Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Öljyparonista EU:n ilmastokomissaariksi

Moni pohtii mitä EU-komission uusi puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on oikein tekemässä, kun hän haluaa lopettaa uudessa komissiossaan erillisten ilmasto- ja ympäristökomisaarin virat sekä liittää aihepiirit yhteen muiden asioiden kanssa. Joidenkin arvostelijoiden mukaan Juncker pyrkisi tietoisesti heikentämään ympäristösuojelun asemaa EU:ssa, sillä työnsä päättäneessä komissiossa tehtäviä hoiti vielä kaksi erillistä komissaaria.

Vielä enemmän kummastusta on herättänyt Junckerin valinnat ehdokkaiksi näihin tehtäviin.

Ilmasto- ja energiakomissaariksi on nousemassa Espanjan konservatiivisen hallituspuolueen, Kansanpuolueen (PP) europarlamenttivaalien vaaliharava ja entinen maatalous- ja ympäristöministeri, Miguel Arias Cañete. 

Ympäristö-, kalastus- ja merenkulkukomissaariksi puolestaan ehdotetaan maltalaista Karmennu Vellaa, joka on istunut Maltan parlamentissa jo vuodesta 1976 asti. Vella edustaa Maltan työväenpuoluetta, joka kuuluu EU:ssa sosiaalidemoraattien ryhmään. EU:n sisällä Malta tunnetaan ennen kaikkea maan heikosta ympäristönsuojelusta. 

EU:n sisällä Malta tunnetaan ennen kaikkea siitä, että ympäristönsuojelu on maassa EU-alueen heikoimpia. Maltan hallitus on toistuvasti viitannut kinttaalla EU:n ympäristönsuojelua koskeville direktiiveille.

 

Intressiristiriitojen täyttämä elämä

Poliitikkojen sidonnaisuuksia tarkkaileva Corporate Europe Observatory on asettanut niin Vellan kuin Cañetenkin suurennuslasinsa alle. Molemmat komisaariehdokkaat omaavat vahvat kytkökset yksityiseen liiketalouteen, jotka liittyvät samalla heidän poliittisiin uriinsa, vaikka miehet ovatkin katkaisseet näkyvimmät kytköksensä komissaariehdokkuuden myötä.

Maltan turistiministerinä toiminut Karmennu Vella toimi ministeriytensä aikana hallituksen puheenjohtajana mm. matkatoimisto Orange Travel Groupissa, hotelliketju Corinthia Hotels Internationalissa sekä rakennusyhtiö Mediterranean Construction Co:ssa. Vellalla on myös merkittävä sijoitussalkku ja kiinteistöomaisuus.

Espanjalainen Miguel Arias Cañete puolestaan omaa syvät kytkökset öljyteollisuuteen. Cañete on ollut osaomistajana kahdessa eri öljy-yhtiössä (Petrolifera Ducas SL & Petrologis Canarisas SL) sekä istunut molempien yhtiöiden johtokuntien jäsenenä aina vuoteen 2012 asti. Vaikka Cañete onkin EU:lle antamassa sidonnaisuusilmoituksessaan kertonut myyneensä osakkuudet yhtiöistä ja todennut olevansa ”puhdas”, ovat eturistiriidat yhä olemassa, koska hänen poikansa, lankonsa sekä useat perhetuttavansa ovat edelleen vahvassa asemassa öljy-yhtiöiden sisällä.

Brittiläisen The Guardian -lehden mukaan Cañeten lanko Miguel Domecq Solis toimii johtajana kummassakin öljy-yhtiössä, kun taas hänen poikansa Miguel Arias Domecq puolestaan on johtokunnan jäsenenä Petrolifera Ducar SL:ssa.

On totta, että osakkeiden myyminen poistaa intressiristiriidat kyllä muodollisesti, mutta epäilyjä se ei vie mennessään. Miguel Arias Cañetea on syytetty monta kertaa aikaisemminkin omien etujen sotkemisesta julkisiin tehtäviin.

Intressiristiriitojen liäksi espanjalaissonni on herättänyt runsaasti huomiota myös sovinistisella ja seksistisellä kielenkäytöllään. Muun muassa eurovaalien tv-keskustelussa hän totesi eräästä sosialistipuoluetta edustaneesta naisehdokkaasta seuraavin sanoin:

- Debatin käyminen naisen kanssa on monimutkaista, koska älyllisen ylivertaisuuden osoittaminen voi näyttää sovinistiselta.

Ei liene siis ihme, että Cañeten ehdokkuus on herättänyt protestiääniä niin EU-komissiossa kuin sen ulkopuolellakin. Vielä toistaiseksi näyttää kuitenkin siltä, että Kansan Uutisia lukuunottamatta suomalainen valtamedia pysyy vaiti EU-komissaareja koskevista eturistiriidoista.

 

- Petroolipäätä vastustavan vetoomuksen voit allekirjoittaa Avaaz.orgissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Yllättävän vähän ihmisiä näyttää kiinnostavan EU-tason asiat.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Hyvä kirjoitus jälleen. Kiitos tästä. Ei noista asioista juuri Suomessa uutisoida. Parlamentaarikotkin ikään kuin " katoavat" Brysseeliin. Ei niistä juuri mitään kuulu, jos ei lasketa naistenlehtien haastatteluja silloin tällöin.

Se tästä niin mielenkiintoista tekee, että mepillä on valtaa enemmän kuin normi ministerillä ja se, että EU laki on perustuslakimme yläpuolella. Siltikään media ei juuri asioista sen isommin huutele. Painopiste on enemmän tuolla big brother linjalla.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos! On mukava kuulla, että aihepiiri kiinnostaa.

Vaalien alla sitä aina huudellaan, ja seurataan hetken aikaa, kunnes sitten on aika unohtaa.

Nyt pedataan petiä jo seuraaville eduskuntavaaleille, eikä EU-asioille ole enää mediassa sijaa. Harmillista kyllä, koska kansalaisaktiivisuutta tässä vähän kaivattaisiin enemmän, eikä sitä kavereiden poteroihin huutelua. Katseet tulisi useammin kääntää Brysseliin päin.

Tuo on nimenomaan totta, että mepin valta menee päätäntäasioissa jopa ministeriemme ylitse.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tässä huomaa hyvin kuinka kaukana nämä asiat ovat.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eivät ne oikeastaan kaukana ole, mutta siinä olet kyllä oikeassa, että ihmisten mahdollisuus vaikuttaa Euroopan unioniin ja sen toimintaan on hyvin rajallinen - lähes olematon.

Valtaosalle tuottaa tuskaa seurata edes kotimaisia poliitikoita, niin kuinka sitten rajojen tuolle puolen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Brittiläisen The Guardian -lehden mukaan Arias Cañeten lanko Miguel Domecq Solis toimii johtajana molemmissa öljy-yhtiöissä ja Arias Cañeten poika Miguel Arias Domecq Petrolifera Ducas SL:n johtokunnan jäsenenä.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Näemmä yksi junkkerin kikka on pakottaa yhteistyöhön jatkuvan toistensa nivusille potkimisen sijaan sillä,
että ilmastohihhulointi istuu ympäristöhihhuloinnin ja energiahihhuloinnin kanssa samassa huoneessa.

Tapani Lahnakoski

Kannattaisiko tutkia nykyisten paronien kytköksiä, kun rahaa pannaan palamaan suruttomasti ilman mitään hyötyä, mutta haittoja kyllä riittää.

Nykyinen ilmastokomissaari on onnellinen:

EU:n ilmastokomissaari Connie Hedegaard on tyytyväinen siihen, että tänäkin vuonna saatiin monta innovatiivista hanketta.

“Osallistumme hankkeiden toteuttamiseen yhteensä yli 41,2 miljoonalla eurolla kokonaisbudjetin ollessa 109,4 miljoonaa euroa”, Hedegaard toteaa. “Yhä useammat Life-hankkeet liittyvät ilmastotoimiin. Pyrimme edelleen kasvattamaan tätä määrää: vuodet 2014–2020 kattavassa uudessa Life-ohjelmassa ilmastotoimiin on varattu yli 850 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että ilmastotoimiin käytettävät varat karkeasti ottaen kolminkertaistuvat”, Hedegaard jatkaa.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-486_fi.htm

Nyt on sitten huomattu, että biopolttoaineiden tuet ovat syvältä ja niitä karsitaan tai poistetaan. Lieneekö niin, että Suomi ei voi tällöin maksaa myöskään tukia Pekkarisen risupaketeille, kun huomataan, että niilläkään ei ole ilmaston kanssa mitään tekemistä?

http://www.kehys.fi/ajankohtaista/eu-n-komissio-ai...

Näiden rahanreikien lisäksi on tietenkin EU:n lempilapsi, tuulivoima, jonka syöttötariffit voivat hyvin ja Suomeen ollaan rakentamassa 2500 MW:n kapasiteetti, joka maksaa syöttötariffien muodossa lähes 700 M€/y.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset