Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Vapaan ja kansainvälisen tietoverkon puolesta!

  • en omista oikeuksia kuvaan
    en omista oikeuksia kuvaan

Tietoviikosta (7.10.2012) löytyy verkkotoimittaja Janne Luotolan kirjoittama mielenkiintoinen artikkeli Eurooppalaisten telekommunikaatioyhtiöiden aloitteesta muuttaa tietoliikenne maksulliseksi. Kärjistetysti sanoen tämä tarkoittaisi sitä, että käytännössä vapaa ja kansainvälinen tietoverkko lakkaisi. Minusta tuntuu, että kovinkaan moni teistä koskaan huomannut kyseistä uutista, sillä siitä oli yllättävän vähän puhetta mediassa (asiasta uutisoi ensimmäisenä Cio-lehti).

Uutisen mukaan Euroopan suurimpien telekommunikaatioyhtiöiden kerrotaan suhtautuvan tietoliikenteen säätelyyn hyvinkin myönteisesti, kun taas maat kuten Yhdysvallat ovat tätä kyseenalaista aloitetta vastaan. Yhdysvaltojen näkemys on aika selvä, sillä sielä päässä pelätään, että maksullisuus käytännössä lopettaisi suuren osan tietoliikenteestä. Minun mielestäni tämä on aika todentuntuntuinen uhkakuva. Eurooppalaisten operaattorien aloitteen taustalla on kysymys siitä kuka Internetin maksaa, sillä uusien verkkojen rakentaminen ja vanhojen ylläpitäminenkään ei ole ilmaista. Tavallaan ymmärrän kyllä telekommunikaatioidenkin huolen siitä mitä tulee verkon ylläpitoon. Uskon kuitenkin, että tässä, kuten niin monessa muussakin tapauksessa on enemmänkin kyse hyödyn tavoittelusta. Raha puhuu.


Jos otetaan esiin pahin mahdollinen uhkaskenaario, jossa vapaa ja kansainvälinen tietoverkko lakkaisi, niin tämä käytännössä tarkoittaisi myös sitä, että globaalin sijasta meistä tulisi jälleen lokaaleja ihmisiä. Tämä johtaisi väistämättä myös siihen, että ajan myötä sumuverhon takana elävät ihmiset "poteroituisivat" omiin maihinsa tai alueisiinsa. Tietoyhteiskunta johon me olemme tottuneet alkaisi rapistumaan. Myös kansalaisvaikuttamisesta tulisi huomattavasti haasteellisempaa, sillä mikäli verkossa toimiminen tulisi maksulliseksi, se lisäisi automaattisesti ihmisten välistä eriarvoisuutta niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.


Tottakai myös valtion politiikka ja poliittiset järjestelmät tulisivat vaikuttamaan syntyvään tilanteeseen. Uskon, että sosiaalidemokratiassa mahdollistettaisiin köyhienkin verkon käyttö eri keinoin, kuten vaikkapa ilmaisilla verkkopäätteillä (kirjastot, työvoimatoimiston pisteet jne.), mutta totuushan on, että suurin osa maailmasta ei elä sosiaalidemokratiassa. Tilanne olisi epäilemättä toinen vahvasti kapitalistisissa maissa, kuten vaikkapa Yhdysvalloissa, joka kumma kyllä kuitenkin vastusti kyseista aloitetta.

Totalitarismeissa verkon maksullisuus olisi lahja suoraan taivaasta. Lahja, joka otettaisiin vastaan ilolla ja laulujen säestämänä, sillä maksulliseen verkkoon ei olisi enää köyhillä varaa, ja mitä vähemmän köyhä kansanosa saa tietoa maailmasta, uusista aatteista ja vapautumisen filosofioista, sitä vähemmän se pyrkii liikehtimään kohti muutosta. Toivon, että jokainen teistä, joka viitsi tämän tekstin lukea, miettisi hetken kyseisen aloitteen seurauksia mikäli se löisi läpi. Jos haluat herättää keskustelua, niin nyt on aika tehdä se ja anna myös äänesi kuulua oikean asian puolesta.  


Lopuksi lainaan hieman Manuel Castellsia, tunnettua sosiologia ja tietoyhteiskuntatutkijaa:  

”Me emme katso Internettiä samalla tavalla kuten me katsomme televisiota. Käytännössä Internetin käyttäjät (enemmistö väestöstä kehittyneissä yhteiskunnissa ja yhä suurempi osa kolmannen maailman väestöstä) elävät Internetin kanssa.”

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mikäli Euroopan Unionista tulee joskus 10 vuoden sisällä liittovaltio, on aivan varmaan, että Euroopassa huomattaisiin Internetin markkinamahdollisuudet myös poliittisella tasolla. Tämän myötä kyseistä aloitetta lähdettäisiin ajamaan eteenpäin myös poliittisin voimin. Eurooppa kun kuitenkin loisi kohtalaisen ison vaikutusalueen Internettiin ja jos ulkomaalaisia sivustovierailijoita voitaisiin rahastaa, niin en epäile hetkeäkään etteikö siihen naruun tartuttaisi. Ja se mitä toiset edellä, sitä toiset perässä, näin ollen meillä olisi uljas uusi maksullinen tietoverkko.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Huomio, tässä nyt ei ole kyse Euroopan Unionista, vaan tietoverkosta, joten ole kiltti äläkä tuo EU- ja EMU-kritiikkiä tähän keskusteluun mukaan. Minua ei kiinnosta kuinka paljon parempi markka voisi olla tms.

Tapio Neva

"Tietoviikossa (7.10.2012) oli Janne Luotolan kirjoittama mielenkiintoinen artikkeli Eurooppalaisten telekommunikaatioyhtiöiden aloitteesta muuttaa tietoliikenne maksulliseksi. Tämä tarkoittaisi siis sitä, että käytännössä vapaa ja kansainvälinen tietoverkko lakkaisi. Minusta tuntuu, että kovinkaan moni teistä koskaan huomannut."

Mistä päättelet, että Internet on nyt ilmainen?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tällä hetkellä operaattorit Internetpalvelujen tarjoajien sijaan, mutta toisaalta vanha verkko alkaa olemaan jo ikääntymään päin. Kaapeleita tarvitsee uusia ja se maksaa. Tämä voi olla esim. yksi syy siihen, että Google ajaa vapaan Internetin asiaa, koska Google on yksi suurimmista Internet-palvelujen tarjoajista, laittamatta jeniäkään itse verkon ylläpitoon (ellei sitten tavallista kaistapalvelua, josta mekin maksamme, lasketa siihen).

Toisaalta taas operaattorikilpailu ei suinkaan ole vapailla markkinoilla, jonka vuoksi palvelujen tarjoajilla on eräänlainen oligopoli.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset