Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Rautaruukin omistus pakkaa laukkunsa

  • Rautaruukin kurssikehitys
    Rautaruukin kurssikehitys

Tänään ilmestyi pörssitiedote jonka mukaan suomalainen teräsyhtiö Rautaruukki Oyj ja SSAB aikovat yhdistyä. Yhdistyminen on määrä tehdä siten, että SSAB tarjoaa Rautaruukin osakkeenomistajille mahdollisuutta vaihtaa Rautaruukin osakkeet SSAB:n osakkeisiin. Yhdistyminen tapahtuu kuitenkin vain silloin, jos SSAB saa vähintään 90 prosentin omistuksen Rautaruukin osakkeista.

Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että Rautaruukin omistajuus siirtyy näin ikään ruotsalaiselle SSAB:lle ja suomalaisista Rautaruukin omistajista tulisi SSAB:n omistajia. Yhtiöiden tiedotteen mukaan tarjous tehdään siten, että Rautaruukin omistajat saisivat luovuttamistaan osakkeista noin 20 prosenttia viime aikojen osakekurssia paremman korvauksen. Vaihdossa tarjottavista SSAB:n osakkeista noin 72 prosenttia on niin kutsuttuja B-sarjan osakkeita, jotka antavat kukin vain yhden äänen kymmenesosan yhtiökokouksessa, kun taas tavanomaiset A-sarjan osakkeet antavat kukin yhden kokonaisen äänen.

Osakevaihdon jälkeen Rautaruukin entisillä omistajilla olisi 42 prosenttia SSAB:n pääomasta, mutta äänivallasta heillä olisi yhtiössä vain 25 prosenttia. Molempien yhtiöiden hallitukset ovat ilmaisseet täyden tukensa yhdistymiselle. Vaikka Rautaruukki onkin kärsinyt taantumasta, niin kuin kaikki muutkin, on sen osakekurssi noussut tasaisesti jo vuoden ajan, kuten ylläolevasta kuvasta näkyy.

- Miksi tämä logiikka, jossa pitkäikäinen, laadustaan tunnettu, suomalainen teräsyhtiö myydään alle markkinahinnan, ei kuulosta pettämättömältä minun korvaani?

 

Kohti globaalia erikoisteräsyhtiötä

Tällä hetkellä Suomen valtion sijoitusyhtiö Solidium omistaa Rautaruukin osakkeista 39,7 prosenttia. Pörssitiedotteen mukaan se on ilmaissut täyden tukensa yhdistymiselle, joka ei näin ikään tule ainakaan minulle yllätyksenä, kun mietitään Solidiumin viime aikaisia ratkaisuja. Rautaruukin hallituksen puheenjohtaja Kim Granin mukaan yhdistymisen uskotaan tuovan huomattavasti lisäarvoa molempien yhtiöiden osakkeenomistajille. Myös Rautaruukin toimitusjohtaja Sakari Tamminen uskoo yhdistymiseen ja sen tuomaan hyötyyn. ”Ruukin ja SSAB:n yhdistyminen antaa loistavat mahdollisuudet jatkaa yhtiöiden kustannusrakenteen rationalisointia ja luoda myös uuden pohjoismaisen terästuotantoyhtiön, joka voi jatkaa teräsliiketoiminnan kehitystä kohti globaalia erikoisteräsyhtiötä”, ilmoittaa Tamminen pörssitiedotteessa. Tamminen unohtaa kuitenkin mainita sen, että tuolloin kyse on ennen kaikkea ruotsalaisesta, globaalista erikoisteräsyhtiöstä.

Suomalaisena yhtiönä Rautaruukki on listattu Helsingin pörssiin, mutta yhdistymisen seurauksena se siirtyisi luonnollisestikin Tukholman vastaavaan. Toisaalta SSAB on ilmoittanut, että yhdistymisen jälkeen heidän tarkoituksensa on hakea toissijaista listausta myös Helsingin pörssistä.

 

Kuinka käy Ruukin terästehtaan?

Pitkällä tähtäimellä on vaikeaa arvioida mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta ainakin toistaiseksi Ruukki ja Raahe on turvattu. Ruukin terästehtaalla on valehtelematta yhdet Euroopan parhaista masuuneista, kun taas SSAB:n vastaavat ovat kovasti ajastaan jäljessä. Nähtäväksi jää kuitenkin se, että kumpaan näistä maista tulevaisuudessa sijoitetaan ja minne panostetaan. Pientä vihiä on mahdollista saada asetelmasta, jossa ruotsalaiset osoittavat suoraan B-sarjan osakkeilla, että he eivät ole valmiita luopumaan vallasta.

Tiedotteen mukaan jopa lähes 900 työpaikkaa irtisanotaan fuusioitumisen yhteydessä ja arvioidut henkilöstövähennykset koskettavat pääasiassa Ruotsia ja Suomea. Henkilöstövähennykset tulevat olemaan noin 5 prosenttia yhdistyneen yhtiön henkilöstömäärästä, kun SSAB:lla ja Rautaruukilla on molemmilla tällä hetkellä noin 8700 työntekijää. Jos yhtiön valtasuhteita ajatellaan, niin kenellekään ei varmasti tule yllätyksenä, jos sanon, että Suomessa tulee takalisto kipeäksi. Todennäköisesti Rautaruukin pääkonttori lakkautetaan kokonaan, joka tarkoittaa lähtöpassia noin 300:lle työntekijälle. On myös aiheellista olettaa, että Hämeenlinnan tehdas saa osansa irtisanomisista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Asiaan perehtymättömille tiedoksi, että Rautaruukki Oyj on siis suomalainen pörssiyhtiö, joka on erikoistunut teräkseen ja teräsrakentamiseen. Rautaruukin tinkimätön laatu on tunnettu ympäri maailmaa. Yhtiö perustettiin alunperin valtionyhtiöksi 1960-luvulla.

Suurimmat rekisteröidyt omistajat vuonna 2013 olivat:
Solidium 39,67 %
Varma 2,51 %
Nordea rahastot 1,66 %
Valtion Eläkerahasto 1,41 %

Fuusion yhteydessä Solidumista tulee SSAB:n suurin pääomaomistaja.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Surullinen juttu. Radiossa haastateltiin puhuvaa päätä, eli kepun Mauri Pekkarista.

Voi kuinka tyhjää puhetta kuultiin. Toivon, että suomalainen ääni näkyy ja kuuluu sanoi Pekkarinen. pari lausetta aikaisemmin hän sanoi, enemmistö menee nyt ruotsalaisille.

Sitten kysyttiin työpaikoista. Pekkarinen, toivon, toivon, toivon.

Älkää ikinä päästäkö tuota miestä enää hallitukseen ja Ylen toimittajillekin, valitkaa osaavammat haastateltavat.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olen ehdottoman samaa mieltä. Puhuva pää, Mauri! Tuo oli kyllä hyvä. On suorastaan tragikoomista, että nämä asiat ovat toiveiden ja haaveiden varassa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tuskinpa ruotsalaisetkaan aikovat ajaa uutta firmaa kielekkeeltä alas, joten eiköhän omistajuusnäkökulmasta tarkastellen tilanne ole kuitenkin melko hyvä.

Ja voihan sitä olla niinkin, että ruotsalaisten käsissä menestys on parempaakin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Joo ja Rautaruukki Oyj:n suurimmassa tehtaassa, Ruukissa, on tehty huomattavia investointeja laitteistoon, jotka ovat Euroopan kärkiluokkaa. Silti tässä vähän haisee tällainen, että otettiin kilpailija pois markkinoilta rahan voimalla. Valta kun kuitenkin säilyy SSAB:n vanhoilla omistajilla.

Toivotaan parasta ja pelätään pahinta. En silti usko, että tämä hyvä ratkaisu oli tällaisessa työllisyystilanteessa, mikä Suomessa vallitsee.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #7

No ruotsalaisetkaan tuskin pystyvät helikoptereilla siirtämään koko tehdasta pois. Lisäkapasiteettia jos aikanaan tarvitaan niin tulevat piiput varmaan tulevatkin Ruotsiin.

Vilkaises kurssikehitystä. Noin +30 prosenttia. En minä tuollaiselle muutokselle nyt suuremmin itke, vaikkei firmaa salkussa olekaan ollut ihan tolkuttomia määriä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #8

Komea piikki näkyy tälle päivälle. :) Kuten totesit, noin 30 prosenttia siitä, kun minä nappasin aamulla kuvani. Salkkumiehet ovat heränneet. Katsotaan miten se tuosta tasoittuu.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #9

Kyllä tuo on muutamassa paikassa aiheuttanut varmastikin tarvetta balansoida. Ei nyt sentään minulla.

Solidumin näkökulmasta katsottuna tasoittaa varmasti aika hyvin Talvivaaraseikkailuja.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #7

Martti Asikainen: - "Silti tässä vähän haisee tällainen, että otettiin kilpailija pois markkinoilta rahan voimalla."

Niinhän tuossa nimenomaan taidettiin tehdä, mutta en oikein ymmärrä tuota "haisee" verbiä. Minusta tuossa toiminnassa ei ole kertakaikkisen mitään väärää. Jos toinen haluaa ostaa ja toinen myydä, niin silloin kaupan syntyminen on ihan rehtiä, reilua ja oikeudenmukaista.

- "Valta kun kuitenkin säilyy SSAB:n vanhoilla omistajilla."

Mutta Rautaruukin omistajien ei ole pakko tähän suostua. Jos tarjous ei kelpaa, he voivat hylätä sen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #19

Niin minun mielestäni Solidumin olisi pitänytkin tehdä.

Kyseessä on kuitenkin valtion sijoitusyhtiö, jolla luulisi olevan jonkinlaisia kotimaakytkentöjä. Vaikka tällä hetkellä näyttää, että kaupasta tulee pelkkää hyvää pääoman muodossa, kaikki ei ole välttämättä niin ruusuntuoksuista.

Viime vuoden lopulla katsottiin, että Rautaruukin liikevaihto supistui kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä edellisen vuoden vertailujaksosta jonkin verran. Kannattavuus ja tulos puolestaan koheni huomattavasti.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #19

Olen Janin kanssa samoilla linjoilla. Jos ne suomalaiset kotitaloudet, jotka ovat huolissaan tästä kaupasta omistaisivat Rautaruukkia niin paljon, että 50 prosentin omistusraja ylittyy niin kaupoille voidaan sanoa, että kiitos ei.

Totta kai se on selvää, että määräysvalta hupenee tuollaisen tarjoushinnan kanssa.

Olisi pöhköä olettaa, että suomalaiset saisivat täyden äänivallan fuusioyhtiöön ja hyvät rahat siihen päälle: noin 20 prosenttia ylihintaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sama suuntahan on ollut jo 20 vuotta, kaikki suomalainen teollisuus ja liikelaitokset muille maille osaomistuskin häviää ajan myötä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Enää ei ole kovin montaa kruunujalokiveä jäljellä kanitettavaksi.

Tapio Vehmaskoski

Muistakaapa, että 2000-luvun alussa Outokumpu osti Avestan: http://www.taloussanomat.fi/arkisto/2002/07/02/out...

Se oli aikoinaan kova pala Ruotsissa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Avesta_(taajama)
http://www.taloussanomat.fi/arkisto/2002/09/12/ave...

Tämmöistä se on busineksessa ja pärjäämisessä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olisi mielenkiintoista tietää, että kuinka ruotsalaisessa lehdistössä tästä aiheesta uutisoidaan ja miten siellä suhtaudutaan. Seuraako teistä kukaan ruotsalaisia kauppalehtiä?

Tuli tässä vain mieleen, että esimerkiksi silloin, kun Outokumpu osti Inoxumin, niin Suomessa uutisoitiin, että sen avulla pystytään parantamaan tehokkuutta a lakkauttamaan ylimääräiset tuotannot Euroopasta. Tämän uskottiin tuovan noin 200 miljoonan euron vuosittaiset säästöt. Jo vuonna 2013 säästöjä piti tulla 50 miljoonaa euroa, mutta unelmiksihan nämä jäivät.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tähänhän vaikutti EU:n omat kilpailuviranomaiset, eli ei vika ole sinällään Outokummun, vaan EU:n.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #13

"EU, tuo maidemme musta ruhtinas, jonka polttavalta silmältä emme pysty pakenemaan".

Helena Kemppainen

SSAB JA RUUKKI YHDISTYVÄT – MUUTTUUKO JOHTAMINEN?

Humanistinen johtaja puolustaa ihmisarvoa ja luontoa auttaen niitä kukoistamaan ja hyvinvoimaan kaikissa tilanteissa, miten on SSAB ja Ruukki – fuusion ollessa kyseessä?

Viime vuonna oli mielenkiintoista seurata Nokian ja Microsoftin ja nyt SSAB:n ja Ruukin tiedotustilaisuutta livenä. Seuraan niitä mm. näistä syistä:

1. Katson miten suomalaisjohtajat esiintyvät ja viestivät merkittävistä tapahtumista organisaatioissaan
2. Miltä kannalta näitä fuusioita käsitellään tiedotustilaisuuksissa
3. Ovatko humanistisen johtajuuden elementit mukana tiedottamisessa
Tässä kommentoin tuota kolmatta kohtaa.

SSAB ja Ruukki kertoivat, että fuusion kautta he yhdessä saavuttavat paremman arvon osakkeenomistajilleen. He eivät maininneet mitä hyötyä tästä on ihmisen hyvinvoinnille yleensä, asiakkailleen, henkilöstölleen, yhteiskunnalle ja luonnolle?

Tiedotustilaisuudessa kerran mainittiin sanat ”sustainable World”, mutta jos tarkastelemme mihin he painottivat tiedotustilaisuuden, kestävästä kehityksestä tai humanistisen johtajuuden prinsiipeistä ei mainittu tämän enempää.

Fuusion kautta nämä kaksi yhtiötä omien sanojensa mukaan saavuttavat joustavuutta, tehokkuutta, kilpailukykyä, säästöjä ja laajentavat globaalia pelikenttää. Innovaatioiden saralla tavoitellaan johtajuutta.

Jäin kaipaamaan mainintoja mm. siitä, miten tämä uusi yhtiö tulee parantamaan asiakassuhteitaan ja johtamistaan. Ehkäpä siitä saadaan kuulla seuraavien kolmen vuoden aikana lisää. Tilaisuudessa nimittäin mainittiin, että johdolla on kolmen vuoden suunnitelma. Olen kylläkin ollut havaitsevinani, että aina kun kaksi globaalisti pientä yritystä (SSAB ja Ruukki globaalisti ovat pieniä pelureita omalla alallaan) fuusioituu ja yhtiöt aloittavat kolmen vuoden mittaisen pläänin, niin sitä seuraa fuusio globaalisti isomman jätin kanssa.

Kiinnostaisi kuulla miten nämä kaksi yritystä pitävät huolen humanistisesta johtajuudestaan näiden kolmen vuoden aikana, jotta henkilöstö ja organisaatio ovat ”teräskunnossa” jälleen kolmen vuoden kuluttua? Lisäksi olisi ollut kiinnostavaa kuulla miten tämä kolme vuotta parantaa maailmaa ja edistää kestävää kehitystä? Taidanpa kartoittaa pääsenkö näitä joltakin kysymään.

Olisi tietenkin toivottavaa, että tästä uudesta SSAB & Ruukki liitosta syntyy niin vahva vauva, että sillä on mahdollisuus kasvaa sellaiseksi organisaatioksi, joka osoittautuukin liideriksi ja näyttää uutta tietä globaalin hyvinvoinnin ja kestävän kehityksen saralla. Uskaltaen ja hoksaten kertoa seuraavassa tiedotustilaisuudessa mitä organisaatiossa tehdään näiden asioiden hyväksi?

Vielä yksi asia mikä tuli mieleeni tämän liiton suhteen. Ruotsalaiset ovat kulttuurillisesti feminiinisiä ja suomalaiset maskuliineja. Eli tässä yhdistyy kahdenlaista johtajuutta, mikä on hyvä asia. Yin ja Yang pääsevät toivottavasti luovaan ei tuhoavaan kiertoon.

Kirjoittaja: Helena Kemppainen

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos perustat johtamiskulttuuriarviosi Hofstedenin tekemään tukimukseen, Helena, niin käsittääkseni sen tutkimuksen arvo on kyseenalaistettu useaan otteeseen.

Mutta niin, ehkä sinun kannattaa olla sähköpostitse yhteydessä esimerkiksi Rautaruukki Oyj:n henkilöstöpuolelle. Uskon, että sieltäpäin vastataan mielellään kysymyksiin, jotka koskevat työhyvinvointia läheisesti. Varsinkin tällaisena aikana, kun moni pelkää työpaikkansa puolesta, on yrityksen imagon kannalta hyvin tärkeää ylläpitää PR-suhteita.

Uskon, että aihe kiinnostaisi monia.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Med fler stålverk i ett sammanslaget bolag kan varje enskilt verk bli mer specialiserat, är tanken.
”Vi avvecklar ingen av de stora produktionsplatserna. De blir alla kvar, men vi renodlar verksamheten på varje produktionsenhet. Då får vi betydligt lägre kostnader”, säger Sverker Martin Lööf."

"Finska staten kontrollerar genom ägarbolaget Solidium 40 procent av Rautaruuki. Genom att sammanslagningen betalas till drygt 70 procent med B-aktier till övervgande del krymper dock Solidiums röster till 10 procent i det nya bolaget."

http://www.di.se/artiklar/2014/1/22/martin-loof-in...

Henry

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos Henry,

Ilman B-sarjan osakekikkailua ei olisi Industrivärdenin rooli keskeisenä omistajana säilynyt. Ei ihme, että on hymy herkässä Sverker Martin Löfillä, joka istuu niin SSAB:n kuin Industrivärdeninkin puheenjohtajana.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kuten tuossa aikaisemmin jo toin esiin,

"Rautaruukin ja ruotsalaisen SSAB:n fuusiossa syntyvän uuden teräsyhtiln nimeksi tulee SSAB. Asian vahvistaa SSAB:n viestintäjohtaja Marie Elfstrand talouslehdi Dagens Industrille.

Myös uuden yhtiön johto on ruotsalainen, sillä SSAB:n johtaja Martin Lindqvist nousee uuden yhtiön toimitusjohtajaksi. Rautaruukin toimitusjohtaja Sakari Tamminen jatkaa Rautaruukin toimitusjohtajana osakevaihtotarjouksen toteuttamiseen asti ja jää sitten eläkkeelle.

Rautaruukin suurimmalle omistajalle Suomen valtiolle jää uudessa yhtiössä 10 prosentin äänivalta".

- Uusi Suomi

Ilkka Huotari

Solidiumin pitäisi katsoa tätä Suomen kansantalouden kannalta, eikö?

Pitääkö tästä päätellä, että myynti on hyvä asia em. seikan kannalta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset