Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Media yllätti Arhinmäen

  • Media yllätti Arhinmäen

Paavo Arhinmäki on ilmoittanut olevansa pettynyt median toimintaan kuluneella viikolla. Viime päivinä useat toimittajat ovat vihjailleet hyvin avoimesti, että Vasemmistoliiton lähtö hallituksesta olisi päätetty jo ennen dramaattisia käänteitä saanutta kehysriihtä, ja että puolue olisi aloittanut näin ikään jo vaalikamppanjansa seuraavia eduskuntavaaleja varten. Samaan aikaan useat tahot uskovat, että puolueessa jo pitkään käynnissä olleet huhut puheenjohtajavaihdoksesta olisivat loppuneet sinä samana hetkenä, kun Arhinmäki marssi ulos hallituksen kehysriihestä. Hänen kellonsa on nyt pysähtynyt.

Vasemmistoliitto ei ole tottunut loan heittoon

Vasemmistoliitto on nauttinut jo pitkään samanlaista koskemattomuutta hallituksessa, kuin Vihreätkin. Toimittajat ovat kokeneet, että joukossa on ollut suurempiakin rosvoja joita kiusata lööpeillään. Ja vaikka entinen urheilu- ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki onkin itse ollut toistuvasti iltapäivälehtien otsikoissa, on muu puolue jätetty tiivisti tämän kömmähdyksien ulkopuolelle. Näin ei voi katsoa tapahtuneen kovinkaan monen muun puolueen kohdalla.

Nyt suunta on kuitenkin kääntynyt, ja Vasemmistoliitto on joutunut suurennuslasin alle. Tämä on suorastaan poikkeuksellista suomalaiselta medialta, joka on osoittanut aikaisemmin suurta myötätuntoa työväenpuoluetta kohtaan. Sitoutumattomana, mutta aktiivisesti politiikkaa seuraavana, haluaisinkin kertoa Paavolle, että sellaista se elämä oppositiossa on. Toimittajat puhuvat röyhkeästi päällesi, eivätkä kuuntele loppuun sitä, mitä sinä haluaisit sanoa.  Tulet huomaamaan, että kaikki vääristelevät sanojasi aina, kun siihen vain liikenee mahdollisuus. Ole siis varovainen.

Tervetuloa oppositioon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Katsoisin itse, että yleisen ilmapiirin mukaan hallituksesta lähdöllä on ollut pelkästään positiivisia vaikutuksia vasemmistoliiton kannatusta kohtaan. Valtaosa tuntee myötätuntoa entistä työväenministeriä kohtaan, vaikka luonnollisestikin myös vihaajia löytyy.

Minun mielestä vasemmistoliiton olikin aika jo lähteä hallituksesta, ja että tämä oli se viimeinen hetki, kun he pystyivät sen vielä tekemään menemättä kasvojaan.

Minna Eerolainen

En oikein käsitä miksi kukaan varsinaisesti "vihaisi" Arhinmäkeä? Vasemmisto on niin out että se on jo kohta in mutta muuten tosiaankin ihmettelisin voimakkaita tuntemuksia Arhinmäen yhteydessä. Olen ennemminkin ollut aistivinani monien miesten olleen kateellisia Arhinmäen kulttuuri- ja urheiluministerin pestistä. Kaikki hipsterithän haluaisi esiintyä lenkkareissa ja vieläpä vain tilaisuuksissa joihin huvittaa mennä:) Blogistin logiikalla Arhinmäki varmaan sitten aloitti Vasemmiston vaalikampanjan Leijonien pronssijuhlien hyvin dokumentoidulla sammumisella.

Eilinen Sakari Kilpelän Arhinmäen haastattelu A-studiossa oli aika uskomaton esitys. Siinä oli kaksi tukevasti porvarillista maailmankuvaa tunnustavaa koulukiusaajamentaliteetilla varustettua surkimusta ( toinen Krista Taubert) yhden kimpussa. Tunsin myötähäpeää.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiva kommentti ja hyviä huomioita. Katsoitko muuten, että millaiset sukat Arhinmäellä eilen oli jalassa. Hymyilytti.

Olen samaa mieltä muutenkin, mutta eikö sinun mielestäsi ole ollenkaan mieltä kutkuttavaa, että näin toimitaan vasta nyt, kun Vasemmistoliitto jätti hallituksen ja siirtyi oppositioon. Aikaisemmin haastattelut eivät ole olleet lainkaan yhtä aggressiivisia. Melkein tuli sellainen olo, että ihan niinkuin siinä olisi perussuomalainen puhumassa "maahanmuuttokriittisyydestään", mutta Paavohan se vain oli.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Äläkä nyt ala heiluttelemaan sitä leimasintasi, kun minä varta vasten näin vaivaa, että nämä näkemykset toivat esiin ennen kaikkea mediumit, kuten Helsingin Sanomat ja Yle (lue: media). Vai luetko sinä tahallasi väärin?

Minna Eerolainen Vastaus kommenttiin #13

Kai se harmittaa kokoomusvetoista toimittajakuntaa toi Vasemmiston ele, niin odotettu kuin se olikin, kasvaahan siinä oppositiolaisten lukumäärä vaikka eripuraisia ovatkin. Haluan idealistisesti myös ajatella niin että kyyniset toimittajat häpeävät omaa seteliselkärankaisuuttaan ja siksi haluavat leimata kaiken tätä kyseenalaistavan teatteriksi. Käsittääkseni esim. Krista Taubert on aviossa Niinistön esikuntaan kuuluvan ex-toimittajan kanssa. En kiinnittänyt huomiota Arhinmäen sukkiin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #16

Ne olivat hyvällä tavalla kantaa ottavat. Ei A-Studion väki koskaan ennen ole noin rajusti hyökännyt vasemmistoa vastaan. Ei edes silloin, kun Dan töppäili mellakoitsijoiden tunnistamisessa.

Itse uskon, että valtaosa Ylen toimittajista edustaa Vihreitä ja SDP:tta. Vihreät ovat syystäkin närkästyneitä ja niin ovat muuten oikeistolaistuneen vasemmalta sojottavan sosiaalidemokraattisen puolueenkin väki. Vihreäthän lähtivät alunperin hallitukseen sillä ehdolla, että Vasemmistoliitto tulee mukaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Arhinmäkeähän kohdeltin mediassa vihdoinkin aivan samoin kuin esim. PS:n jäseniä. Ehkä toimittajat unohtivat, ketä olivat haastattelemassa, kun tuo leima "raitasukka kuokkavieras, rasistisesti huutava jalkapallohuligaani, joka ilmaisia nauttiessaan sammui olympialaisissa sateenkaarilippua heilutellen" oli tuoreeltaan päällä. :D

Hesassa sitä nimitettiin ennen muinoin vain hampuusimaiseksi käytökseksi, ministeriydestä huolimatta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #18

Nähtäväksi jää kuinka media leppyy, ja kuinka kansa vastaa kutsuun. Selvää kuitenkin on, että leijonanosa Kehysriihen päätöksistä tulee ropisemaan Vasemmistoliiton laariin, elleivät muut oppositiopuoleet keksi jotain nasevaa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kilpeläinen on kaukana porvarillisesta koulukiusaajasta. Enemmänkin hän on wannabeehipsteri sekaisella YLEmäisyydellä varustettu tonttupartiojohtaja. Minuakin vituttaa nähdä moista pelleä, jolla alkaa olla vaikeaa muodostaa johdonmukaisia lauseita oksettavassa ylimielisyydessään. Taubert on näitä kiintiöajan patjoja, joita YLE on pullollaan. Paavo menetti otollisen hetken lyödä, lyödä lujaa vittuilemalla vaikkapa siitä änkytyksestä ja jänkkäämisestä. Ei olisi jälkikäteen tullut lainkaan risuja kehitysvammaisen nolaamisesta ja vielä julkisesti. sen sijaan samaa vanhaa liturgiaa luullen, että jos riittävän monta kertaa toistaa, joku saattaa uskoakin. Onneton esitys, osittain tosi ansaittukin.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Kyllähän kylmä totuus on, että he menettivät kasvonsa JO mennessään tähän tukipaketteja JATKAVAAN hallitukseen, joka vielä vei meidät erittäin kyseenalaiseen rosvo-organisaatioon, nimeltä EVM.

Näitä päätöksiä olivat vassarit hallituksessa tekemässä ja täytyy olla melekonen copperfieldi, jos näitä pystyy selittämään tekemättömiksi.

Tosin ainahan voi vedota tilapäiseen yli kolme vuotta kestäneeseen mielenhäiriöön, mutta on vaikea uskoa äänestäjien unohtaneen vaalilupauspetoksia ja takinkääntöä tukipaketeissa.

Sama tosin pätee demareihin ja kristillisiin, mutta myös muissa hallituspuolueissa näitä vaalivalehtelijoita oli, kokkareissa, rkp:ssä ja vihreissä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ainakin eilisen A-studion perusteella Arhinmäen kannattaisi hidastaa vähän, muuten homma karkaa kokonaan käsistä. Vasuriporhojen hurskasteluun köyhistä ei usko kukaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Niin, vasemmistoliittohan on tänä päivänä puolueen lisäksi myös osa nuoriso- ja populaarikulttuuria. Aivan samalla tavalla kuin vihreätkin.

Eilen tuossa juuri kuulin, kuinka "vihervaikuttajat" olivat naureskelleet avoimesti Pentti Linkolan radikalismille, vaikka tämä elää niinkuin opettaa. Nämä uudenlaiset, converset jaloissa heiluvat viheraktiivit tuntuvat olevan enemmän huolissaan Helsingin pyöräteiden talvikunnosta, kuin ympäristöasioista.

Mitä tuohon hurskasteluun tulee, niin minä en näitä "tosissaan köyhiä" tunne yhtään, vaikka monella tuttavalla onkin tiukkaa. Kuitenkin mitä olen omaa sosiaalista mediaa viime päivinä seuraillut, niin kyllä siellä kulkee oikea myötätunnon aalto.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Satu Hassi perusteli lisää rantarakentamista mahdollistavan ja ympäristöä tuhoavan liikenteellisesti turhan tunnelin parantuneella pyrätienpätkällä.
Alle tonnin tuloilla jo yksinelävä eläkeläinenkin rupeaa olemaan tosissaan köyhä kun jatkuvasti hinnat nousevat, perusruokakin noussut pikemmin 50% kuin indeksin laskema 6%.
Ellei ole varaa maksullisiin liikunta- tai kultuuriharrastuksiin voi jo pitää "tosissaan köyhänä" niin lapsia kuin vanhuksiakin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Arhinmäki on vähän huono uhriutumaan, sillä jos en ihan väärin muista, mm. hänen mielestään ei persuille "vastuunkanto" kelvannut kun eivät lähteneen hallitukseen mukaan. Jos taas olisivat toimineet toisin, olisivat pettäneet vaalilupauksensa - joka tapauksessa pettivät äänestäjänsä. Joka tapauksessa, tuollaista se on. Ne, jotka kannattavat, pitävät toimintaa "suoraselkäisyytenä", ne jotka vastustavat, "vastuun väistelynä".

Ajoitus on silti loistava tulevia eduskuntavaaleja ajatellen. Hypättiinkö voittajien puolelle? Olin silti väärässä kun pohdin, että Arhinmäki rakastaa audin penkkiä niin paljon, ettei kykene luopumaan pallistaan, ei vaikka vaikutti hyvin heikosti motivoituneelta ministerinpestiinsä. Syyllisyyttä?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minäkin uskon, että tässä painoi monet tekijät. Arhinmäki on kyllä näyttänyt tosi väsyneeltä tuohon hommaan viime aikoina, mutta en paremmin pysty lähtemään tätä analysoimaan, koska en ole koskaan jutellut tai edes nähnyt koko miestä.

Vaikea sanoa, että mikä nykypäivänä on enää se voittajien puoli. Esimerkiksi kokoomusvastaisuus on henkilöitynyt kokonaan Kataiseen ja Stubbiin, mutta muu puolue jätetään tämän ulkopuolelle, jolloin se vaikuttaa positiivisella tavalla ihmisten vaalikäyttymiseen kokoomusta kohtaan. Perussuomalaisissa ja esimerkiksi sosiaalidemokraateissa taas puolestaan ruoskittavaksi otetaan aina koko puolue. Jutan päätökset vaikeuttavat härmäläisen kunnallispoliitikon elämää, aivan samalla tavalla kuin härmäläisen kunnallispoliitikon toilailut vaikeuttavat perussuomalaisten toimintaa eduskunnassa. Yhtä suurta kollektiivia.

Keskusta, joka ryvettyi pahemman kerran edellisillä hallituskausillaan, tuntuu olevan taas kovassa nosteessa. Kun katselee esimerkiksi puolueen eurovaaliehdokkaita, niin lista on täynnä nuoria ja kauniita kasvoja, joilla pyritään viemään ajatuksia pois entisistä korruptioskandaaleista.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Juu. Ihmisten motiiveja voi vain arvailla. Yrittää samaistua. Siitä yrityksestä vaan seurasi se, että jotenkin symppasin Arhinmäen tympeyttä pestiään kohtaan.

Voittajien puoli on se, joka voittaa seuraavissa vaaleissa. Tosin se ei ole mitenkään ilmiselvästi mikään lottovoitto, vaan minun ymmärryksellä tämän ja edellisen hallituksen vastuu tulee todella kannettavaksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #6

Hyvin sanottu, Antti!

Seuraavat kaksi hallituskautta tulevat olemaan oikeasti vaikeita aikoja, joina joudutaan paikkaamaan koko poikkeuksellisen huonoa politiikkaa, jota on toteutettu koko tämän vuosituhannen ajan. Loka ja viha, jota nyt nyt jaetaan, tulevat olemaan pientä siihen verrattuna mitä me tulemme näkemään. Suomen nouseminen pois pohjamudista (nyt kun kaikki on piakoin myyty mitä myytävissä on ollut) ei tule tapahtumaan yhdessä yössä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Vasemmistoliitto teki ihan puhtaan PR-tempun. Ei siinä, onhan se ihan hyväksyttävä syy. Tragikoomista tässä on kuitenkin se, että itse esittävät syyn olleen jonkun muun.

Käytettyjä keinoja on ainakin voimakas tunteisiin vetoaminen (Kyllösen runo). Mielikuvien mukaan niin rajut toimet otettiin käyttöön, että lapsilta vietiin kengätkin jaloista. Sanoisin tuota ylireagoinniksi.

Vasemmistoliitto oli toki jo pidemmän aikaan halunneet lähteä hallituksesta, ainakin heidän omiensa mukaan. http://yle.fi/uutiset/varsinais-suomen_vasemmistol...

Vasemmistoliitto olisi voinut perustellusti kertoa, että lähdimme sillä ylipäätään taantumassa leikkauspolitiikka on väärä. Heillä on IMF:n ekonomistien tutkimuspaperit puoltamassa tätä näkemystä. Heillä olisi tarjota empiiristä evidenssiä monesta Etelä-Euroopan maasta, joissa silmitön leikkausvimma on ajaneet maita rotkon pohjalle.

Vasemmistoliitto ei kuitenkaan tehnyt näin, vaan veti palkokasvit sieraimiinsa pienen seikan vuoksi. Kahdesta syystä. Ensiksi se, että se saatiin dramatisoitua. Toiseksi, olisi voinut herätä epäilyjä siitä, että Vasemmistoliitto alkaa pitää yhteisvaluutta euroa epämielekkäänä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olet niin negatiivinen. Eikö tämä ollut pelkästään hyvä juttu, että Vasemmistoliitto palaa edes hieman juurilleen ja alkaa näkemään myös matala- ja keskipalkkaisissa töissä käyvät, perheelliset ihmiset pienituloisina. Tai että ne, ja työtä tekevät ihmiset muutenkin, edes mainitaan puolueen vahvemmissa kannanotoissa.

Pitkään tämä on loistanut poissaolollaan ja puheissa ovat pyörineet vain yksinelävät pätkätyöläiset, työttömät, nuoriso ja maahanmuuttajat. Yhtäkään näistä ihmisryhmistä tai heidän ongelmiaan vähättelemättä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

En minä vielä näe Vasemmistoliiton paluuta juurilleen. Tällä hetkellä he ovat kuitenkin tämän meidän yhteisvastuuvelkahärdellin panttivankeina, eivätkä varsinaisesti voi toteuttaa perinteistä politiikkaansa.

Jotkut ko. puolueessa kuitenkin näkee pidemmälle - mutta valitettavasti puolueen kärki ei näe.

Myönnettäköön se, että nyt he voivat katsoa asioita laatikon ulkopuolelta, kun eivät ole hallituksen toimintaan sitoutuneet. Käykö sitten näin? Toivottavasti.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi Vastaus kommenttiin #10

Näin vaalien alla on Pj. Soinikin muuttanut puhetapaansa täysin. Hän on kaiketi havainnut, että nyt on tulossa tilanne, että vastuunpakoilu ja kaikkiin seikkoihin jyrkkä EI saatta kostautua tuleviaisuudessa.

Minulla on muisti, joka ei pääty muutamaan kuukauden takaisiin. Kun muistelen sitä intoa mikä oli "jytkyn" jälkeen, niin siitä on paljon muuttunut. EU:n ehdoton kaataminen on muuttunut " me tarvitsemme Eurooppalaista yhteistyötä". Jälkimmäistä lausetta ei olisi voinut kuvitella kuulevansa Pj. Soinin suusta vain 2-3 vuotta sitten missään olosuhteissa.

Kun sitten vielä lisätään se, että puheet Eurosta eroon ovat myös vaimenneet. Tietty meillä on ollut sotea ja muuta sotkua, joihin on enempi nyt keskitytty, mutta yleisesti on selkeästi näkyvissä, että yritystä on paikata välejä. Järkevää sikäli, että ministeriautoja eivät miehitä vaalien jälkeenkään vain Perussuomalaiset, eikä EU parlamenetti ole yhtäkuin Perussuomalaiset kriittiset. Siellä on yhä ennemmistönä ne jotka eivät ole kriittisiä. Koko Suomen sakki on siellä vain marginaalissa. Aivan sama vaikka kaikki ryhtyisivät kriittisiksi, mikään ei muutu.

Sama koskee maamme politiikkaa. Gallupit (vaikka eihän ne nyt mitään kerro, eihän) näyttävät edelleen sen tilanten mikä tuleman pitää, lähtee nyt hallituksesta vai ei. Aivan sama, sillä tässä maassa on ollut lukuisia hallituksia ilman ja kanssa jotakin ja aina asiat ovat menneet jotenkin eteenpäin. Sillä ei ole ollut suurtakaan merkitystä kuka johtaa ja kuka on oppositiossa. Köyhiä ja rikkaita on ollut aina. Ulkopolittikka on ollut aina hyvin menestyksellistä, tilanteet ovat vain vaihtuneet. Kukaan ei enää muista kuka ja mikä puolue mitäkin on hoitanut tai ei ole hoitanut.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Meidän tuiki tavallisten ihmisten muisti kantaa taaksepäin hyvin lyhyen ajan. Eli yli vuoden kuluttua kukaan ei muista, että vasemmistoliitto on hallituksessa ollutkaan. Kukaan ei muista, että tämä Sotshissa sammunut anarkisti Arhinmäki käänteli kallista muotitakkiaan niin, että ompeleet katkeilivat ja vei puolueensa hallitukseen. Paavo valitsi vielä itselleen helpon ja mukavan ministerisalkun ja pani naisen hoitamaan vaikeamman työn.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kyllä ne, joiden pitää muistaa, muistavat 6-packin lieveilmiöt, vaikkei niiä toitotettaisikaan jatkuvasti turuilla ja toreilla. Jos haluat antaa äänesi oppositiolle seuraavissa us. , äänestä VL:ä paras kerroin for ever. Nyt kun vihreät vielä lähtevät (toivottavasti) ydinjupakan myötä, sekin pääsee marginaaliin RKP:N ja Krillisten kera. Jäljelle jääneet 4 suurta muodostavat tulevaisuudessa koalitiot. SDP vasemmistolainen , PS semikansallisvasemmistolainen (vasemmistolaisia opinkappaleita puhtaasti kansallisesta lähtökohdasta), maakuntien Kepu ja oikeistolainen Kokoomus. Äärilaidat vuorottelevat vetovastuusta, joten oikeastaan ollaan kaksipuoluejärjestälmässä.
Muille voisi vaikkapa ehdottaa pienoisparlamentin perustamista lisärakennukseen ja höpötellä siellä tuulisähkön päässä olevan lämmityslaitteen äärellä.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Katsoin paljon puhutun ohjelman ja siinä olleen Arhinmäen "haastattelun", jonka Sakari Kilpelä suoritti. Nimenomaan suoritti.

Täytyy myöntää, että tunsin suorastaan myötähäpeää seuratessani kyseistä inttämistä ja röyhkeää päällepuhuista. Moista tunnetta en ole kovin usein kokenut, mutta tämä oli jo toinen kerta samassa ohjelmassa.

Jos jollain on ollut aikeita lähteä suorasta lähetyksestä kesken pois, niin olisin toivonut Paavon tekevän sen. Oppisivathan nämä A xxx tekijät käyttäytymään.
Mitään silkkihansikas touhua ei pidäkään olla, mutta joku tolkku on säilytettävä, vaikka vähän huonompikin. Tuossa ei ollut päätä ei häntää.

Aikaisemmalta ajalta muistan erään tilapäisesti mukana olleen ulkomaankirjeenvaihtajan myös yrittäneen udella v****taako Paavoa ja miksi et kerro seuraavana päivänä julkaistavaksi sovitusta järjestelystä nyt.

Kuin pieni lapsi, hän sai lopulta itkupotkuraivarin, kun Arhinmäki ilmoitti hyvin rauhallisena, että on sovittu, että Pääministeri kertoo huomenna tiedotustilaisuudessa mistä on sovittu. Sitä ennen, en sano siitä asiasta mitään.

Skuuppi, ensimmäisenä kertominen vai mikä ihme tuossa ajaa toimittajat suorastaan hölmöilemään. Mikä se tavoite on? Kertokaas ketkä tietävät?

Ja se, että 15 minuutin jaksossa puolet on toimittaja itse äänessä ei ole yksitään YLE:n ajakohtaistoimituksen kohdalla olenninen asia. Samaa harjoitetaan myös MTV:llä ja aamuohjelassa viikolla se taas näkyikin. Kun maikkarilla siitä 15 minuuttisesta lohkaisee mainokset alusta ja lopusta palan, niin 4 henkiön kutsuminen keskustelemaan Ukrainan tilanteesta tuntuu tuohon aikaan tapahtuvana jo kiusaamiselta. Sinne kutsustut saivat sanoa korkeintaan kaksi lyhyttä lausetta /henkilö, kunnes toimittaja jo alkoi höpistä omiaan.

Nyt jotain rotia siihen hommaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Näinhän se on, että toimittajat kertovat mitä keskustelijat ovat mieltä, kun taas keskustelijat pääsevät lähinnä nimensä sanomaan (aina ei edes näin).

Sitten sitä kutsutaan ajankohtaiseksi keskusteluohjelmaksi tai haastatteluksi. Aika irvokasta toimintaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset