Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Hintakehitys Suomessa on Euroopan huippua

Olen odottanut jo jonkin aikaa uusia tilastoja Euroopan unionin sisäisistä hintakehityksistä, koska minua kiinnostaa se kuinka rumia lukuja me näemme vuodelta 2012. Edellinen Eurostatin tekemä tilasto koskee vuotta 2011, jolloin Suomi oli elintarvikkeiden hintavertailussa selvästi euromaista kallein. Kun ottaa huomioon sen, että heinäkuussa 2010 elintarvikkeiden arvolisäveroa laskettiin sovitusti seitsemästätoista prosentista kahteentoista prosenttiin, voi sitä kutsua yllätykseksi. Suomessa elintarvikkeiden hintojen nousu ollut tasaisen kovaa. Arvolisäveron aleneminen kun oli kuitenkin 5 % ja rahassa tämä on jo aika tuntuva summa. Kansa odotti saavansa rahalleen hieman enemmän vastiketta, mutta turhaan. Minne se sitten jäi ja minne se katosi?

Jokainen tiedostava kuluttaja huomasi elintarvikkeiden hinnoilla keploteltun kuplan jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Hieman ennen arvolisäveron laskua tuotteiden hintoja nostettiin, jonka jälkeen ne sitten laskettiin takaisin alkuperäiseen hintakategoriaan. Arvolisäverosta tulevat vähennykset jäivät kauppiaiden taskuun. Sittemmin arvolisänveroa korotettiin 14 prosenttiin.

Perjantaina 31.5.2013 valtionvarainministeriö julkaisi Julkisen talouden kestävyys ja rakenneuudistusraportin, jonka viesti Suomen kansalle oli hyvin karu. Raportin perustana oli ajatus siitä, että Suomessa yhtenäistettäisiin arvolisävero 22 prosenttiin, joka näin ikään kattaisi kaikki tuotteet ja yhdenmukaistaisi arvolisäverotusta. Raportissa tutkijat perustelevat mahdollista korotusta ajatuksella, jonka mukaan arvolisäveron yhtenäistäminen kompensoitusi sosiaalietuuksien indeksikorotuksilla. Minä en oikeastaan halua edes tietää sitä, millaisella laskukaavalla he ovat tällaiseen tulokseen päätyneet. Tänä päivänä Suomessa on huomattava määrä pienituloisia, työssäkäyviä ihmisiä, jotka eivät kuitenkaan kuulu sosiaalietuuksien piiriin. Valtiovarainministeriön raportissa ajatellaan ennen kaikkea valtion kassaan putoavia lisäeuroja, jotka sitten valuisivat toisesta päästä ulos. Raportin mukaan uusi yhtenäinen veroprosentti nostaisi keskimääräistä arvolisäverokantaa noin 1,4 prosenttiyksikköllä, joka lisäisi verotuloja yli miljardilla eurolla.

Tällä hetkellähän Suomessa on varsin omalaatuinen ja omasta mielestäni toimiva arvolisäverotus, jonka mukaan elintarvikkeista, rehuista sekä ravintola- ja ateriapalveluista menee arvolisänveroa 14%, kun taas kirjoista, tilatuista lehdistä, liikuntapalveluista, sekä lukuisista muista palveluista menee arvolisäveroa 10%. Yleinen arvolisävero puolestaan on 24 prosenttia, joka kattaa mm. elektroniikan ja muut länsimaalaiset ylelliset perustarpeet. Kun lähdetään arvuuttamaan sitä, mihin suurimmalla osalla Suomen kansalaisista rahat valuvat, tulee ensimmäisenä mieleen elinkustannukset. Näin ikään uudella korotuksella varmistettaisiin vain se, että vähempiosaiset ja pienituloiset joutuvat vielä ahtaammalle tulevaisuudessa. Korotuksen myötä tuotteiden hinnat tulisivat nousemaan noin 8 – 12 %, joka on kohtuuton korotus.

Samaan aikaan S-ryhmän ja Keskon yhteenlaskettu markkinaosuus päivittäistavarakaupassa on ylittänyt jo pitkälti yli 80 prosenttia, varmistaen näin kahden yhtiön oligopolin maassamme. Tänä päivänä S-ryhmä on päivittäistavarakauppojen selkeä valtias ja pystyy näin ikään määräämään omat hintansa ilman oikeaa kilpailua 45,6 prosenttiyksikön markkinaosuudellaan. Samaan aikaan Keskon osuus on noin 35 prosenttia (markkinatutkimusyhtiö Nielsen, 2012).  Todettakoon vielä sen verran, että kummankin jättiläisen osuus on noussut tasaisesti joka vuosi ja että vuonna 2012 kaupan keskusliikkeet perustivat työryhmän selvittämään mahdollisia yhteistyötoimintamalleja. 

Myös Suomen ministeriö on huolestunut kaupan keskusliikkeiden toteuttamasta markkinavääristymästä ja tästä syystä  edellisenä vuonna asia nousikin viimein eduskunnan työpöydälle. Ministeriö ehdotti, että yli 30 prosentin markkinaosuuden omaaviin kauppoihin sovellettaisiin suoraan kilpailulaissa säädettyä määrävän markkina-aseman käyttökieltoa. Luonnollisesti toimintamalli koskisi vain kahta jättiläistä Suomessa, jonka vuoksi Kesko ja S-ryhmä vastustivatkin sen toteuttamista loppuun saakka. S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Jukka Ojapelto ihmeteli ministeriön tarvetta rajoittaa toimivaa kilpailua entisestään. Hänen mukaansa elintarvikkeita verotetaan Suomessa jo nyt raskaalla kädellä.

Minä olen sitä mieltä, että Jukka Ojapelto on oikeassa, mutta elintarvikkeita ei suinkaan veroteta kauppiailta, vaan suoraan kuluttajilta, kauppiaiden hallitessa markkinoita ja markkinoiden hintoja huomattavilla kartelleillaan. Samaan aikaan osa meidän poliittisista päättäjistämme istuu heidän korkeissa hallinnollisissa vakansseisaan, nauttien näin ikään huomattavan suuria kokouspalkkioita sekä henkilökunta-alennuksia, jotka koskevat koko perhettä. Tällä hetkellä elintarvikejättiläisillä on meneillään siirtymäaika. Saa nähdä millaisia korotuksia tulevaisuus tuo tullessaan, mutta kauppiaat itse ovat pitäneet selvänä kuitenkin sitä, että tuotteiden hinnat tulevat nousemaan seurauksena tästä uudesta käyttökiellosta. Sitä, kuinka paljon ne tulevat nousemaan, ei tiedä kukaan, sillä kaupan keskusliikkeet voivat päättää tämän hyvinkin mielivaltaisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"Hei, nostetaan hintoja, kun pienituloisille se ei tunnu missään, koska sosiaaliavustuksien indeksikorotukset."

- Hetkinen, entäpä ne ihmiset, jotka käyvät töissä alle 2500 euron bruttopalkalla?

"Mitä niistä.."

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ehkä vasemmistoliiton pitäisi lähteä hallituksesta ja sitten saisi oppositio miettiä kumpi tai molemmatko lähtee uuteen hallitukseen korvaamaan kokoomusta

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Se voisi olla ihan järkevä skenaario. Ihan hulluksi menossa tuo synnyinmaani.

Harri Lahtinen

Sanokaa ja kertokaa minulle missä asioissa suuri EU- kiihkoilija Stubb on ollut oikeassa EU:n suhteen ennen liittymistä-tähän päivään, ja kertokkaa vastaavasti missä asioissa esim. Soini on ollut väärässä?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kysymys on sisäpoliittisesta asiasta, eikä niin Stubbin kuin Soininkaan EU-kannoilla ole asian kanssa mitään tekemistä.

Rahaa pyritään taas tekemään tavallisten palkansaajien selkänahasta ja samalla väitetään, että pienempiosasia tämä ei koske, koska sosiaaliavustuksien indeksikorotukset ovat verrattavissa verokorotuksiin. Väittämänä tämä on täyttä utopiaa, kun katselee menneiden vuosien sosiaaliavustuksien indeksikorotuksia, mutta saattaahan joku tuon uskoakkin.

Kaiken näköisistä raporteista sitä maksetaankin!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sua ei sitten ruoan hinta kiinnosta. Siinä ei sitten eipäs juupas paljon auta kun tehdään uutta hallitusohjelmaa. Ja Soini ehkä liittyy sinuun mutta Stubb, kuka välittää.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tällä hetkellä koko EU-keskustelu on aivan täyttä kuraa ja Puheenvuoroon ilmestyy noin 20 identtistä "kreikka-eurobondi-maahanmuutto-euroalue-eurokriittisyys-euromyönteisyys"-keskustelua päivittäin. Unohdinko pakkoruotsin? Sitten sinne kerääntyy samat 15 - 25 ihmistä väittelemään samoista asioista ja samoilla argumenteilla joka ikinen päivä. Tietystikään tässä ei mitään vikaa ole, vaikka en itse jaksakkaan niihin enää kantaa ottaa. Omasta mielestäni välillä kannattaisi kuitenkin avata enemmän silmiään sisäpoliittisillekin asioille, sillä Suomesta löytyy paljon muutakin kuin pelkkä maahanmuutto, pakkoruotsi ja euro.

Ruoan hinnan nousulla ei ole mitään tekemistä Euroopan unionin kanssa, vaan se johtuu puhtaasti supisuomalaisen elintarvikekilpailun vääristymästä. Tietysti joku voi vierittää arvolisäveron nousun eurobondien syyksi ja varmasti sieltä suunnalta voi myös syytä katsoa, mutta koko aihehan koski kuitenkin sitä, että nyt ajatuksena on tehdä säästöjä väärästä suunnasta ja väärällä tavalla.

Harri Lahtinen Vastaus kommenttiin #7

"Ruoan hinnan nousulla ei ole mitään tekemistä Euroopan unionin kanssa" Stubb sanoi ennen liittymistä että ruoan hinta laskee kuin (jos) liitumme Euroopan unioniin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #9

Harri, kaiken järjen mukaan sen olisi pitänytkin laskea, kun tullimaksut ovat pienempiä nykyään. Jossain meni vikaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #11

Yksi huono sato ja tuotteen hinta nousee pysyvästi. 2008 taisi olla vilja, 2010 se oli kahvi. Tänä vuonna se oli peruna ja viime vuonna se oli hunaja. Jos vain ihmiset äänestäisivät jaloillaan ja näyttäisivät keskisormea suurille ketjuille.

Suomessa tämä isojen ketjujen korostuminen alkaa olemaan jo amerikan meininkiä, kun ei edes ole enää juuri mitään muita vaihtoehtoa. Yksilölliset huoltoasemat ovat nykyään ABC myymälöitä. Kahvilat ja pienet putiikit ovat puolestaan muuttuneet Subway-ravintoloiksi tai FilmTowneiksi. Kioskit taas ovat nykyään kaikki R-Kioskeja. Mitä vielä, pienempiä marketteja ei taida löytyä muita kuin Valintatalo, K-Kauppa, Alepa ja Siwa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #9

Stubb ei muuten varmasti sanonut vuonna 1994 asiasta yhtään mitään. Suomi oli virallisesti jäsen tammikuussa 1995.. höpökommentteja jälleen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Pitäisi myös kaupan itse lähteä mukaan muuttamaan käytäntöjä ja rakenteita. Tilanne voi muuten kärjistyä. Nyt kun avaa suomalaisen kaupan oven ei ikinä odota löytävänsä mitään mikä ei ole joko kallista tai huonoa. Se on kansanterveydellinen riski että kauppa ei vaan toimi Suomessa mitenkään muuten kuin niille jotka rahastavat. Edes perunoita ei suojata valolta. Kaikesta huokuu kyvyttömyys olla alalla jonka vaatimukset etiikan, maun, terveellisyyden, kansantalouden viihtyvyyden jne ovat valtaisat.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Se on kyllä aivan totta. Hyvä, että ehtii kaupasta kotiin, kun perunat ovat jo vihertäviä solaniinista ja idut kasvamaisillaan. Sama pätee hintaan. Suomalaisesta juures- tai kasvistuotteesta voi joutua maksamaan jopa 1 -2 euron korkeampaa kilohintaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ainoa kotimainen suht ok juures on luomuporkkana. Ei kovin kallis ja koko talven saatavilla. Tulee vaan korvistakin ulos kun aina niitä syö. No jotkut puurohiutaleet on toinen ok tuote. Juuston kilohinta on toivoton. Kaupan tapa olla käyttämättä ilmaista ulkoajohdettua kylmyyttä talvella on tyhmää. Valtava poisheittäminen on tyhmää. Jne

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset