Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Israelin pääministeri pyllistää tasa-arvolle

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu ehdottaa muutosta maan perustuslakiin, joka mahdollistaa ulkomaalaisten tasavertaisen asumisen ja kohtelun Israelissa. Netanyahun mukaan Israelin tulisi pysyä ”pelkästään juutalaisten kotina”.

Israel takaa tasa-arvoiset ja tasavertaiset yksilöoikeudet kaikille kansalaisilleen, mutta Israel on vain yhden kansan kansallisvaltio – juutalaisten, eikä kenenkään muun, jyrähtää pääministeri maan kabinetin kokouksessa.

Vahvistaakseen juutalaisten oikeutta Israeliin Netanyahu haluaa pikaista muutosta maan perustuslakiin. Pääministeri kertoo olevansa huolissaan kasvavasta Israelin vastaisesta liikehdinnästä niin ulkomailla, kun maan rajojen sisälläkin. Tilanteen kerrotaan olevaan seurausta kariutuneista rauhanneuvotteluista ja siitä, että palestiinalaiset eivät ole vieläkään tunnustaneet valloittajiensa oikeutta maahan.

Maan oikeisministeri Tzipi Livni katsoo, että laki asettaisi juutalaiset ylivertaiseen asemaan muihin kansallisuuksiin sekä demokraattisiin arvoihin nähden, ja tästä syystä hän vastustaa aloitetta. On selvää, että mahdollinen lakiuudistus johtaisi väistämättä maan arabivähemmistöjen syrjintään.

Myös maan alkuperäisasukkaita edustavat palestiinalaiset ovat osoittaneet huolensa mahdollisista uudistuksista. 

Netanyahu menee jo liian pitkälle, toteaa Hadash-puolueesta oleva arabilainsäätäjä Mohammad Barakeh synkkänä.

Minä itse olen Barakehin kanssa samoilla linjoilla. 

Kuinka paljon olemme valmiita hyväksymään ja antamaan anteeksi pelkästä myötätunnosta?

 

Lähde: Reuters

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Menee jo hurtin huumorin puolelle nämä uutiset.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Loputtomiin, koska Raamattu.

Halusit kai rehellisen vastauksen? Niin kauan kuin suuri osa esim. jenkeistä odottaa ilmestyskirjan tapahtumia ja uskoo Israelin vastustajien menevän helvettiin... ei oikein parannusta ole luvassa.

Toisella puolella iso osa äärimuslimeita, jotka haluavat pistää kaikki juutalaiset mereen.

Ja yleensä tämä kysymys idioottimaisesti jakaa massat vain kahteen leiriin. Kokeile siinä välissä sitten tasapainotella....

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Huolestuttavaa ja varsin primitiivistä vastakkainasettelua. Luulisi nyt, että juutalaiset, jos jotkut tietää, että miltä tuntuu olla eriarvoisessa asemassa.

Toisaalta aika kovin otteinhan nuo ovat palestiinalaisiakin kohdelleet.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Miksi tietäminen vaikuttaisi... lähinnähän se ihmisten joukossa on johtanut siihen että "kovalla kovaa vastaan" eikä mihinkään asenteiden löyhenemiseen...

Sama se... on jo vuosia tuntunut että ihmiset ovat 99% puolensa valinneet ja kitkuttelen jo puoliksi piruuttani siinä about 1% joukossa, joka ei automaattisesti tue jotain maagista "omaa puoltaan", vaan katsoo asiat tilanteen mukaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #4

Se on ihan hyvä periaate, vaikka tässäkin asiassa vaikuttaa paljolti se, että jokainen meistä on osaksi kulttuurinsa tuote. Halusi sitä, tai ei. Tietysti tästäkin voi oppia pois, ja omaksua objektiivisemmat otteet.

Suunta ei ole kuin parempaanpäin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #5

Täydellinen objektiivisuus on mahdotonta... lähelle voi toki yrittää, mutta se on #¤#¤ aikaa vievää hommaa.

Suunta kuules voi olla myös paljon paljon huonompaankin päin.... valitettavasti.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #4

Esimerkiksi jos lapsi kokee pienenä väkivaltaa, niin on hyvin todennäköistä, että hän harjoittaa väkivaltaa myös itse aikauisena. Tuntee olonsa epävarmaksi, kun ei voi luottaa kehenkään.

Tämä selitysmalli auttaa ymmärtämään:

(1) Miksi nykynuoriso on Suomessa pillalla: kun väkivallalla kasvattaminen on kielletty kotona ja koulussa, niin Suomen nykynuoriso ei oikein osaa tapella ja ryypätä niin kuin vanhemmat sukupolvet. Pelaavat vaan jotain pleikkaria.

(2) Sen sijaan Israelissa korostetaan kasvatuksesa juutalaisten kärsimyksiä ja sitä, ettei mikään maa ole ollut heitä auttamassa. Seurauksena on kasvaminen sisäänpäin kääntyneeseen nationalismiin ja hampaisiin asti varustautumiseen.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Israelin asiat päätetään Israelissa,ei siinä liberaaleilla eurovasemmistovihreillä ole(onneksi)nokan koputtamista !

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ei kukaan ole väittänytkään etteikö Israelin asioita päätettäisi Israelissa. Monen muunkin maan asioista päätetään Israelissa.

Käyttäjän arivalimaki kuva
Ari Välimäki

Kuten minkä maiden? Montako pystyt nimeämään?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Katsoin jonkun aikaa sitten dokumentin, jossa heitettiin ajatus Israelin ja palestiinalaisalueiden yhdistämiseksi yhdeksi valtioksi rauhanomaisesti. Ongelma tulisi vaan siinä, että sen jälkeen juutalaiset jäisivät vähemmistöksi ja todennäköisesti Israel lakkaisi olemasta.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Ongelmia tulisi Israelin maataloudelle ja teollisuudelle myös siitä, jos palestiinalaisille pitäisi alkaa maksamaa samojen työehtosopimusten mukaista palkkaa kuin israelilaisille. Yksi syy miksi Israelin valtio haluaa pitää palestiinalaisia epävarmuudessa ja Länsirannan eräänlaisena ei-kenenkäänmaana on se, että palestiinalaiset toimivat halpa- ja rikkurityövoimana, joka voidaan kutsua tarkastuspisteiden läpi Israelin puolelle tarvittaessa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvä huomio Jiri, jota en oikeastaan itse ole koskaan edes ajatellut.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"palestiinalaisille pitäisi alkaa maksamaa samojen työehtosopimusten mukaista palkkaa kuin israelilaisille"

Onko palestiinalaisilla sitten keskenään omia työehtosopimuksiakaan?

Käyttäjän arivalimaki kuva
Ari Välimäki

Israelissa on annettu oikeuden päätös, jonka mukaan palestiinalaisille on sekä Israelissa että siirtokunnissa maksettava työehtosopimusten mukaista palkkaa. Jiri, onko sinulla jotakin lähdettä sille, ettei tätä päätöstää noudatettaisikaan ja että kyse olisi oikein valtiotasolla punotusta juonesta?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tästä syystä sitä ei tule koskaan tapahtumaan. Luvattu maa, ja valittu kansa. Jotenkin tuo ideologia ei vain sovi moderniin yhteiskuntaan ja globaaliin maailmaan. Tai oikeastaan se ei sovi yhtään mihinkään.

Käyttäjän arivalimaki kuva
Ari Välimäki

Siitä huolimatta Israel on modernimpi yhteiskunta ja globaalimpi kaupallinen toimija, kuin yksikään sen naapureista (Libanon, Syyria, Jordania, Egypti). Hyvinvoinnin ja koutustason mittareilla mitattuna Israel on hyvää eurooppalaista keskitasoa. Mistäköhän voisi johtua?

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

"12. Samoin käy ajan oloon Suomen. Täältä löytyy jo kansallisuuksia taistelemaan oikeuksistaan.

Käyttäjän sirpaleita kuva
Sirpa Rikkinen

Israel on suuinpiirtein Tampereen kokoinen pläntti, jonne monet ulkomaalaisetkin haluaisivat muuttaa, mutta kun ei mahdu! Ja laajentua ei saa, mutta silti muka koko maailma pitäisi vastaanottaa tuolle Tanpereen kokoiselle pläntille? Sen lisäksi sinne virtaa jatkuvasti lisää Juutalaisia ympäri maailmaa, nytkin lähtivät Ukrainan juutalaiset tulemaan.

Väkevin todiste Jumalan olemassaolosta ja raamatun totuudesta on Israelin kansan vaiheet. Tälläkin hetkellä he toteuttavat ennustusta siitä, että lopun aikana tuo kansa kootaan kaikista maista takaisin omaan maahansa, ja että jossain vaiheessa lähes koko maailma kääntyy heitä vastaan. Varokaa sitä asennetta! Israel on Jumalan silmäterä, siunatkaa Israelia.

Ps. Huomatkaa sanat "lentävät". :-)

Jesaja 60:8 Keitä ovat nuo, jotka lentävät niinkuin pilvet ja niinkuin kyyhkyset lakkoihinsa?

60:9 Merensaaret odottavat minua, ja etumaisina tulevat Tarsiin-laivat tuodakseen sinun lapsesi KAUKAA; hopeansa ja kultansa heillä on mukanansa Herran, sinun Jumalasi, nimelle, Israelin Pyhälle, sillä hän kirkastaa sinut.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Kun kerran hyväksyt nämä Raamatun vertaukset,niin etkö voisi olettaa,että Israelin kansakin on kuvainnollinen. Vai oliko kirjoituksesi kenties sarkasmia ?

Urpo Upi Tamminen

Eiköhän Israelin rajojen ulkopuolella ole suunnattoman suuremmat ongelmat, mutta eihän se tietysti merkitse mitään, kun kyse on VAIN juutalaisista/israelilaisista.

Kumma kyllä, että paljon pahemmat ongelmat muualla ei saa näitä "sydäntäsärkeviä" vuodatuksia aikaan minkään vertaa. Kertoisiko joku, että miksi ei?? Vastaus on olemassa, mutta vastaus on vastenmielinen tälle antisemitismin/uusantisemitismin kyllästämälle maailmalle.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Aika omituinen näkemys tuo, että Israelista ei pitäisi kirjoittaa, koska maailmassa on suurempiakin ongelmia. Tähän mennessä yksikään suomalainen lehti ei ole repinyt tuosta Israelin pääministeristä otsikoita. Eikö se ole hyvä asia, että edes joku niin tekee.

Jos sinun sydämesi särkyy tästä "vuodatuksesta", niin olen pahoillani. Se ei suinkaan ollut tarkoitukseni, kun tekstiä kirjoitin.

Urpo Upi Tamminen

Onko sattunut vahinko, ettei kukaan ole tuonut esiin Israelin pääministerin sanomisia? Yleensä niitä riittää pinokaupalla.

Sitä vain ihmettelen, että yleensä Israelin tapetille ottajat eivät ota kantaa paljon pahempiin tasa-arvo-ongelmiin tai yleensäkään ihmisoikeuksiin, jotka Israelin rajojen ulkopuolella on valovuoden päässä Israelin harjoittamasta hyvin demokraattisesta linjasta. Miksi näin? Miksi niistä Israel-/juutalaisantipatiaa harrastavat eivät näe ongelmia esim. muualla Lähi-idässä ja despoottihallitsijat (kuten Iranissa) ei aiheuta närää? Tai sitten se tosiasia, että niin ns. palestiinalaiset (Hamas ja myös peitellymmin Abbas) sekä artabit haluaa tuhota koko juutalaisvaltion? Niin, sama linja ja tavoite näillä Israelin suhteen miellyttää toki.

"Jos sinun sydämesi särkyy tästä "vuodatuksesta", niin olen pahoillani. Se ei suinkaan ollut tarkoitukseni, kun tekstiä kirjoitin."

Tämä vastaus kertoo paljon, koska yrität kääntää asiat päälaelleen, joka tosiasiat näkien on juuri niin kuin itse sanoin aiemmin. Israel-vihamielisyys tuottaa paljon vuodatuksia ja tekee Israel niin tai näin, niin aina väärinpäin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #24

Sinä minun tekstiäni nimittelit sydäntä särkeväksi vuodatukseksi. Ne olivat sinun sanojasi Urpo hyvä.

Käyttäjän arivalimaki kuva
Ari Välimäki

Israel on käytännössä juutalainen valtio jo nyt. Oman määritelmänsä mukaisesti juutalainen demokraattinen valtio, jonka kansalaiset ovat tasa-arvoisia keskenään riippumatta etnisestä taustasta.

Israelin kansalaisista viidennes (1,7 milj.) on arabeja. Arabeilla on edustus Israelin parlamentissa ja korkeimmassa oikeudessa ja maan toinen virallinen kieli on arabia.

Netanjahun esittämä peruslaki (ei perustuslaki) ei ole viemässä arabeilta näitä oikeuksia mihinkään.

Israelin tunnustamista demokraattisena juutalaisena valtiona ja juutalaisten kotimaana vastustavat nimenomaan ne, jotka haluavat kumota sen nykyisen statuksen. Tätä ajavat mm. PLO:n ja Hamasin peruskirjat, jotka vaativat Israelin väkivaltaista tuhoamista ja korvaamista arabivaltiolla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset