Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Räjähdyksiä ja kosmista säteilyä

  • Räjähdyksiä ja kosmista säteilyä

Muutama päivä sitten uutisoitiin, kuinka Japanista alkunsa saanut kirsikkapuumysteeri hämmentää tutkijoita ympäri maailmaa. Kyseessä on tapaus, jossa avaruudesta kiertäneestä kirsikkapuun siemenestä kasvatettu kirsikkapuu oli alkanut kukkimaan poikkeavaan aikaan ja mitä eriskummallisimmalla tavalla. Tutkijoiden mukaan kirsikkapuun siemen lähetettiin avaruuteen vuonna 2008, jolloin se löysi kotinsa ISS:n kansainväliseltä avaruusasemalta. Palattuaan seuraavana vuonna matkaltaan, siemen istutettiin japanilaisen temppelin pyhälle maaperälle.

Nyt siemenestä kasvanut taimi on alkanut kukkimaan, vaikka tavanomaisesti kyseisen lajikkeen kirsikkapuu kukkii vasta kymmenen vuoden iässä. Myös kukkien ulkonäkö on tavanomaisesta poikkeava, sillä normaalisti kirsikkapuun kukissa on kolmekymmentä terälehteä, kun taas tässä niitä oli vain viisi. Tutkijat ovat arvioineet, että syy puun erikoiseen kukkimiseen löytyisi avaruudessa vaikuttavasta kosmisesta säteilystä, jonka todellista luonnetta ei tunne kukaan. Temppelissä asustavat uskonoppineet ovat olleet kummissaan oudosta tapahtumaketjusta. Heidän mukaan alkuperäisen yli 1 250 vuotta vanhan Chujohimseiganpuun siemenistä (Chujo Hime Seigan Sakura) yksikään ei ollut itänyt koskaan aiemmin. Tämä tapahtumaketju osoittaa jälleen kerran sen, kuinka vähän me ihmiset oikeastaan tiedämme maailmankaikkeudesta. Me emme tiedä siitä paljoa mitään

Tämän päivän tieteessä vallitsee selkeä konsensus ja eräänlainen tinkimättömyys siitä, mikä on tiedettä ja mikä ei. Tiede hyökkää armottomasti epäilijöitä vastaan skeptikkojen armeijallaan, joka voi hyvinkin aiheuttaa vielä joskus sen, että tieteen kehitys pysähtyy kokonaan tai ainakin hidastuu tuntuvasti. Yhä harvemmin tutkijat uskaltavat ottaa harppausta tyhjyyteen ja ajatella vaihtoehtoisia ratkaisuja jo vallitseviin ja hyväksyttyihin hypoteeseihin. Yhä harvempi uskaltaa katsoa boksin ulkopuolelle, koska usein se voi tarkoittaa ammatillista itsemurhaa. Tämä on hyvin surullista, sillä alunperin tieteen menestyksen avaimet syntyivät avomielisyyden ja uskalluksen kautta, jotka johtivat koko ihmiskunnan kehittymiseen.

Hyvin usein me yllätämme itsemme naureskelemasta ihmisille, jotka uskovat vakaamuksellisesti epätodellisilta tuntuviin asioihin ja ihmeisiin, vaikka me itse syyllistymme aivan samaan. Tiede, kuten me sen tunnemme, on hyvin keskeneräinen ja kyvytön näkemään asioita joiden mittaamiseen ei ole vielä välineitä. Tieteeseen on syntynyt useita erilaisia dogmeja, jonka vuoksi tarvitsemmekin paljon sattumanvaraisia ”kirsikkapuun siemeniä” eri tieteenaloille, jotta voisimme rakentaa rohkeasti myös vaihtoehtoisia näkemyksiä palapeliin. Tällä hetkellä me elämme illuusiossa, jossa luulemme tietävämme kuinka maailma ja todellisuus toimivat, ja että mistä maailma rakentuu. Samaan aikaan tiedostamme kuitenkin sen, että tuntemamme materiat ja energiat muodostavat vain 4 prosenttia koko universumista. Loput 96 prosenttia ovat ”pimeää materiaa” ja ”pimeää energiaa”, jonka vaikutusalaa me emme vielä tunne. Tästä syystä väite siitä, että me tietäisimme kuinka maailma ja todellisuus toimivat tai mistä se muodostuu, on yksi ihmiskunnan suurimmista itsepetoksista. 

Perustamme koko käsityksemme maailmankaikkeudesta yhden suuren ihmeen sekä lukuisien sattumien varaan, joita pyrimme selittämään hypoteesien päälle kasatuilla hypoteeseilla. Uskomme alkuräjähdykseen, koska epäilemme, että universumi laajenee. Tätä ennen taas uskoimme siihen, että universumi on painumassa kasaan (”big crunch”). Koska emme osanneet selittää, kuinka universumin laajeneminen on mahdollista ja kuinka galaksit voivat vetää toisia puoleensa, loimme teorian pimeästä energiasta ja pimeästä materiasta. Ihmeellisistä elementeistä ja voimista, joita ihmiskunta ei kykene mittamaan tai havaitsemaan. Meistä on tullut tiedeuskovaisia, jotka nielevät jokaisen hypoteesin sellaisenaan, mikäli ne vain sopivat muottiin.

"Huono tiede on kuin huono uskonto. Se on ylimielinen, omahyväinen, dogmaattinen ja suvaitsematon, joka ei jätä tilaa uusille ajatuksille. Erotuksena uskontoon on kuitenkin se, että fundamentalistinen tutkija ei ymmärrä sitä, että hänen mielipiteensä perustuvat uskoon. He ajattelevat sen olevan totuus." 

- Biokemisti ja parapsykologi Rupert Sheldrake

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olisi mielenkiintoista tietää, että kuinka kosminen säteily vaikuttaa ihmiseen pitkällä tähtäimellä. Ja mitkä olivat ne tekijät, jotka muuttivat kirsikkapuun siemenen geneettistä perimää.

- allekirjoittanut on tiedeuskovainen itsekin

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

"Tiede hyökkää armottomasti epäilijöitä vastaan skeptikkojen armeijallaan, joka voi hyvinkin aiheuttaa vielä joskus sen, että tieteen kehitys pysähtyy tai ainakin hidastuu tuntuvasti. Yhä harvemmin tutkijat uskaltavat ottaa harppausta tyhjyyteen ja ajatella vaihtoehtoisia ratkaisuja jo vallitseviin ja hyväksyttyihin hypoteeseihin. Tämä on surullista, sillä alunperinhän tieteen menestyksen avaimet syntyivät avomielisyyden ja uskalluksen kautta, jonka seurauksena ihmiskunta on tehnyt valtavasti uusia löytöjä ja kehittynyt niiden mukana."

Näin se asia valitettavasti on. Tiede on paras järjestelmä hankkia tietoa todellisuudesta. Tiedeyhteisö on vieraantunut aidosta skeptisyydestä: minkään ei koskaan pitäisi olla lopullisesti todistettu, epäilyksistä vapaata. Aina on lupa ja kannuste tutkia ja kokeilla uutta.

Käyttäjän MikaKovin kuva
Mika Kovin

Kiintoisa kirjoitus, mutta saattaisi olla siemenet vaihtuneet, vaikka kosminen säteily ei tätä olisikaan saanut aikaan?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset