, täh*?! Tuskinpa ja riittää sekään, multiversumissa k u n riittää vastauksia... J A niitä lienee... >äärettömästi ;D

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Kaikki maailman syrjäytyneet yhtykää! Melkein näillä sanoilla viime viikonvaihteessa paavi otti vastaan 150 kansalaisjärjestön edustajat Roomassa. Tarkoituksena oli myös visioida, miten kirkko määrittele tulevan sosiaalisen doktriininsa: "Sanomamme tulee täydestä sydämestä ja se kuuluu: Ei yhtään perhettä ilman asuntoa! Ei yhtään maatyöläistä ilman maata! Ei yhtään ihmistä ilman oikeutta ja omanarvontuntoa työhön!"

Paavi myönsi, että solidaarisuus sellaisia kansanliikkeitä kohtaan, jotka pyrkivät murskaamaan rahan vallan, antaa kommunistin leiman, vaikka rakkaus köyhiä kohtaan on evankeliumin keskeinen sanoma eikä ole riippuvainen ideologioista.

Muuten jutun lopussa paavista on veikeä kuva (AFP) La Nacion -lehdessä, joka koskee samaa asiaa. Uskon, että tuota ilmettä tulkitaan vielä paljon.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Niin, tuo doktriini voisi olla aivan hyvin kirjoitettu Neuvostoliiton alkuvaiheessa, mutta tällä kertaa se tuli Vatikaanista.

On kyllä veikeä kuva.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Alkukantaisten kansojen keskuudessa Isiksen kannatus lisääntyy räjähdysmäisesti katolisen uskon puolestaan rapautuessa alkuräjähdystä selitellessä.

kati sinenmaa

Pimeällä Keskiajalla ihmisiä teloitettiin siististä leikkaamalla päitä terävillä tuomiovälineillä. Keskiajalla ihmisiä jopa kidutettiin. Pimeällä Keskiajalla oli myös kauheita tauteja. Sotia oli myös kaikkialla ja rikkaat rikastuivat ja köyhät köyhtyivät. Samoin silloin ihmisiä poltettiin noitina ja muuten vaan tuomittiin vääristä ajatuksista.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2808822/Or...

Onneksi me emme enää ole yhtä pimeitä keskiaikalaisia, vaan paljon pimeimpiä.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Taitaa paavi olla tämän hetken tunnetuin tiedemies, Hesarin uutinenkin oli tiedepalstalla. Moniosaaja tämä herra.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tämä on tervetullutta, ja olen pitänyt uskontojen "jääräpäisyyttä" ongelmallisena. Tässä nyt tarkoitin yleisesti näitä valtauskontoja, että ei ollut tarkoitus niputtaa kaikkia uskomuksia tähän.

Katolinen kirkko päästi vuosituhannen taitteessa kirkonkirouksesta Kopernikuksen, mutta tämä Francisin ulostulo oli todella suuri asia tällaisten rinnalla.

Francis on muutoinkin miellyttänyt minua kannanotoillaan. Hänen suhtautuminen talouskriiseihin pohjautuu hänen kotimaastaan, koska Argentiinahan on ollut maksukyvyttömyyden partaalla tämän tästä kiinteän valuuttakurssikytköksen vuoksi.

---

Olen samaa mieltä myös siitä, ettei Jumalan olemassaolo ole kiinni siitä, sattuiko alkuräjähdys kvanttihuojunnasta vai luomisesta. (Ja mistä se kvanttihuojunta sitten johtui?)

Raamattu on kirjoitettu kokonaan eri ymmärrysasteen aikakaudella. Silloinkin on ollut tarpeen asettaa moraalinen puntarointi ihmisten keskelle. Tarkoitus on ollut myös herättää toivoa, lohtua ja luottamusta.

Hyvä, että otetaan modernia otetta.

Asikaiselle vielä luentosuositus:

https://www.youtube.com/watch?v=EjaGktVQdNg (n. 1h)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Niin katoliset kuin luterilaisetkin kai uskovat, että väitetty jumala on kaikkivaltias. Miksei hän pariin taikatemppuunkin pystyisi.

Lisäksi kun ymmärtäisin, että Jeesuksen ihmeteot ja -parantamiset eli taikatemput oli juuri se, joka sai kansan vakuuttuneeksi hänen jumalalliselta olemukseltaan.

Mutta mistä minä uuspakana mitään tiedän.

Reko Kauranen

Evolutionistit uskovat sellaiseen taikatemppuun että aine teki itsensä ja loi fysikaaliset lainalaisuudet ja sitten aine teki informaatiota, jolla kasattiin elämä, joka bakteerillakin on valtavan monimutkainen, ei ole olemassa yksinkertaisia eliöitä, joista jotkut olisivat kehittyneet.
Evoluutioteoriasta ei ole mitään kokeellista näyttöä joten se on filosofia tai uskonto.
Koska kaikki näyttää suunnitellulta, niin täytyy olla olemassa suunnittelija.
Paavi ja monet kirkonmiehet eivät tunne niitä ongelmia joita evoluutioteriassa on. Jotku ateistiset tiedemiehet ovat jo luopuneet evoluutioteoriasta ja etsivät jotakin muuta, jotkut tiedemiehet , kuten Anthony Flew totesi, että hänen on uskottava johonkin korkeampaan älyyn.
Sellainen teoria ei voi olla tieteellinen, jota ei saa kritisoida, se on uskontoa.
Paavi tietenkin ajattelee, että Jumala on luonut elämän evoluutioprosessissa, mutta kun näitä prosesseja ei todellakaan ole löytynyt, niin miksi uskoa tällaiseen. Paavin ajattelussa on monia teologisia ongelmia. Esim. milloin ihmisestä tuli ihminen kehityksensä vaiheessa. Kyllä luomiskertomus selvästi sanoo että Jumala loi ihmisen aivan erikseen maasta.
Tulee mieleen sarjakuva Harald Hirmuisesta, joka sanoi vaimolleen että keitossani on kärpänen, mutta vaimo sanoi että se on rusina. Sitten kärpänen lähti lentoon ja vaimo sanoi: ohoh lentävä rusina.

Reko Kauranen

Ja kuten täällä sanottiin, Jeesushan hetkessä paransi sokean miehen ja spitaalisen ja herätti kuolleita. Kyllähän se ylittää normaalit luonnonlait, jota joku voisi sanoa taikatempuksi. Ja Jeesus loi valtavat määrät leipää ja kalaa ja pysäytti myrskyn ja käveli veden päällä.
Jeesus pystyi siihen, koska Hän oli aikanaan luomassa tätä maailmaa ja sen lakeja. lain säätäjähän pystyy muuttamaan säätämiään lakeja Eikö paavi siis uskokaan noihin ihmeisiin? No katolisessa kirkossa on kyllä paljon muutakin mälsää; Marian ja pyhimysten palvonta, kiirastuli ja vielä nykyäänkin aneet.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Jeesuksen ensimmäinen ihmeteko oli veden muuttaminen viiniksi Kaanaan häissä. Mielestäni tuo todistaa kuinka tärkeäksi Jeesus koki viinin niin ihmisen arjessa kuin juhlassakin.

Reko Kauranen

Muuten evoluutiosta ei ole nykyään näkyvissä merkkejä. Merkkejä on vain rappeutumisesta. Mm uusia geenipohjaisian sairauksia löytyy koko ajan lisää. Rappeutuminen tarkoittaa pikku hiljaa lajin kuolemista sukupuuttoon. Se on ainoa "evoluutio", joka on havainnoitavissa. Ja paljon lajeja on kuollut sukupuuttoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset