Israelin pääministeri pyllistää tasa-arvolle

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu ehdottaa muutosta maan perustuslakiin, joka mahdollistaa ulkomaalaisten tasavertaisen asumisen ja kohtelun Israelissa. Netanyahun mukaan Israelin tulisi pysyä ”pelkästään juutalaisten kotina”.

Israel takaa tasa-arvoiset ja tasavertaiset yksilöoikeudet kaikille kansalaisilleen, mutta Israel on vain yhden kansan kansallisvaltio – juutalaisten, eikä kenenkään muun, jyrähtää pääministeri maan kabinetin kokouksessa.

Vahvistaakseen juutalaisten oikeutta Israeliin Netanyahu haluaa pikaista muutosta maan perustuslakiin. Pääministeri kertoo olevansa huolissaan kasvavasta Israelin vastaisesta liikehdinnästä niin ulkomailla, kun maan rajojen sisälläkin. Tilanteen kerrotaan olevaan seurausta kariutuneista rauhanneuvotteluista ja siitä, että palestiinalaiset eivät ole vieläkään tunnustaneet valloittajiensa oikeutta maahan.

Maan oikeisministeri Tzipi Livni katsoo, että laki asettaisi juutalaiset ylivertaiseen asemaan muihin kansallisuuksiin sekä demokraattisiin arvoihin nähden, ja tästä syystä hän vastustaa aloitetta. On selvää, että mahdollinen lakiuudistus johtaisi väistämättä maan arabivähemmistöjen syrjintään.

Myös maan alkuperäisasukkaita edustavat palestiinalaiset ovat osoittaneet huolensa mahdollisista uudistuksista. 

Netanyahu menee jo liian pitkälle, toteaa Hadash-puolueesta oleva arabilainsäätäjä Mohammad Barakeh synkkänä.

Minä itse olen Barakehin kanssa samoilla linjoilla. 

Kuinka paljon olemme valmiita hyväksymään ja antamaan anteeksi pelkästä myötätunnosta?

 

Lähde: Reuters

masik
Sitoutumaton Helsinki

Kolarista ponnistanut puuhamies. Mielipiteet ovat omiani, eivätkä ne edusta organisaatioita, joissa toimin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu