Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Nuoret ovat vapaata riistaa

Viime aikoina mediassa on uutisoitu tämän päivän nuorista ja heidän asenteistaan vallitsevaa työkulttuuria kohtaan. Aihetta on käsitelty hyvin laajalti ja toisinaan se on nostanut tunteet pintaan eri ikäluokkien keskuudessa. Tämän päivän nuoria on vertailtu mm. sota -ja pula-aikana syntyneisiin, todellisen Suomen jälleenrakentajiin. Lukuisat huolestuneet kansalaiset ovat tuoneet esiin näkemyksiään siitä, kuinka tämän päivän nuoret eivät pärjäisi samanlaisissa olosuhteissa kuin mitä maassamme oli ennen. Tätä on mahdotonta näyttää toteen, vaikka toisaalta monet tutkimukset ovatkin osaltaan osoittaneet, että ihminen pystyy olosuhteiden pakosta muuttamaan käytöstään ja rikkomaan henkisiä sekä fyysisiä rajojaan, mikäli kyse on elinehdoista ja ennen kaikkea selviytymisestä.

Tänä päivänä Suomessa vallitsee hyvin erilaiset olosuhteet, eikä onneksemme tällaista pakkoa pääse syntymään. Päinvastoin, palveluyhteiskuntamme on viety niin pitkälle, että omalta osaltaan se passivoi jäseniään tarjoamalla paljon ja vaatimalla vain hyvin vähän takaisin. Kun tähän lisää Suomessa laajalti harjoitetun, nuoria alistavan ja yleistävän ilmapiirin, on se omiaan luomaan itseään toteuttavia ennusteita. Järjestelmän muuttaminen on kuitenkin liki mahdotonta, koska hyvin useat ihmiset ovat oikeasti avun tarpeessa.

Mediassa on havaittavissa selkeä linjaus nuorten suhteen. Ohessa muutamia poimintoja eri lehtien otsikoista kuluneiden kuukausien varrelta: ”Työt ottavat nuoria pattiin”, ”Suomalaisia nuoria ei mansikanpoiminta kiinnosta”, ”Kunnissa on kesätöitä, mutta työt eivät nuoria kiinnosta”.  Kukaan ei vaivaudu mainitsemaan sitä, että mansikanpoiminta tarkoittaisi 15 – 16-vuotiaalle nuorelle väliaikaista muuttoa pois heidän kotikunnistaan sekä mansikkatilalla asumista. Pidän itse tätä vaatimusta kohtuuttomana. Harva mainitsee myöskään sitä, että useat pienemmät kunnat maksavat nuorille kesätyöntekijöilleen suorastaan naurettavaa palkkaa. Ensimmäisenä mieleeni tulee Alavuden kunta, jonka kesätyöntekijöiden tuntipalkka oli noin 4 euroa tuntia kohden vuonna 2011. Näyttääkin siltä, että median silmissä eri ryhmillä on eri arvo. Jostain syystä nuoria ei tarvitse käsitellä yksilöinä ja ihmisinä, vaan heidät voi yleistää yhdeksi kollektiiviksi, ”tämän päivän nuoreksi”.

Kuten otsikot osoittavat, voi tämän päivän nuorta loukata varauksetta ja ilman seurauksia. Mikäli lehdessä otsikoitaisiin, että ”Suomalaiset keski-ikäiset äidit ovat Pohjoismaiden laiskimpia", nousisi aiheesta epäilemättä kohu sekä useampi kanne Julkisen sanan neuvostoon. Nuorten kohdalla tilanne ei ole aivan yhtä ideaali, eikä kansalaisten puolelta myöskään osoiteta samankaltaista ihailtavaa valveutuneisuutta heidän oikeuksiensa puolesta. Nuoret joutuvat kohtaamaan median ja mielipidevaikuttajat aseettomina, kokemattomina ja ilman tukea.

Valtamedian luodessa kuvia nuorista, heijastuvat niiden vaikutukset yleisiin mielipiteisiin, arvomaailmaan ja ennen kaikkea aikuisten suhtautumiseen nuoria ihmisiä kohtaan. Mediassa nuoret tuodaan lähes poikkeuksetta aina esiin negatiivisten diskurssien kautta, joiden seurauksista vastuun kantaa koko nuorisomme. Painotankin siis sitä, että "tämän päivän nuoret" toimivat vain niiden rajojen sisällä, mitä yhteiskunta ja sen sisällä toimivat yhteisöt ovat heille asettaneet. Vuosien saatossa nämä rajat ovat muuttuneet häilyviksi, koska elinehtoihin liittyviä pakotteita ja velvollisuuksia ei ole samalla tavalla kuin ennen.

Tilanteen voi nähdä kaikin puolin ristiriitaisena, sillä samaan aikaan, kun useat poliittiset vaikuttajat ja mediakasvot esittävät huolestuneena näkemyksiään nuorten syrjäytymisestä, heittelevät he toisten lehtien palstoilla yleistäviä ja loukkaavia kommentteja laiskoista ja työtävieroksuvista "tämän päivän nuorista".  Käsite ikärasismista tuntuu siis toimivan vain toiseen suuntaan, jonka seurauksena nuoret jäävät vääjäämättä altavastaajien rooliin yksin. Keskusteluissa ei juurikaan tuoda esiin muuttunutta työkulttuuria kokonaisuutena, työharjoittelijoiden ja oppisopimusopiskelijoiden systeemaattista hyväksikäyttöä, alipalkkausta ja sitä tosiasiaa, että tämän päivän Suomella ei yksinkertaisesti ole tarjota töitä kaikille.

Minä uskon, että tätä aihetta olisi huomattavasti helpompi lähestyä, mikäli kyse olisi vain pienestä ryhmästä, mutta kun puhutaan kokonaisesta sukupolvesta, ei syy-ja-seuraus-suhteiden havaitseminen ole enää niin helppoa ja yksinkertaista. Nuoret ovat täsmälleen sellaisia millaisiksi kulttuurimme, yhteiskuntamme ja kasvattajat ovat heidät kasvattaneet, sillä käsityspohja velvollisuuksista, vastuusta ja moraalista luodaan jo varhaiskasvatuksen aikana. Jokaisen tulisi myös muistaa se, että loukkaaminen ja halveksiminen harvemmin johtavat toivottuihin tavoitteisiin ja päämääriin.

Kysynkin, että olisikohan meillä peiliin katsomisen paikka?

 

Nuorten syrjäytymisestä lisää täällä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mielestäni tuo tympeä asenne on yleistä kaikkia työttömiä kohtaan. Katainenhan sanoi että kaikki olemme syyllisiä nykyiseen lamaan eli yrittää pestä typeriä päätöksiään syyllistämällä syyttömiä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Näin on. Media ratsastaa kaikilla mahdollisilla syntipukeilla!

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Ehkeivät tosiaan kaikki ole syyllisiä lamaan, mutta toinen vielä yleisempi harhakäsitys on, että juuri viimeisin tai edelleen vallassa oleva hallitus olisi tehnyt ne päätökset, joiden myötä Suomi ahdinkoon on joutunut.

Ei, nykyinen tilanne on olennaisimmin muodostunut hiljalleen 30-40 vuoden aikana eri hallitusten tekemien, ihmisten taloudellista toimeliaisuutta näivettäneiden ja ihmisiä passivoittaneiden päätösten seurauksena.

Niin vakaasti hiljalleen, että suurin osa ei ole edes havahtunut kyseisiin päätöksiin puuttumaan. Nyt vain on viimein tullut pää vetävän käteen.

Käyttäjän KalervoKassuBjrkbacka kuva
Kalervo Björkbacka

Hyvä kirjoitus Martti, mutta ei tämä ole uutta. Me edellinen ikäpolvi(itse -59 syntyneenä) olemme saaneet kuulla samaa. Silloin ei vaan ollut tälläisiä kirjotus mahdollisuuksia. Olimme myös laiskoja töitä vieroksuvia häirikköjä. Vanhempamme olivat joutuneet 13-15 vuotiaina pöllimetsään, navettaan lypsämään ennen kello kuutta jne.

Itse kun olin teini ei meidän kunnassa vain ollut mahdollisuutta saada töitä jos ei ollut lähisukulainen Rautaruukilla tai Partekilla ja -77 oli myös silloinen isompilama, eli niinkuin nyt. Silloin Presidentti Kekkonen hajoitti hallituksen ja eduskunnan, koska työttömyys oli noussut yli 70000. Onneksi pääsin silloin vapaaehtoisena armeijaan ja sieltä päästyäni lähdin opiskelemaan.

Tuo Martti kunnan maksama naurettava 4€ tuntipalkka, ei se ole mielestäni naurettavan pieni kun ottaa huiomioon sen, että tuon ikäiset lapset asuu kotona, joten heillä ei ole asumis ja ruoka kuluja.
Mutta niinkö aina kun on isompilama, ensimmäiset kärsijät ovat lapsiperheet, opiskelijat ja eläkeläiset vaikka kyllä se tällaista jätkääkin kirpaisee. Vaimo tuossa riemuitsi kun katsoi uutta sähkösopimusta, koska sähkölasku laski n. 10%, riemu oli lyhytaikainen kun ilmoitin, että sähkövero nousee vuodenvaihteessa.

Minun mielestä te nuoret oletta vain paljon fiksumpuia kuin minun ikäluokka ja me taas olimme fiksumpia vanhempiemme ikäluokkaan verrattuna ja tiedän sen kun seuraan omien lasteni elämää.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Näen kyllä tuon sinun pointin, että murkkuikäiselle tuo 4 euron tuntipalkka on vielä ihan kohtuullinen. Ei se paljoa sen isompi ollut markka-aikanakaan, kun vuonna 1998 ruohoa leikkaamalla säästin rahat ensimmäiseen tietokoneeseen. Ongelmaksi nousee kuitenkin nämä nk. "vanhemmat nuoret". Mitä vanhempiin nuoriin tulee, niin olen kyllä sitä mieltä, että täysi-ikäisen opiskelijan tulisi saada jo täysi-ikäisen ihmisen palkkaa. Varsinkin silloin, kun hän asuu poissa kotikunnaltaan. Tämä minulle tuli mieleen, koska useisiin artikkeleihin oli asetettu huomattavan suuri ikähaarukka käsittämään kollektiivista nuorten ryhmää. Toisinaan jopa nuoret aikuiset, jotka opiskelivat korkeakouluissa ja yliopistoissa, laskettiin tähän mukaan.

Mitä tuohon sukupolvien väliseen eroon tulee, niin näinhän se kassu on, että kukin sukupolvi elää oman aikansa ehdoilla ja tästä syystä onkin mahdotonta verrata elinoloja ja elämäntapoja kokonaisuuksina toisiinsa. Sinunkin aikana on yhteiskunta käynyt lävitse hitaasti, mutta varmasti 4 todella suurta muullistusta.

Käyttäjän HelenaSaukonp kuva
Helena Saukonpää

..mistä ja kenestä nykynuorista löytyisi muodustumaan 60-lukulaisten kaltainen kriittinen ja äänekäs älymystö joka vaatisi "vanhoja pieruja" väistymään ja ottaisivat yhteiskunnan nyt foorumit haltuunsa sillä tulevaisuus on heidän (...ja melkein jo nykyisyyskin)

Nouskaa barrikaadeille ,ottakaa yhteiskunta haltuunne kuten aikoinaan ja edelleen vallassaolevat "vanhat pierut" vai katseletko tapahtuvaa vallanjakoa sukujen sisällä...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tekstissähän ei ole kysymys vallasta. Eduskunta on täynnä nuoria paikkaansa hakevia poliitikkoja, mutta ulkomailla asuvana se ei ole oikeastaan enää minun asiani.

Se, mitä minä halusin tuoda esiin on se epäkohta, kuinka nuoria saa jopa valtamedian puolelta loukata ja moukaroida niin paljon kuin haluaa ilman minkäänlaisia seurauksia. Kirjoituksessani on kyse siis reiluudesta ja itseään toteuttavista ennusteista.

En tosiaan laske itseäni 16-vuotiaiden nuorten joukkoon (olen yli 13 vuotta heitä vanhempi ja yli 9 vakituisesti työelämässä pyörinyt). Koen muutenkin olevani hieman eri puusta veistelty, mutta kuten eräs tuttavani tuossa totesikin, jokaisen aikakauden ihmiset kohtaavat aikakaudelle ominaiset haasteet ja ansat.

Käyttäjän lasseneponen kuva
Lasse Neponen

"... mistä ja kenestä nykynuorista löytyisi muodustumaan 60-lukulaisten kaltainen ..."
No can do ! Puuttuu volyymit.

Suurille ikäluokille se oli helppoa, koska kannatus vaaleissa riitti samassa elämäntilanteessa olevien massan myötä.
Ei ole yksittäisten ihmisten, eikä joukonkaan syytä/ansiota, että yhteiskunnallinen päätöksenteko mukailee suuria ikäluokkia ja ajankohtaisiksi asioiksi päivittyvät suuria ikäluokkia koskettavat asiat.
He vain ovat, kuin pupu pythonin ruoansulatuksessa. De facto - syyttelemättä ja ilman omaa syytään.

Ei 1970-80 luvuilla puhuttu, eikä välitetty tuon taivaallista 1920-30 luvuilla syntyneitä todellisia hyvinvoinnin- ja jälleenrakentajia.
He saivat mennä pienelle eläkkeelle ja köyhinä hautaansa.
Suosiollisilla suhdanteilla heiltä perinnöksi jääneet rintamamiestalot myytiin sitten riistohinnoiteltuna velkavankeudeksi 1970-80 luvuilla syntyneille nuorille aikuisille, joiden vanhempien edulliseen hintaan hankkimat kodit sai "helposti" maksettua tasaisen inflaation ja säännöllisten palkankorotusten avulla.

Se vain maailma menee niin, että politiikka ja talous seuraa suurinta suosiota, joka taas määräytyy suurimman massan elämäntilanteesta.

p.s.Ja mitä tahansa puhutaan ja millä tahansa termeillä, niin nykyisen kriisin perusta on eläkepommi, johon sopeutumista vaaditaan huoltosuhteen muutoksen johdosta kaikilta muilta paitsi 1940-1955 syntyneiltä, joilla on vähiten velkaa ja eniten varallisuutta.

p.p.s. Aina on nuoria haukuttu, mutta nyt on helppoa äänestää jaloillaan, eikä sitä ole holhoava hallintomme laskelmissaan huomioinut.

Käyttäjän HelenaSaukonp kuva
Helena Saukonpää

Ei se ihan noin ole,että vaaleilla oletaisiin edes 60-luvulla muutosta saatu aikaan. Se tehtiin vaan tekemällä ja olemalla äänessä ja "piikkinä vallan ja rahan lihassa". (suuret ikäluokat vanhempineen olivat todella köyhää sakkia)

Silloin oli rahanvallan ja eliitin mahti>< taviksien todella olemattomien vaikutusmahdollisuuksien erot huimat.Vaikutusmahdollisuuksien puute oli jotain aivan muuta kuin tänä päivänä ,samoin nykyisen kaltainen äänensä kuuluviin saaminen ei edes kenenkään mielikuvituksissa ollut mahdollista.

Raha ja valta ovat aina ja joka maassa olleet ne jotka ovat rahvasta käskyttäneet ja vieneet käskytettävänsä haluamaansa karsinaan. Mutta "vallattomien " joukosta on noussut kummallisesti yhteiskuntatietoisia,sosiaalisella sydämellä varustettuja nuoria älykköjä jotka ovat terävästi kritisoineet aikansa valtaa ja tapoja ja näin yhdessä saaneet ääntään kuuluviin ja ajatuksiaan leviämään. Se ääni/meteli pelotti todella eliittiä jotka joutuivat myönnytyksiä antamaan,ajatusmaailmaansa ja lakeja muuttamaan. Isoa rahaa ei 60-lukulaisetkaan saaneet aisoihin,eikä kukaan saa nytkään mutta yleisen yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden herättäminen henkiin olisi nytkin taas suotavaa ja voisi jotain pelastaakin.

Jos itsekeskeisyydellä ja "ahneudella"ja toisen kampittamisella omaksi hyödyksi jatketaan,siitä ei hyvää seuraa nykynuorien ja tulevien ikäluokkien elämässä. Jos näin vain jatkuu ,silloin syntyy kaksi eri yhteiskuntaa ja ajatusmaailmaa jossa on eri moraali,eri etiikka ja eri lait ja joka ei hyvinvoivalle osalle tiedä "rauhallista " elämää.

Nyt nuoria "pakkokoulutetaan" koulun pennkillä hamaan hautaan asti ,etteivät "syrjäydy". Pelastus olisi työ mutta sitä ei anneta.

Suuret ikäluokat ovat eläkkeensä itse maksaneet(heidän vanhempansa eivät omaansa edes ehtineet)ja siksi olisi jo vihdoin aika saada heidät eläkkeelle ja nuoret heidän tilalleen töihin!!! He ,jotka nyt rakentavat kotiaan ja perhettään ja omaa tulevaisuuttaan.

Ei ole mitään mitään mieltä nuorten olla enää hiljaa ja odottaa,vaan vaatia vanhoja ja jo eläkkeensä tienanneita väistymään.

Suurta huolta huoltosuhteen vinoumasta on turha kantaa sillä suuret ikäluokat omalla elämäntapahistoriallaan ja geeneillään kaatuvat kuten syntyivätkin; yht'äkkiä" ja koko ajan jo kiihtyvään tahtiin. Se on aivan varma. Me emme tule elämään kuin muutamia vuosia vanhemmiksi kuin omat vanhempamme. Nyt 2010-luvulla syntyneet saattavat elääkin 90-100v ...jos eivät teolliseen ruokaan kuole.

Edelleen toivon nuorten ja nuorten aikuisten ottavan suurten ikäluokkien edelleen hallinnoiman maamme vastuulleen sillä tätä huonommin ei kukaan enää voi hommaa hoitaa kuin se on viimeisten 25 vuoden aikana tehty.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset