Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Suomen maine Euroopan Afrikkana koki kolauksen

Kaivannaisteollisuuden edustajien kerrotaan olevan erittäin pettyneitä sille kehysriihessä määrättyihin uusiin energiaveroihin. Kaivannaisteollisuus laskee, että sähköveron kaksinkertaistaminen ja energiaveronpalautuksista luopuminen tulevat maksamaan alalle 25 miljoonaa euroa. Heidän mukaan hallituksen olisi pitänyt neuvotella muutoksista alan edustajien kanssa etukäteen.

Kaivannaisteollisuuden toiminnanjohtaja Pekka Suomela on närkästynyt siitä, että koko teollisuudesta juuri kaivokset valittiin silmätikuiksi, eikä heille ole kerrottu edes syytä siihen. Muut teollisuudenalat jätettiin viime metreillä korotusten ulkopuolelle.

Hän on huolissaan kaivosalan tulevaisuudesta Suomessa, sillä kaivosalan investoijat kavahtavat kaikkia ennakoimattomia muutoksia, joihin he eivät itse pysty varautumaan.

Tähän asti Suomea on pidetty vakaana maana, kun taas nyt annettiin täysin päinvastainen merkki. Kaivannaisteollisuuden edustajat pelkäävätkin, että ikävä uutinen on ehtinyt kiirimään tärkeiden sijoittajien korviin Ruotsiin, Kanadaan ja Australiaan.

 

Suomessa toimii poikkeuksellinen kaivosteollisuus

Suomi on maana poikkeuksellinen mihin vain muuhun valtioon nähden, sillä Suomessa malmio etsitään pääsääntöisesti verovaroilla, jonka jälkeen valtio myy esiintymän halvalla ulkomaisille yhtiöille.

Suomessa ei myöskään kanneta kaivosveroa lainkaan, joka tekee sijoittamisesta suomalaiseen kaivostoimintaan suhteellisen riskitöntä.

Suomen valtio on viime vuosina panostanut runsaasti myös kaivosalan koulutukseen, sekä huolehtinut siitä, että kunnat hoitavat tarpeellisen infrastruktuurin jo perustetuille kaivoksille.

Metsähallituksen mukaan vuonna 2013 Suomen valtio  sai maanomistajana kaivoksista korvauksia hieman yli 1 795 000 euroa. Siihen nähden, että pelkästään Talvivaaraan on kaadettu kuluneina vuosina yli 2 miljardia euroa, tuntuu summa hyvin pieneltä korvaukselta.

Vaikka useiden kyselytutkimusten mukaan enemmistö suomalaisista kannattaakin kaivosveroa Suomeen, on hallitus toistuvasti ilmoittanut, että ainakaan toistaiseksi työ- ja elinkeinoministeriöllä ja valtionvarainministeriöllä ei ole aikeita tehdä selvitystä mahdollisesta kaivosverosta.

Kaivosvero ei ole hallitusohjelmassa.

Tämä onkin yksi syy siihen, minkä vuoksi Suomi on ympäristöministeriön mukaan kansainvälisesti hyvin houkutteleva malminetsinnän kohdemaa.

Afrikka Euroopassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Suomi Afrikkana Euroopassa. HUH.

Tätä olen epäillytkin kaivoskiimassa.
" On maamme köyhä, siksi jää..." lauletaan laulussa.

Hallituksen päätöksillä siinä seisoo ikiaikainen totuus.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minun mielestä ollaan aika hakoteillä, jos hallituksen odotetaan mielistelevän päätöksissään ulkomaalaisia sijoittajia. Tiedän, että ulkomaiset sijoittajat tuovat Suomeen työpaikkoja, mutta Suomessa kaivoslaki ja kaivosteollisuuden saamat tuet ovat poikkeuksellisen hyvät verratuna mihin tahansa muuhun länsimaahan edelleen.

Olen kirjoittanut blogiini aihetta sivuten myös aikaisemmin.

1. http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/156053-talvi...
2. http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/123843-talvi...

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Täällä ei ole ikävä kyllä tapana kommata tai kiinnittää mitään huomiota niihin blogeihin, missä on oikeasti asiaa. Faktinen deprivaatio, tai jotakin. Otamme kaikki osaa. Me muutama.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minä taas olen sitä mieltä, että jos nyt edes pari eksyy silloin tällöin lukemaan, niin lasken sen voitoksi.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Näin se on,
johtuukohan vuosisataisesta aina alistettuna olevasta kansanluonteestamme,
että asioista ei keskustella oikeilla nimillä, vaan väistellen ja piilotellen kuten itänaapurissa.

Suomi ei ole ruotsalainen, vaan tsaristisen perinteen jatkumo.

Hallitusmuotomme syntyi 1800-luvulla ministeriöineen, ja sen ainoa kehitys loppui siihen kun Presidentiltä vietiin oikeus hajoittaa Eduskunta.

Tsaarilta sai ylimys aina automaattisesti kaivosoikeudet. Nyky-ylimyksiltä saa mitä haluaa rahalla.

PS. tuli liian monimutkainen kommentti kaikkien ymmärrettäväksi, mutta ehkä joku.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Suomen maine Euroopan Afrikkana koki kolauksen"

Ei haittaa sillä, maineemme Euroopan Zimbabwena on raketinomaisessa nousussa kiitos leipäjonojemme ja työttömyyden kasvun.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Onhan se vähän niinkin. Toivotaan nyt kuitenkin parasta, ja pelätään pahinta. Meillä tavallisilla ihmisillä ei ole mitään muuta kuin ääni, mutta käytetään edes sitä paremman huomisen puolesta.

Vasili Kirillov

Älä huoli. Kyllä tämä silti Afrikalta näyttää, varsinkin kun käy suurimpien kaupunkien kauppakeskuksissa

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset