Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Mitä Google tietää sinusta?

  • lähde: zerohedge.com
    lähde: zerohedge.com
  • lähde: joyoftech.com
    lähde: joyoftech.com

Tänä päivänä sinun ei tarvitse edes käyttää Googlen palveluja, jotta he voisivat kerätä sinusta tietoja. Hyvin useat Internetin sivustoista ovat suoraan tai epäsuorasti yhteydessä Google tietokantaan kävijäanalyysien ja muiden sivujen ominaisuuksien kautta. Onkin hyvin todennäköistä, että niin IP-osoitteesi kuin muutkin tietosi ovat päätyneet yritykselle jo aika päiviä sitten, halusit sitä tai et.

Google on levittäytynyt niin syvälle Internettiin, että sen luomaa verkostoa on tänä päivänä mahdotonta väistellä.

Google tuntee sinut

Google tietää mitä sinä etsit, mistä sinä kirjaudut, kuinka sinä verkostoidut ja miten sinä ylläpidät sosiaalisia suhteitasi. Tyypillisimmissä tapauksissa se tuntee sinun kalenterisi, tietää millaisia videoita sinä katselet, arvaa parisuhdestatuksesi ja hallitsee kaikkea sitä sisältöä mitä sähköpostissasi liikkuu.

Google Earthin ja sijaintitietojesi avulla Google tietää minkä värinen etuovesi on, ja kuinka monta uloskäyntiä talossasi on. 

Googlen alaisuudessa liikkuu henkeäsalpaavan paljon tietoa, jonka määrä vain kasvaa kaiken aikaa yrityksen valjastaessa markkinoille uusia palveluita, ja luodessaan uusia kumppanuussuhteita. Yhdelläkään yrityksellä ei ole koskaan aikaisemmin ollut vastaavaa määrää dataa käyttäjistään.

Ennen kuin saatte minusta täysin vainoharhaisen kuvan, haluan todeta teille sen, että samaan aikaan Google ei tiedä meistä juuri mitään, koska kenelläkään maailmassa ei ole tarpeeksi resursseja yhdistellä lankoja toisiinsa. Vielä. 

Googlen johtava insinööri Ray Kurzweil on kuitenkin ennustanut, että hakupalvelu tulee kehittymään jatkossa vielä selvästi älykkäämmäksi. Hänen mukaansa on vain ajan kysymys, että Google osaa tulkita ihmisiä paremmin kuin läheisemme.

- Järjestelmä tuntee käyttäjän pian paremmin kuin hänen puolisonsa. Ehkä jopa paremmin kuin käyttäjä itse, Kurzweil visioi jo vuonna 2012.

 

Googlen kanta käyttäjien profilointiin

Google on tunnustanut, että se kerää jokaisesta käyttäjästään henkilökohtaista tietokantaa, jonka kautta se pyrkii ennustamaan hakuja jo ennen kuin niitä on esitetty. Apunaan yritys käyttää tietoja lukuisista eri lähteistä, joita ovat niin käyttäjän lähettämät sähköpostit, luodut dokumentit kuten käyttäjän hakuhistoriakin.

Virallisesti yritys aloitti käyttäjiensä profiloinnin vasta maaliskuussa 2012, mutta tietokantansa pohjaa se on luonut jo yrityksen syntymästä lähtien. Google on kuitenkin tiedottanut, että yhtiön keräämiä tietoja ei luovuteta suoraan ulkopuolisille tahoille, mutta niitä voidaan käyttää mm. täsmämainonnassa.

Googlen mukaan yritys kerää käyttäjistään tietoja myös silloin, kun käyttäjällä on selaimen välilehdellä avoinna Googlen sähköpostitili tai jokin muu yrityksen palvelu. Toisin sanoen Google Chromessa sinä olet valvonnan alaisena taukoamatta.

 

Täällä ei ole mitään nähtävää

Kun Electronic Frontierin nokkamies Kevin Bankston sanoi vuonna 2009, että "Google tuntee sinut todennäköisesti paremmin kuin oma äitisi", niin minä pidin häntä vainoharhaisena. Olen alkanut kuitenkin epäilemään sittemmin, että hän saattoi olla oikeassa.

Vaikka minullakaan ei ole mitään salattaa, on mielestäni tämänhetkinen kehityssuunta huolestuttava.

On helppo tuudittautua ajatukseen, että tietokannan ylläpitäminen ja käyttäjien profilointi olisi riski vain niille, jotka ovat yhteiskunnallisesti tai sosiaalisesti merkitsevissä asemissa, ja että Google on pohjimmiltaan eettinen kumppani, mutta kukapa sitä loppujen lopuksi tietää milloin sinun oma puhelimesi soi. 

Googlen rinnalla NSA:kin tuntuu pikkutekijältä. 

 

Googlen sinusta keräämiä perustietoja voit tarkastella heidän ylläpitämästään dashboard-palvelusta, mikäli sinulla on Google-tili. Kerättyjen metatietojen tarkasteluun käyttäjillä ei kuitenkaan ole oikeutta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mitä Google tietää minusta?

Minulla on yksi käyttäjätili ja neljä alatiliä. Minulla on kolme Googlen android-laitetta, sekä neljä profiilia Google Analyticsissa. Minulla on Blogger ja Google Chromeni on synkronoitu. Sähköpostikeskusteluita olen käynyt hieman yli 6000 ja ostoksiakin olen tehnyt, Android-sovelluksia minä olen ladannut hieman yli 200. Minulla on Google Plus ja kalenteristani löytyy merkintöjä, joista osan olen unohtanut.

Minulla on Google-tilissäni yhteystietoja.

Toisaalta itsepä minä olen kuoppani kaivanut.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"Joka suhtautuu nettivakoiluun sanomalla, että minulla ei ole mitään salattavaa, ei yksinkertaisesti ole ajatellut asiaa läpi." – Mikko Hypponen, F-Secure

Linkki Uuden Suomeen eiliseen uutiseen: "Yksi tietää meistä kaiken: Googlen bisnesmalli on aivan jäätävä"

http://www.uusisuomi.fi/raha/68482-yksi-tietaa-mei...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tai alkaa vekkuliksi: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tor_(ohjelma)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #5

Ninjahommat ovat aina mieleeni. En muuten ollut kuullut tästä tikusta aikaisemmin. Toistaiseksi sille ei tarvetta ole, mutta kuka tietää tulevaisuudesta. Kiitos vinkistä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #6

Ei ole itselläkään tarvetta ollut, mutta työt teen kotona tikulta. Mukavaa, kun ei tarvitse omaa konetta sotkea töiden takia ja USB 3.0 - tikut (huonommatkin) alkavat olla sen nopeuksisia, ettei eroa edes huomaa kuin satunnaisesti.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Googlen kuvahaku nimellä paljastaa aika paljon nimen haltijasta, myöskin :)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Se on totta. Hömppälehtienhän mukaan naisilla on tapana Googlata aina uusi deittiystävänsä. Tiedä sitten onko tässä totuusperää, mutta valtavasti tietoa meistä löytyy. Twitterit, Linkedit, Flickerit, Blogit, työpaikat, asuinkunnat, foorumipostaukset ja mainitsemasi kuvatkin. Mitä näitä nyt on?

Mutta kuten tuossa totesinkin, niin itsehän me sitä kuoppaa kaivamme. Tuossa taannoin törmäsin vahingon kautta erääseen kuvapostaukseen irkkilogista, jossa itsekin olin. Kuva oli vuodelta 1999.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Aika paljon tietää kun mahdollisesti yksityisessä sähköpostissa mainitun diagnoosin perusteella lähetetään mainosta.
Jos käyttää g+ palveluja tiedossa on missä liikut joka hetki.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset