Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Talvivaara oli keskustan juhlaa

Katselin juuri tuossa Youtubesta Talvivaaran viestintäjohtajan, Olli-Pekan videon. Kovasti tuntui kavereilla hauskaa olevan. Olli-Pekka sanoo, että oikeastaan mitään ei pysty ennakoimaan, kun ei ole tietoa millainen vuoto siellä on. Vuoto kuulemma tyhjenee tällä hetkellä varoaltaaseen. Niin ja luontoon. En usko, että kukaan on välttynyt viimeisemmältä Talvivaara-kohulta, mutta kerrataan nyt hieman. Tämän hetkisen vuodon määrä on 5000 kuutiota tunnissa ”puhtaana” luontoon. Yhtiö tiedottaakin, että altaasta vuotaa ympäripyöreästi noin 100–200 litraa jätevettä joka sekunti, mutta he eivät vielä tiedä varmuudella sanoa, kuinka suuri osa siitä on hapanta ja metallipitoista jätevettä. Odotas, minä voin valaista teitä. Ihan helvetin iso osa.

Videosta näkyy selvästi, että jätevesi pulppuaa kuin sulanut kevätlumi konsanaan purona luontoon. Kaunis puro se onkin, epäilemättä.Varsinkin kuin sen kuuluisi olla jossain aivan muualla. Kuten paikallinen aktivisti Antti Lankinenkin videossaan toteaa, "kyse on myrkystä jonka tulisi pysyä penkkojen takana ei kymmeniä vuosia, vaan  satoja vuosia". Ja siinä se virtaa. Huomasin muuten juuri, että en ole suinkaan ainoa joka tästä aiheesta kirjoittaa, mutta kirjoitampas silti tämän tekstin loppuun, kun sitä ehdin jo kotimatkallani luonnostelemaan. Hyvä että herättää keskustelua.

 

Mikä tämä Talvivaara Oyj sitten on?

Kyseessä on suomalainen kaivosyhtiö, joka toimii Sotkamon kunnassa sijaisevassa Talvivaaran kaivoksessa. Talvivaaran kaivos käsittää Kuusilammen ja Kolmisopen nikkeli- ja sinkkiesiintymät. Talvivaarassa on yleisesti käytössä kustannustasoltaan edulliseksi luonnehdittu, laboratorio-olosuhteissa erinomaiseksi havaittua bioliutosumenetelmä, joka mahdollistaa halvan ja köyhän malmin taloudellisesti kannattavan hyödyntämisen. Tästä tulee oheistuotteena myös uraania, johon Talvivaara Oyj on hakenut talteenottolupaa ja myös saanut sen. Tässä vaiheessa joudun toteamaan, että ei sitä uraania huvikseen talteen keräillä.

Kaivoksen kerrotaan työllistävän noin 800 henkeä, joista 300 ovat urakoitsijoita. Vaikka yhtiön rahoitus onkin pääosin tullut ulkomailta, on valtio rahoittanut alueen infrastruktuuria viidelläkymmenellä miljoonalla eurolla, joka on pääsosin käytetty sähkölinjojen rakentamiseen, sekä teiden ja rautateiden rakentamiseen.

Kyseessä on jo kolmas vuoto, josta tiedotetaan.  Tähän astisista pahin sattui jo kaivoksen alottessa toimintansa vuonna 2008. Toisaalta vuonna 2008 oli kolme muutakin poikkeustapausta, joista tosin ei löydy minkäänlaista tiedotetta. Luulisi nyt, että Euroopan Unionikin asiasta hiljalleen kiinnostuisi. Kiinostaahan heitä niin kovin moni muukin asia.

Omaan tietoisuuteeni Talvivaara Oyj tuli edellisellä hallituskaudella, kun silloinen ympäristöministerimme, keskustan Paula Lehtomäki nousi keskusteluihin sisäpiirikaupoista ja jääviysepäilyistä. Tämä tuli esiin syksyllä 2010, kun Lehtomäki ilmoitti ”avoimesti” lähipiirinsä omistavan Talvivaaran osakkeita. Jonkin verran niitä olikin, sillä Lehtomäen puolisolla Jyri Sahlstenilla oli 270 970 arvosta kaivosyhtiö Talvivaaran osakkeita ja heidän alaikäisiltä lapsiltaan niitä löytyi liki 100 000 euron edestä myöskin, eli pitkälti yli 300 000 sijoitetusta eurosta tässä oli kyse. Vähän kieltämättä oudoksuttaa, että miksi Paula ei ollut niitä itselleen ostanut?

Eihän tämä ole vielä itseään nostamaan kohua, mutta kun myöhemmin selvisi, että hänen miehensä Jyri Sahlsten oli ostanut osakkeensa tammikuun 15. ja 21. päivä, sekä helmikuun 11. ja 16.päivä herran vuotta 2010, eli hieman alle kaksi kuukautta ennen kuin Talvivaara Oyj haki virallisesti lupaa uraanin talteenottamiseksi sivutuotteena. Ottaen huomioon, että kaivostoiminta Talvivaarassa alkoi jo 1.8.2008 ja että yritys oli listautunut pörssiin jo huomattavasti aikaisemmin, on Jyrin ajankohta osakekaupoille varsin arveluttava. Finanssivalvonta selvitti kuitenkin Lehtomäen osuuden jääviyden suhteen, mutta kuten olettaa saattaa, ei näyttöä löytynyt. Ei tietenkään, sillä kyseessähän oli puhdas sattuma, vai mitäpä te olette mieltä?

Ja kuten olettaa saattoi myös senkin, Talvivaara sai luvan ottaa talteen uraania ja epäilemättä aikomuksena oli jossain vaiheessa sitä myös jalostaa. Toisaalta lukuisat vastoinkäymiset voivat hidastaa prosessia, mutta hitaasti ja varmastihan se meidän maailman suurin ydinvoimalayksikkökin sinne Olkiluodolle rakentuu. Tällä hetkellä tosin näyttää siltä, että Kiinalaiset vievät Shangdonissa erävoiton, koska heidän voimalaitos saattaa joskus tulla jopa valmiiksi. Ja se on vieläkin suurempi.

Palatakseni vielä hetkeksi talvimaisemiin. Nykyinen ympäristöministerimme Ville Niinistö on kovasti sitä mieltä, että toista Talvivaaraa ei tule.  Ei koskaan. Toisaalta vähämpä hän vihreänä poikana siihen voi, kun isot rattaat pyörii ja rahasta on kyse. Ei voinut edellisessä hallituksessa istuvat Sinnemäet ja kumppanitkaan. Toisaalta Kauppalehti ja Talousanomat ovat kuitenkin kuuluvasti toitottaneet pitkin päivää fanfaarit soiden, että Kaivosyhtiö Talvivaaran kipsisakka-altaan vuoto on upottanut yhtiön pörssikurssin kaikkien aikojen pohjanoteeraukseen. Tiistaina miinusta kertyi 4,14 prosenttia, joka on aika kova summa. Osake päätyi nimittäin 1,55 euroon. Korkeimmillaan osakkeen arvo on heilunut 7 eurossa.

Kauppalehti uutisoi myös, että entisen ministerimme perheen potti on kutistunut liki puoleen. Liekö tässä karman lait toiminut tai sitten ei, mutta joka tapauksessa ahneella oli paskainen loppu. Vai oliko?

 

Vinkki teille, joilla on ylimääräistä taskurahaa! Talvivaaran osakkeissa on niin monen rahamiehen rahaa kiinni, että eivätköhän he tämän asian kotiin hoida. Nyt jos joskus kannattaa sijoittaa, niin pääset osingoille. Helsingin Sanomatkin ehtivät kehumaan, että kaivostoiminnan hyöty on moninkertainen haittoihin nähden. Ja Talvivaaran hyöty näistä kirkkaasti parhain.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Muuten, jos jollakin on tietoa mistä löytäisi vielä Tapani Niemen, Kai Rantalan ja Hannu Kariston toteuttaman radio-ohjelman, Soklin liitonarkki säteilee, niin laittakaa ihmeessä linkkiä.

Kuuntelin sen silloin joskus radiosta, mutta olisi mukava verestää muistoja. On meinaan likimain parhaimpia radio-ohjelmia mitä on tuotettu vuosikymmeniin.

Käyttäjän SergeiKki kuva
Sergei Käki

Lapsellista on koko kaivostoimintamme:Maastamme on muodostunut uuskolonialismin Kongo, jossa kansallisvaramme kulkeutuvat kansainvalisille keinottelijoille ja meille jää saastunut maa: sekä muutama hikinen työpaikka!!! Muutoksen pitää tapahtua...missä on päättäjien älli?
Suomi tuskailee loppuun velkaisena kansana:::ja vippaskonsteila halutaan sailyttää hyvinvointi...???

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Onhan se kieltämättä hupaisaa, että kahdestatoista toiminnassa olevasta kaivoksesta kymmenen on ulkomaalaisten omistuksessa ja ne saavat Suomen valtiolta yritystukea (ei pelkästään puoli-ilmaisia malmirikkauksia) .
Myös malmien etsintä rahoitetaan verovaroin.

Tässäpä top 5. ulkomaalaiset kaivosyritykset, jotka ovat saaneet valtiolta tukea.

Kylylahti Copper (Australia) 4,3 milj €,
Endomines (Ruotsi) 2,3 milj €,
Agnico-Eagle (Kanada) 1,4 milj €,
Yara (Norja) 1,8 milj €,
Nordic Mines 1,3 milj € (Ruotsi)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Puhumattakaan siitä kuinka halvalla Soklinkin malmirikkaudet Pekkarinen kavereineen onnistui huutokauppaamaan. Samaan aikaan työväen presidenttinäkin kunnostautunut Sauli Niinistö hurraa yksin Mäntyniemessä, koska olemme saaneet kaivoksista Suomeen uuden Nokian.

Tuossapa muuten linkki ihan hyvään Ylen käsikirjoitukseen ko. aiheesta.

http://ohjelmat.yle.fi/mot/27_8/kasikirjoitus

Käyttäjän SergeiKki kuva
Sergei Käki

Tälläinen ote presidentiltä edustaa suurta yksinkertaisuutta ja otteen herpautuneisuutta todellisuudesta: Hän oli mukana eduskunnassa ,kun suomen Pankkilaitoset keinoteltiin konkurssiin ja me maksoimme mielettömät pankkituet!Siitä starttasi yhteiskuntamme alamäki, jolla ei loppua ole...
Tosi surkeaa on ollut politiikkamme, tavallisia ihmisiä kohtaan::)) Hyvinvointivaltiomme omaisuus on lainsäädännnöilla jaettu ulkomaisille Jobbareille... sekä maamme omalle pienelle ryhmälle:jälkimodenille kahdellekymmenelle perheelle...Uusaatelistolle...feodaaliseen jatkumoon---

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ihan noin kärjistäen en liikkeelle lähtisi, mutta kyllä näissä jutuissa on kyseessä ihan selkeitä sisäpiirikauppoja ja oman lehmän talutuksia. Epäilemättä joku on saanut ihan saatanan hyvät saunaillat, kun soklikin myytiin niukasti alta kahdensadan miljoonan norjalaisille.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #7

Tätä perusteltiin mm. sillä että muuten se makaisi sielä niin, eikä sitä otettaisi käyttöön. En kyllä itse ole näihin asioihin perehtynyt lukioa enempää, mutta minulla kun on sellainen käsitys, että ei ne malmirikkaudet sielä maan alla kyllä ainakaan pilalle mene.

Kuulemani mukaan Goldman Sachsin viiksekkäät veijarit arvioivat, sen malmion nykyarvoksi on n. 15 miljardia euroa. Etsin koko ajan linkkiä mihin tuo kuulemani juttu perustuu, mutta löydän vain nettikeskusteluja.

Arto Lauri

Talvivaara on pilotti TEM:ssä odottavalle 1 200 vähintään yhtä tuhoisalle uudelle uraanikaivoshankkeelle.

No uraania energiamielessä koko Suomessa ei tietytikään ole. Talvivaara tuottaa 20kW fossiilidieselin kaivuuenergiasta pelleluvun 1kWh ydinvoimaa silkkana loisena. Mutta neitseelisen uraanin kaivuun 1 200kpl NATO alisteista uraanikaivosta tappavat koko Suomen jatkossa.

TVO Posivan johtajat sanoivatkin, että jos eivät saa Askolan ydinjätejalostamojaan ja 3 000MW isotooperotuslaitteitaan Suomeen 5 vuodessa. Pysähtyvät ydinvoimalat koko Euroopassa polttoainepulaansa.

Ydinvoimalleen heillä onkin v a i n yksi jäljellä oleva motiivi. Myydä maamme ydinjäteluolaksi rahasta. Tarkoitus onkin keskittyä ydinvoimassa mustaan Pu-239 ASE myyntiinsä . 6 Miljardia / tonni plutoniumkauppa tuottaa laittomat korruptiotilit Nordean kautta Geymansaarille maamme päätösten tekemisen ydinrikollisten moraalittomille ryhmille.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Alkaa samaan tragikoomisia piirteitä koko juttu. Kainuun Sanomat nimittäin kirjoitti eilen, että "Kainuun perussuomalaisten puheenjohtaja, asianajaja Ari Korhonen teki keskiviikkona Talvivaaran kipsisakka-altaan vuodosta tutkintapyynnön onnettomuustutkintakeskukselle".

Eikös.. hetkinen?

Tällä välin Vihreät kai keskittyivät kunnallispolitiikkaan ja Schubakin lausuntoihin. Nyt herätys Suomen Vihreät, persuthan vievät kohta teidän duunit!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Luin juuri uutisen, jonka mukaan Ely-keskus vahvistaa, että Talvivaaran varoaltaissa ei ole pohjarakenteita lainkaan.

"Talvivaaran kipsisakka-altaan massiivisessa vuodossa Vuoksen vesistön suuntaan karannut vesi ja raskasmetallit otetaan talteen altaisiin, joiden pohjissa ei ole edes muovikalvoja.

Altaat rakennettiin hätäisesti kaksi ja puoli vuotta sitten kipsisakka-altaan edellisen vuodon yhteydessä, kun karkaavaa lietettä padottiin.

Talvivaara kutsuu patojen rajaamia maa-alueita jälkikäsittely-yksiköiksi."

http://suomenluonto.blogit.fi/ely-keskus-vahvistaa...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset