Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Eduskuntakauden pahin aivopieruko?

  • Eduskuntakauden pahin aivopieruko?

James Hirvisaari perustelee kantaansa sukupuolineutraalista avioliittolaista sillä, että vakiintuneita käsitteitä ei tulisi muuttaa.

Mikä lienee miehen kanta ja sitä tukevat argumentit pakkoruotsin suhteen, ja missä vaiheessa hän katsoo käsitteet vakiintuneiksi.

Nähtäväksi jää.

Tuntuu suorastaan nurinkuriselta sanaleikiltä, että muutosta suomalaiseen demokratiaan ajavan Muutos 2011 -puolueen ainoa kansanedustaja on sitä mieltä, että vakiintuneita käsitteitä ei tulisi muuttaa.

Hirvisaarella on varmasti mielipiteensä taustalla muitakin näkemyksiä, mutta tällä kertaa ei parempaan pystytty.

Ehkä ensi kerralla sitten, huokaisen ja suljen Twitterin..

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Vaikkapa vuokraoikeus ja omistusoikeus ovat vakiintuneita käsitteitä avioliiton tapaan. Kuten Hirvisaarikin toteaa, ei vakiintuneen käsitteen muuttamattajättäminen kiellä rakkautta homopareilta.

Tällä kertaa en pidä Hirvisaaren järkeilyä ollenkaan aivopieruna.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Oletko sitä mieltä, että edustuksellinen demokratia ei kuitenkaan ole vakiintunut käsite, sillä Hirvisaaren yksi päätemoista on edustuksellisen demokratian purkaminen, ja suoran demokratian herättäminen?

Ei, kyllä tuo oli huono argumentti, eikä se siitä paremmaksi ainakaan kääntelemällä muutu.

Käyttäjän anttitee kuva
Antti Tulonen

"[...] Hirvisaaren yksi päätemoista on edustuksellisen demokratian purkaminen, ja suoran demokratian herättäminen"

Suorademokraattien tavoite ei ole edustuksellisen demokratian purkaminen vaan suoran demokratian tuominen edustuksellisen rinnalle.

"Mikä lienee miehen kanta ja sitä tukevat argumentit pakkoruotsin suhteen, ja missä vaiheessa hän katsoo käsitteet vakiintuneiksi."

Pakkoruotsi olisi jatkossakin _käsitteenä_ vakiintunut, vaikka pakkoruotsi poistuisikin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kalevi, oletko yhtään seurannut Hirvisaaren polittisia päämääriä? Aika montaa vakiintunutta käsitystä hän on pyrkinyt muuttamaan. Jos tuo toimii perusteena, niin hänen pitäisi vastustaa itseään aika usein - no saattaa tietysti vastustaakin, mista minä sen tietäisin.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Asikainen ja Kivelä: olen seurannut Hirvisaaren touhuja ja siksi totesinkin, että TÄLLÄ kertaa hänen järkeilyssään oli tolkkua.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Tuo aivopieru karkasi Hirvisaarelta varren kanssa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Hirvisaari on oikeassa! Joku tolkku on säilytettävä käsitteissä ja niiden merkityksissä.

Käyttäjän helenavitikainen kuva
Helena Vitikainen

Onneksi meni näin loppu onkin sitten arvoitus .

Janne Suuronen

Ai ?

Minustakin miehen ja naisen kirkkovihkimisen kautta muodostettu avioliitto on vakiintunut käsite, instituutio, ja mitä ei tule muuttaa.

Mutta se ei tarkoita sitä, etteikö yhteiskunnassa mitään tarvitsisi muuttaa. Esimerkiksi Suomen idioottien vihervasemmistolaisten vakiintunut ote mediakentässä tulisi muuttaa. Suorastaan murtaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mielipidekysymyksiä, joihin en kirjoituksessa ottanut juurikaan kantaa. Lähinnä tuo Hirvisaaren huvittava ja ristiriitainen lausahdus hymyilytti.

Tuohon toiseen toteamukseesi on muuten olemassa kohtalaisen väkeviä lääkkeitä:

1. Älä lue ja tue "idioottien vihervasemmistolaisten" julkaisuja.
2. Opiskele toimittajaksi, ja vaikuta järjestelmään sisältä käsin.
3. Perusta oma lehti tai verkkojulkaisu, ja julkaise mitä ikinä haluat.
4. Vaikuta mediakenttään sosiaalisen median kautta.

Sen monimutkaisempaa se ei ole.

Omasta mielestäni Uusi Suomi on kohtalaisen neutraali julkaisualusta, jos vertaa moneen muuhun lehteen tai verkkojulkaisuun.

Janne Suuronen

"
Tuohon toiseen toteamukseesi on muuten olemassa kohtalaisen väkeviä lääkkeitä:

1. Älä lue ja tue "idioottien vihervasemmistolaisten" julkaisuja.
2. Opiskele toimittajaksi, ja vaikuta järjestelmään sisältä käsin.
3. Perusta oma lehti tai verkkojulkaisu, ja julkaise mitä ikinä haluat.
4. Vaikuta mediakenttään sosiaalisen median kautta.
"

Tästä tulee filosofisempia ajatuksia mieleen, kuten se että millaisia ihmisiä valikoituu tai millaiset ihmiset haluavat toimittajiksi. Sama koskee myös vaikkapa sosiologeja.

Työskentelen muuten ihan riittävissä määrissä toimittajien parissa tunteakseni heidän besserwisser-asenteita, mutta mistä ei sen enempää.

Jari Leino

Muutospuolueen puheenjohtajana haluan todeta, että puolueen nimessä oleva sana "muutos" tarkoittaa lähinnä suoran demokratian tuomista edustuksellisen demokratian rinnalle ja tueksi. Siis Suomen poliittisen järjestelmän muuttamista.

Muutospuolue ei aja käsitteiden muuttamista. Me emme esimerkiksi halua, että "demokratia" muutettaisiin tarkoittamaan "eurostoliittoa", "sota" tarkoittaisi "rauhaa", "vapaus" tarkoittaisi "orjuutta" tai "oppilaiden kielitaidon laajentaminen" tarkoittaisi "pakkoruotsin aloittamista jo ensimmäiseltä luokalta".

Puolueen yhteisten tavoitteiden (sananvapaus, suora demokratia, suomalaisten etu) ohella jokainen Muutoksen jäsen on vapaa ajamaan haluamiaan asioita. Kansanedustaja Hirvisaari haluaa säilyttää avioliitto-käsitteen tarkoittamassa miehen ja naisen kirkkovihkimisen kautta muodostettua liittoa. Ymmärrän häntä hyvin.

Noin muuten kehottaisin kaikkia asiasta kiinnostuneita tarttumaan Hirvisaaren esittämään haasteeseen ja kannustamaan Oras Tynkkystä tekemään lakialoitteen kansanäänestyksestä. Hirvisaari on jo nimensä luvannut:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/70108-james-hirvis...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mihin te Oras Tynkkystä tässä tarttette?

Jari Leino

Me emme tarvitse Oras Tynkkystä mihinkään. Mainitsin hänet siksi, että hän on kaikkein näkyvin homoliittolain ajaja eduskunnassa.

Muutospuolue on jo tehnyt lakialoitteen, joka mahdollistaisi minkä tahansa kansalaisaloitteen (siis myös tämän) viemisen kansanäänestykseen, jolloin koko kansa saisi päättää. Lisätietoja linkistä:

http://muutos2011.fi/vb/index.php/topic,2836.0.html

Kansanedustaja Oras Tynkkynen ei suostunut allekirjoittamaan yo. lakialoitetta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #13

Eli tarvitsette Oras Tynkkystä aseeksi omaan propagandaanne. Onko tärkeämpää mikä Tynkkysen strategia on kuin se mikä omanne on? Eikö kaikki tiedä että Tynkkynen on vihreä eikä muutoslainen. Erikoista argumentaatiota.

Jari Leino Vastaus kommenttiin #15

Muutospuolue haluaa tarjota kaikille kansalaisaktivisteille puoluekannasta riippumatta mahdollisuuden saada kansalaisaloitteensa suoraan kansanäänestykseen, jotta koko kansa saisi päättää.

Erityisen hyvin kansanäänestykset sopivat nimenomaan tämän lakialoitteen tyyppisiin asioihin, jotka ovat lähes puhtaasti arvokysymyksiä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #22

No niin, tuo kuullostaa poliittiselta puheelta eikä jonkun toisen kiusaamiselta ja epäonnistuneelta itsensä esilletuomiselta. Kiusaamisen kulttuuri on pesiytynyt suomalaiseen poliittiseen keskusteluun eikä vie mitään eteenpäin.
Varsinaisen haasteen anttavat ne jotka eivät osallistu kiusaamisretoriikkaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #22

Terve Jari, laitoinkin tuohon ensimmäiseen kommenttiini, että mitä muutoksia puolueenne demokratiaan oikein ajaa. Että te ette suinkaan halua yhtä suurta Koivostoliittoa Suomeen.

Tämä ei siis ollut missään mielessä hyökkäys puoluettanne kohtaan (tai edes James Hirvisaarta vastaan).

Olen miehelle aikaisemmin joskus todennutkin, että arvostan hänen kantaansa tähän asiaan, vaikka olemmekin tästä (ja monesta muusta) asiasta täysin eri mieltä. James sentään uskaltaa olla mieltä, ja toimii niin kuin sanoo toimivansa. Samaa ei voi sanoa kovinkaan monesta muusta poliitikosta.

Tästä huolimatta hänen kommenttinsa oli hupaisa, ja siksi tämän postauksen teinkin. Twitter on hankala kommunikointikanava pienen merkkimäärän vuoksi.

Markus Lehtipuu

Kuten jo on mainittu, "Muutos" viittaa muutokseen edustuksellisesta suoraan demokratiaan.

Tämä Muutos olisi ihanteellinen, koska se veisi Suomen lähemmäksi Sveitsin mallia. Sveitsistä omaksuisin paljon muutakin.

Leino muuten aika osuvasti viittasi orwellilaiseen "muutokseen", missä sanojen merkityksiä manipuloidaan, osana totalitääristä diktatuuria.

Ei muutos sitä ole. Muutos on antiorwellilainen, pois Big brother -tyyppisestä keskitetystä vallasta hajautettuun valtaan, missä jokainen yksilö on vallankäyttäjä, kansanäänestyksissä, vastuun kantajana ja henkilökohtaisen vapauden nauttijana, myös yksityisasioissa kuten omassa seksuaalisuudessaan.

Petteri Hiienkoski

Vakiintunut avioliiton käsite perustuu ikiaiseen ja luonnon mukaiseen avioliittokäsitykseen. Mikä on pakkoruotsin käsite ja mitä tekemistä sillä on avioliiton käsitteen kanssa?

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho

Mistä "luonnon mukainen avioliittokäsite" saa luonnollisuutensa? Kenties Raamattu-nimisen kirjan sivuilta? Avioliittoon vihkimisriittejä on ihmiskulttuureissa ollut varsin monenlaisia, ja suuressa osassa maailmaa kyseessä ei ole "miehen ja naisen välinen" liitto, vaan esimerkiksi miehen ja usean naisen välinen, harvemmin naisen ja usean miehen välinen liitto.

"Ikiaikaisuuttakin" taisi keskiajan kristillinen kirkko joutua ajamaan kuin käärmettä pyssyyn, ennen kuin mies-nais-avioliitto vakiintui. Se, että avioliittolaki korjataan vastaamaan perustuslain yhdenvertaisuusvaatimusta, ei muuta miehen ja naisen oikeutta solmia keskenään "vakiintunut" liitto kuten tähänkin asti.

Lukuisissa muissa laeissa on epätasa-arvoisia sanamuotoja, jotka on myös korjattava. Ei taida olla kovin monta lainkohtaa, jossa olisi asiallista mainita mies-tai naissukupuolta. Kunhan asevelvollisuus muutetaan kaikkia koskevaksi kansalaispalvelukseksi, jonka voi suorittaa monella muullakin tavalla kuin tappamaan opetellen, päästään pikku hiljaa kauemmas Orwellin maailmasta.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Esimerkiksi länsimaissa Rooman valtakunnan perillisinä avioliitto miehen ja naisen välisenä oikeustoimena päihittää ikänsä puolesta Uuden testamentin.
http://www2.cnr.edu/home/araia/matrimonium.html

Samansuuntaisesti asiat ovat olleet muissakin sivilisaatioissa ja muunkaltaiset liitot enempi poikkeuksia ja ainakin eri nimikkeellä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vakiintuneista käsitteistä ja aivopieruista kerta vielä:
"Montako jalkaa lehmällä on, jos kutsumme häntää jalaksi?" kysyi Abraham Lincoln kerran kuulijoiltaan.
"Viisi! Viisi", huusi kansanjoukko.
Abe katso alas ja sanoi hiljaa: "Vaikka kutsuisimme lehmän häntää jalaksi, lehmällä on silti vain neljä jalkaa."
: -D

Petri Kaivanto

Orwellilainen vyörytys on meneillään koko ajan kaikilla rintamilla. Esim. viime vuosina maahanmuuttajia on alettu systemaattisesti kutsua siirtolaisiksi, vaikka minusta se on jotenkin vähemmän neutraali sana.

James on esittänyt kaikkein hienoimman kompromissiesityksen suomen kielen käsitteiden muuttamiseksi: rekisteröidyn parisuhteen nimeksi pariliitto.

Jos aktivisteja oikeasti kiinnostaisi tasa-arvon edistäminen, he tyytyisivät tähän ja nöyrtyisivät adoptioasian poistamiseen lakiesityksestä.

Hannu Töyri

Pahinpiin aivopieruihin noin homojen kannalta katsoen on varmaan tuo "islam on rauhan uskonto"

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Nyt pääsi naurun pyrähdys. Miten Islam liittyy millään tavoin tähän keskusteluun, vai meinasitko sinä, että tämän eduskuntakauden pahin aivopieru on se, että joku kansanedustaja (kuka?) on todennut Islamin olevan rauhan uskonto?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset